Szórakozás

Negyvennél is több tevét zártak ki egy szépségversenyről, mert botoxszal kezelték az arcukat

FAYEZ NURELDINE / AFP
FAYEZ NURELDINE / AFP
De más problémás kozmetikai beavatkozásokat is felfedeztek a szaúd-arábiai versenyen.

Több mint 40 tevét kellett kizárni a világ legnagyobb, Szalman ibn Abdul-Aziz szaúdi királyról elnevezett, minden évben megrendezett és egy hónapon át tartó tevefesztiváljának szépségversenyéről, ahol 66 millió dollár (21,4 milliárd forint) pénzdíj a tét.

A  megmérettetésen azt nézik, hogy mennyire hosszú és lógós a tevék ajka, hogy mekkora az orruk, valamint azt, hogy elég formás-e a púpjuk.

A bírák idén „fejlett” technológiát alkalmaztak a csalások kiszűrésére, ami rekordszámú leleplezéséhez vezetett – írja az állami Szaúd-Arábiai Sajtóügynökség jelentése alapján a BBC.

Minden versenyzőt először egy csarnokba vezettek, ahol szakemberek vizsgálták meg a külső megjelenésüket és a mozgásukat. Ezután a fejüket, nyakukat és törzsüket röntgen- és 3D-s ultrahangkészülékkel vizsgálták, majd mintákat vettek genetikai elemzésre és egyéb vizsgálatokra – áll a jelentésben.

Csak a Majaheim tevék kupáján 27 versenyzőt diszkvalifikáltak azért, mert testrészeiket feszegetéssel nyújtották meg, 16 másik versenyzőt pedig azért, mert korábban injekciókat adtak be nekik.

Úgy tűnik, a fejlett technológiák bevetése meghozta a gyümölcsét, hiszen a 2018-as tevefesztiválon még csak egy tucat bebotoxolt tevét találtak összesen, ami jóval kevesebb, mint ahány „csaló” patást találtak csak a korábban említett egy kategóriában idén.

A szépségverseny szervezőit, a Camel Clubot idézték, akik azt mondták, hogy „mindenképpen meg akarnak állítani minden manipulációt és megtévesztést a tevék megszépítésében”, és azt ígérték, hogy „szigorú büntetést szabnak ki a manipulátorokra”.

A szervezők arról számoltak be, hogy a diszkvalifikált tevék ajkába, orrába, állkapcsába és a fejük más részeibe is botoxot fecskendeztek, hogy ellazítsák az izmaikat, valamint kollagén töltőanyagokat használtak, hogy az ajkukat és az orrukat nagyobbá tegyék, és hormonokat is adtak nekik az izomnövekedésük fokozására.

Emellett gumiszalagokat is használtak az állatokon, hogy a véráramlás korlátozásával a normálisnál nagyobbá tegyék bizonyos testrészeiket.

Jason Baker, a Peta Asia állatvédő szervezet vezető alelnöke a szépségversenyt „kegyetlen bohózatnak” nevezte.

Bármely állatot kozmetikai beavatkozásnak alávetni, a fülnyírástól kezdve a karomvágáson, a szarvtalanításon és a töltőanyag-injekciókon át, borzalmasan kegyetlen, és azt mutatja, hogy az ilyen taktikát alkalmazó emberek rendkívül csúnyák

– mondta.

Baker szerint az állatjóléttel kapcsolatos kérdésekkel az egész Közel-Keleten és Ázsiában foglalkozni kell, ezért felszólította a szaúdi hatóságokat, hogy lépjenek fel minden olyan esemény ellen, amely a tevék kizsákmányolásával vagy bántalmazásával jár.

A világ legnagyobb, 40 napig tartó Abdul-Aziz király tevefesztiválján mintegy 33 ezer tevetulajdonos vesz részt, és még olyan országokból is érkeznek emberek (és tevék), mint az Egyesült Államok, Oroszország vagy Franciaországból.

A szaúdi fővárostól, Rijádtól 100 kilométerre északkeletre fekvő, 32 négyzetkilométeres fesztiválterületre naponta 100 ezer turistát is várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik