Szórakozás

Pszichedelikus váladékukért zaklatják a varangyokat

Moritz Vennemann / picture alliance / dpa Picture-Alliance via AFP
Moritz Vennemann / picture alliance / dpa Picture-Alliance via AFP

Természetvédőknek egyre nagyobb kihívás megvédeni a Coloradói folyami varangyokat (Bufo alvarius) – na nem a ragadozóktól, még csak nem is az emberi környezetszennyezéstől, hanem attól, hogy a betépni vágyók ne kezdjék el zaklatni az állatokat azért, hogy összegyűjthessék a félelemre és veszélyre válaszreakcióként megjelenő váladékukat – írja az IFL Science.

A stimuláció hatására a varangyok az erősen pszichedelikus hatású 5-MeO-DMT tartalmú váladékukat kezdik kiválasztani, de természetvédők aggódnak, hogy ez a faj túlélését veszélyeztetheti.

A Vice videósorozatának egyik része szerencsére megmutatta, hogy az 5-MeO-DMT-t elő lehet állítani szintetikusan is, így ha valaki mindenképpen át szeretné élni az élményt, amit ez a vegyület nyújt, nem kell hozzá varangyokat zaklatnia. A titok a mexamin nevű vegyület, ami kis mennyiségben az emberi szervezetben is megtalálható, és

a szerotoninhoz és melatoninhoz hasonló hatást vált ki.

A varangyváladék szájon át fogyasztva mérgező, de kiszárítva és elszívva fogyasztható – állítják a rajongói. Sokan úgy vélik, hogy a közép-amerikai ősi kultúrák is használták, történészek azonban erre nem találtak még meggyőző bizonyítékot.

A Coloradói folyami varangy az Amerikai Egyesült Államok délnyugati és Mexikó északi részén honos. A sivatagban és a folyók közelében egyaránt jól érzi magát. Az emberi terjeszkedés már így is tizedeli a számukat, Kaliforniából úgy tűnik, teljesen kihalt – nincs a fajnak szüksége még arra is, hogy a váladékáért piszkálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik