Tudomány

Kifordított varangy tartja lázban a kutatókat

Kifordított békatetemre bukkant egy család egy dél-angliai víztározónál járva – írja az Live Science. A megnyúzott állatról készült felvételt a Twitteren is megosztották, a közösségi oldalon pedig hamar felkeltette a természettudósok érdeklődését.

Jan Freedman, a The Box múzeum munkatársa családjával a Venford-víztározónál sétált, amikor nyolcéves fia észrevette a tetemet.

Egyedül a feje nem volt kifordítva, így láthattuk, hogy egy barna varangy (Bufo bufo) volt

– írta Freedman, hozzátéve, hogy valamilyen ragadozó végezhetett az állattal.

Jack Ashby, a Cambridge-i Egyetem Zoológiai Múzeumának szakértője úgy gondolja, hogy egy varjú támadhatta meg a békát, az ausztráliai madarak ugyanis gyakran ilyen módszerrel fogyasztják el a mérgező, invazív varangyokat. Mivel az európai varangyok bőre is tartalmaz enyhébb mérgeket, ezért a helyi varjak is használhatják a technikát.

Van azonban még egy faj, az európai vidra (Lutra lutra), amely szintén meg szokta nyúzni a mérgező békákat. Amy Schwartz, a Cardiff Egyetem doktori hallgatója szerint a vidrák sokszor vadásznak kétéltűekre, ha azok nagyobb számban gyűlnek össze egy-egy tóban. A kifordított béka gerincének és lábainak több csontja és izma is hiányzott, ez pedig szintén emlőstámadásra utal, hiszen általában ezeknek az állatoknak van elég erejük ilyen szintű roncsoláshoz.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik