Szórakozás

Ennyit változtak a magyar youtuberek a legelső videóik óta

Ennyit változtak a magyar youtuberek a legelső videóik óta

Mindjárt 15 éves a YouTube, ezért megnéztük, a platform legnépszerűbb magyar arcai mennyit változtak a saját csatornájuk indulása óta. A lista összeállításánál nemcsak a feliratkozók számát néztük, hanem saját tapasztalatainkat is: mivel évek óta követjük a youtubereket, tudtuk, hogy ki az, akire például rá se ismernénk. Viszkok Fruzsi és Csizmadia Gabi felnőttek, Dancsó Péternek jól áll a kor, Maris alig változott valamit.

A február 14-én, azaz Valentin-napon tizenöt évessé váló YouTube magyar szegmenséről általánosságban elmondható, hogy

  • a videózás még nem volt szakma, ezért a youtuberek hobbiszerűen készítettek tartalmat, legtöbbször mobiltelefonnal. A kezdeti lelkesedés aztán sokaknál profizmusba váltott át, így jobb kamerát, fényeket és vágóprogramokat kezdtek használni. A sors fintora, hogy a mobilkészülékek fejlődésének köszönhetően ma már ismét elegendő lehet egy-egy komolyabb telefon, ha valaki minőségi képi világot szeretne megjeleníteni;
  • kezdetben a tag-videók uralták a platformot (ez az a formátum, amikor a videósok ugyanarra a pár kérdéses kérdőívre válaszolnak), kedvelt videótípus volt a „Tíz tény rólam”, a „Mi van a táskámban?”, vagy a kedvenc márkák felsorolására, illetve egy-egy termék bemutatására szántak egy videónyi időt – ma ennyi idő alatt már egy komplett havi kedvences kosarat bemutatnak;
  • fontossá vált a monetizáció, mert míg kezdetben nem számított, ki milyen hosszúságú videót tölt a platformra, idővel egyre fontosabb lett, hogy legalább a tíz, de gyakran a húsz percet is átlépjék az anyagok, így „hosszú formátumúvá” téve azokat, ami több hirdetés megjelenítését teszi lehetővé;
  • aki viharos gyorsasággal szeretné a feliratkozószámát növelni, népszerű külföldi (jellemzően amerikai) trendeket lovagol meg, vagy nyereményjátékot hirdet, ahol lájkokért-feliratkozásért cserébe odaadja valakinek a cégektől ingyen kapott cuccait;
  • ma már kéz a kézben jár az Instagrammal, ami a videók népszerűsítésének egyik remek platformja lett;
  • régebben sokkal zártabb volt a közönség, a videósok többször kommenteltek egymásnak, ma már az army-k (azaz a videósok rajongói) telítik meg a kommentszekciót – gyakran hozzáadott érték nélküli („Első kommentelő vagyok!”, „Szép vagy ebben a videóban!”, „Lájk, ha szereted ezt a vidist!”) hozzászólásokkal.

Ennyit a tényekről, most nézzük a videósokat!

Dancsó Péter

Legelső, hét évvel ezelőtti videójában még nem mutatta meg az arcát, pusztán narrálta az anyagot, ám a következő, Kis Vuktól mindenki fél! 🦊 című videójában már láthattuk az akkor még filmkritikákkal foglalkozó Dancsót.

Szirmai Gergely

2011 májusában került fel a legelső videó a Hollywood News Agency csatornára, a legutolsó pedig egy múlt hetit leszámítva (amiben az arca nem látszik) fél évvel ezelőtt. Szirmai lényegében eltűnt saját csatornájáról, amit a nézői sem tudnák hová tenni. Ellenben a Szerinted? nevű YouTube-sorozatban rendre felbukkan.

Viszkok Fruzsi

2012-ben kezdett videózni a hazai YouTube-piac legismertebb szépséginfluenszere, Viszkok Fruzsi, aki az azóta eltelt nyolc évben közel négyszázezer feliratkozót gyűjtött össze, és már női magazin címlapján is szerepelt. Nála picit csaltunk, mert nem az első, hanem második videójából vettük az alábbi képet, hogy jobban látható legyen a youtuber arca.

Csecse Attila

Csecse Attila sem ma kezdte a YouTube-ot, 2014 júniusában került fel az első videója, akkor még egészen másfajta stílusban videózott, konkrétan egy könyvkritikával indította a pályafutását, és elég sokáig kizárólag könyvekről beszélt. Azóta inkább a parodisztikus, jellemzően 9–13 éveseket megcélzó videók felé fordult, a videózásba pedig bevonta négytagú családjának minden tagját.

Dely Péter „HErBY”

Itthon sok évig Dely Péter volt a nagybetűs vlogger, aki a műfajt meghonosíthatta Magyarországon. Azóta túl van már egy csatornatörlésen is, a 444 egyébként zseniális videós anyagot készített HErBY életéről pár éve. Legelső videóját emiatt nehéz is megtalálni, maga a youtuber töltötte fel külön egyszer.

Dezső Bence

2013 áprilisában került fel a legelső videója YouTube-ra, azóta közel 520 ezren iratkoztak fel a csatornájára. Dezső is egyike azon youtubereknek, akik erős trendkövetéssel futtatták fel csatornájukat az évek alatt.

Csizmadia Gabi

2012 januárjában töltötte fel első videóját a YouTube-ra, azóta 190 ezer követőig jutott, ám ő tipikusan az a youtuber, aki nem nagyon lép bele kihívásvideókba, sőt nagyobb influenszeres eseményeken is csak elvétve találkozni vele. Masszív követőtábora ellenben nagyon aktív a kommentszekcióban.

Maris

Több mint öt évvel ezelőtt töltötte fel első videóját a platformra, akkor még tutorialokat készített vágóprogramok használatához, ahol relatíve kevésszer láthattuk az arcát. Épp ezért a 2014-es Hogyan táncoljunk ‘Twerk’-öt című anyagából választottuk az alábbi képet. Marissal kapcsolatban talán mindmáig az a legérdekesebb történés, hogy a YouTube-on árulta el követőinek, hogy a lányokat szereti.

Perjési Laura „Plaura”

Perjési Laura 2011 októberében töltötte fel legelső videóját a YouTube-ra, ami a Kuktanoda főzőverseny címet viselte, és megtudhattuk belőle, hogyan kell „fekete-fehér sütit” készíteni. Az azóta eltelt években Plaura 130 ezer feliratkozót gyűjtött, de elmondhatja magáról, hogy az egyike volt a legelső magyar youtubereknek.

Kovács Dorottya

Mielőtt a fókuszos Tokár Tamás felesége lett, 2015 májusában már javában YouTube-ozott Chloe From The Woods csatornáján, de előtte blogolással kezdett bele a közösségi médiás létformába. Első anyagában elégedettségi kérdőívének eredményeit vesézte ki, amit az olvasói töltöttek ki.

Temes Anikó

Régi motorosnak számít a YouTube-on, 2013 júliusában került fel legelső videója az oldalra, azóta nem kevesebb, mint 654 anyagot töltött a platformra. Stílusbeli változások természetesen nála is történtek, most épp szőke haj-shadow roots kombóval videózik.

Sági Evelin „AvianaRahl”

Sági Evelin 2012 szeptemberében csatlakozott a YouTube-hoz, és lassan a 170 ezer feliratkozó felé közeledik. Alapból beauty-tematikájú csatornája is változott: lettek utazós vlogok és haul videók is, illetve itthon ő kezdte el a live shopping videókat, ezekben felveszi a vásárlás közben hangosan kimondott gondolatait.

Karin Dragos

2013 novemberében töltötte fel legelső anyagát a YouTube-ra, nála érdekességként megemlíthető, hogy angol nyelven kezdett videózni, nézői kérésre tért át aztán magyarra. Nála észrevehető a hét év?

Németh Csilla „Csillsz”

2015 július: ekkor került fel a legelső Csillsz-videó a YouTube-ra, azóta sok dolog történt, konkrétan a youtuber már befejezte egyszer a videózást is, hogy aztán két hónappal és egy közbeiktatott angol nyelvű csatornával később visszatérjen. Az első anyaga óta eltelt időben közel 100 ezer feliratkozót gyűjtött össze.

Király Karolina és Belevski Panni, azaz Lina és Panni

A páros először 2013-ban jelentkezett videóval, a barátság és a közös munka azóta is kitart.

Kiss Alexa

Erősen indította YouTube-karrierjét, merthogy egy Mi van a táskámban?-típusú videóval nyitott 2014-ben, az azóta eltelt hat évben az alább látható változás történt.

Váradi Edit „Ditke”

Érdekes, hogy Ditke eredetileg E-Ditke néven kezdett videózni, és egy őszi sminket bemutató videóval indított még 2014 novemberében. A sminkvideóktól némileg távolodott, ma már gamer magazinműsort is vezet, de utazós vlogokat is készít.

Hegedüs Enikő „Kialakító”

Hegedüs Enikő 2014-ben indította el a Kialakító YouTube-csatornát, blogja ennél is régibb. Azóta rendületlenül tölti fel a videókat főként beauty témákban, ő is már hat éve van a bizniszben.

Lipóth Szilvia „Szilu”

Szilu pályafutásának kezdete 7 évvel ezelőttre nyúlik vissza, akkor töltötte fel első két videóját a YouTube-ra. Ám ezek kvázi home videók voltak, ahol a kisfiát filmezte le, ahogy játszik. A legelső szakmai tartalma (ami a csatornán a harmadik anyag) egy sminkvideó volt hat évvel ezelőtt, a témánál pedig megmaradt, később kiegészítette a csatornát haul-, tag- és más vlogvideókkal is, most pedig leginkább főzős és bevásárlós videókba futhat az, aki felkeresi a csatornáját.

A 24.hu-n gyakran foglalkozunk influenszerekkel, nemrég azt néztük meg, milyen gyakran posztolnak hirdetést.

Két hétig követtünk egy maréknyi influenszert, 77 hirdetést kaptunk az arcunkba
Akadt olyan, akinél a posztok négyötödéért valamilyen cég fizetett, de legalább becsülettel jelölik ezeket.

Kiemelt kép: YouTube.com/ViszkokFruzsi/Videómánia/HErBY

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik