Tudomány

Hallucinogén békaváladékkal gyógyítanák a depressziót

Dél-amerikai sámánok évezredek óta használják az 5-MeO-DMT vegyületet természetes formájában, mivel erős pszichoaktív triptamin, tehát hallucinációkat okoz – rövideket, de annál intenzívebbeket, számol be róla a Psychopharmacology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány. A szerzők ugyanezt a vegyületet tesztelték depressziós és szorongó alanyokon, és megállapították, hogy komolyan javított az állapotukon, legalább is pár hetes időintervallumban.

A coloradói folyami varangy. Fotó: Moritz Vennemann / picture alliance / dpa Picture-Alliance

A Maastricht Egyetem kutatói rájöttek, hogy a coloradói folyami varangy (Bufo alvarius) váladékából kinyert hatóanyag csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit. A kutatáshoz 42 alanyt választottak ki, akik különböző teszteken keresztül a békaváladékból szerzett vegyülettel kezeltek. Átlagosan a depressziós tünetek 18 százalékkal csökkentek már egynapos, belélegzéssel zajló kezelés után, a szorongásnál ugyanígy 39 százalékos csökkenést, a stressz-szintben pedig 27 százalékos csökkenést mértek.

A kutatók megkeresték a résztvevőket egy hónappal később is, és itt jött az igazi változás:

a depressziós tünetek 68 százalékkal csökkentek

a korábbi állapothoz képest, a szorongás pedig 56, a stressz 48 százalékkal ment lejjebb.

Azt azért fontos megjegyezni, hogy ez egy kis résztvevőszámmal készült kutatás, így még nem fogadható el általános eredményként a végkifejlet, de szépen mutathatja, hogy érdemes a témában további kísérleteket végezni. Korábban a Johns Hopkins Egyetem is készített már tanulmányt arról, hogy azok, akik rendszeresen használnak 5-MeO-DMT vegyületet is tartalmazó szereket, azok azt tapasztalták, hogy a depressziós és szorongó tüneteik nagyban lecsökkentek.

Készül az ayahuasca. Fotó: Wikimedia Commons / Terpsichore

Az 5-MeO-DMT hatása nagyon hasonlít a dimetiltriptaminéhoz (DMT), amelyet az úgynevezett ayahuascához is felhasználnak, ez különböző pszichoaktív főzetek összefoglaló neve, melyeket alapvetően a dél-amerikai őserdőben honos Banisteriopsis caapi (ayahuasca) indáiból készítenek a bennszülöttek. A coloradói folyami varangy váladékát kiszárítani és elszívni szokták, a hatása ennek is erősen hallucinogén, rövid ideig tart, de nagyon intenzív. Gyakran használják alternatív gyógyító elvonulásokon, amikor

a résztvevők arról számolnak be, hogy az egó teljesen eltűnik, és misztikus hallucinációk lépnek a helyébe.

A Maastricht Egyetem kutatói attól tartanak egyébként, hogy ha a kutatásuk szélesebb körben is megállja a helyét, akkor a coloradói varangyokat elkezdik levadászni – ami pedig kifejezetten felesleges, hiszen az 5-MeO-DMT vegyület szintetikusan is nagyon könnyen előállítható, semmi szükség hozzá a varangyváladékra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik