Szórakozás

Két hétig követtünk egy maréknyi influenszert, 77 hirdetést kaptunk az arcunkba

Egyáltalán nem ritka, hogy egy fizetett Instagram-bejegyzésért 200 ezer forintot is kapjon annak posztolója, így mivel kis túlzással két fotóval bőven meg lehet keresni egyhavi átlagbért, egyre többen próbálnak megélni ebből a közösségi médiában. Mindenkinek egyéni döntése, hogy mennyire vegyíti azokat a fotókat, amikért nem fizettek a szponzoráltakkal, azonban van egy másik vetülete is a dolognak: ha valaki több ilyen influenszert is követ – hiába húz meg mindegyikük határokat – elég nagy dózisban érik őt a hirdetések, amiket egyébként néha nem is jelölnek. De vajon mennyire észrevehető mennyiség ez? Ennek jártunk utána: két hétre bekövettünk 16 influenszert és megnéztük, mit kapunk az Instagramon, ha csak őket látjuk.

Mennyi az annyi?

A 24.hu-n elég sokszor foglalkoztunk már az influenszerekkel: legutóbb arról írtunk hosszabban, milyen utak állnak az influenszerlufi kipukkanása után a tartalomgyártók előtt, aztán bemutattuk Németh Csillát, azaz Csillszt, aki magyar nyelvű csatornáján kiégett, bejelentette, hogy otthagyja a YouTube-ot, közben próbálkozott egy angol nyelvű csatornával, de végül két hónap után visszatért közel százezer magyar követőjéhez.

Egy biztos: amíg egyetlen posztolással (és az azt megelőző rövid egyeztetéssel és fotózással) pénzt lehet keresni, nem lesz olyan, aki önként lemondana róla.

Pontos összegeket csak az tud, aki maga is influenszer, ugyanis sem ők, sem az ügynökségek nem beszélnek árazásról, hiszen akkor kiderülne, hogy mekkora százalékot vesz le utóbbi a beérkező összegekből. Nemrég viszont szerencsére megjelent Rohonczi Anita blogger, azaz Festy Hogyan Legyél Milliomos Influencer? című könyve, melyből megtudhatjuk, milyen árazásuk van az Instagram-posztoknak az influenszereknél és a youtubereknél.

Azt hittük, végre megtudjuk az influenszertitkot, helyette kaparjuk az arcunkat
Rohonczi Anita tíz éve blogol Festy néven. Most könyvet adott ki Hogyan legyél milliomos influencer? címmel, ám a könyvből csak azt nem tudjuk meg, hogy mi miként lehetünk milliomosok vagy hogy ő valóban milliomos-e. Merthogy cége tavaly hárommilliós mínuszban zárt.

Ahogy Rohonczi írja, maximum tízezres követőtáborral rendelkező mikroinfluenszereknél csak 10-15 ezer forinttal lehet számolni posztonként. Értelemszerűen minél több a követő, annál több pénz folyik be.

100-300 ezer követő között 150 ezer forint egy poszt ára, e felett pedig 200 ezertől a csillagos égig. Egy 24 óra után eltűnő Instagram-sztori a követőtábortól és aktivitástól függően 15 és 100 ezer forint között mozog. Egy YouTube-videó ára, mivel azzal már sok munka van, százezer és kétmillió forint között mozog

– írja, és az is kiderül, lehet csomagárat adni, ha kellően nagylelkű az ember. Ennek a lényege, hogy minden listaárból engedünk nagyjából húsz százalékot és úgy rakjuk össze őket.

Nem adják könnyen

A reklámozáshoz persze szigorú szabályozást készített a Gazdasági Versenyhivatal, ugyanis elég sok szabálysértés volt már az elmúlt években, hónapokban – többek között Rubint Rékát és Dukai Reginát is figyelmeztetni kellett, ugyanis nem jelezték egyértelműen az Instagram-posztokban, hogy szponzorált hirdetésről van szó.

Ahogy a GVH szabályozása rámutat,

  • reklám, hirdetés, fizetett tartalom vagy szponzorált tartalom hashtaggel kell ellátni az ilyen típusú együttműködésből született posztokat,
  • ezeknek a hashtageknek első helyen kell szerepelniük, minden más előtt,
  • ezeken kívül a termék vagy vállalkozás logóját is meg lehet jeleníteni.

Tizenöt influenszer/youtuber Instagaramját követtük két héten át, egészen pontosan november 19-e és december 2-a között, majd összegeztük a tapasztalatainkat: megnéztük, a tizennégy nap alatt hány poszt született, ezekből pedig mennyi volt az, amiért valamely cég ellenszolgáltatást nyújtott.

A tizenhat influenszer 171 posztjából 77, azaz közel minden második (45%) volt szponzorált.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy minden esetben jelzik-e a hashtagek között a #reklám, #hirdetés, #fizetetttartalom vagy #szponzorálttartalom címkéket, a nevek mellé pedig zárójelben odaírtuk, az illető posztjainak hány százaléka volt (saját bevallás szerint) reklám.

Festy in Style (64%)

A már említett Rohonczi Anita elég aktív Instagramon, egyébként 261 ezer követője van, akik ezzel szembesülhettek az elmúlt két hétben:

  • tizennégyet posztolt,
  • kilencnél használta a hirdetés vagy ad szavakat,
  • a maradék ötből három az új könyvének megjelenéséről szól, marad viszont kettő, ami gyanús: egy budapesti hotelben fotóztatta magát, aztán a posztban szét is taggelte a helyet (nem tudni, hogy szívességből vagy pénzt kapott érte), egy másikban pedig egy fogszabályzó kampányát népszerűsítette.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Festy💫- Fashion&Travel Blogger (@festyinstyle) által megosztott bejegyzés, Nov 29., 2019, időpont: 1:52 (PST időzóna szerint)

AvianaRahl (66%)

A YouTube-on közel 170 ezer feliratkozóval rendelkező Sági Evelin az Instagramon is meghatározónak számít több mint 120 ezer követővel. Az ő kétheti statisztikája:

  • kilenc Instagram-poszt,
  • ebből hat tartalmazott reklámot,
  • mind a hatszor meg is találtuk a #reklám kiírást.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

E V E L I N (@avianarahl) által megosztott bejegyzés, Dec 2., 2019, időpont: 3:06 (PST időzóna szerint)

Karin Dragos (37%)

A beauty influenszer Karin Dragos is több éve meghatározó szereplője a magyar YouTube-nak, utóbbi platformon több mint 170 ezer feliratkozót számlál, Instagramon pedig 130 ezernél többen követik. Ő az elmúlt tizennégy napban:

  • nyolcszor posztolt Instagramra,
  • ebből három tartalmazott reklámot,
  • azonban a maradék öt közül egy esetben nem találtunk sem reklám hashtaget, sem fizetett együttműködésre utaló szöveget. Pusztán egy óramárka ajánlása tűnik fel, ráadásul kuponkóddal, amit a Black Friday alkalmával lehetett felhasználni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

⋆ ⋆ (@karindragos) által megosztott bejegyzés, Nov 27., 2019, időpont: 9:52 (PST időzóna szerint)

Viszkok Fruzsi (41%)

A hazai beautyvilág legismertebb szereplője Viszkok Fruzsi, akinek YouTube-on és Instagramon is majdnem 400 ezer követője van. Szerepelt már a Joy címlapján is, egyértelműen a legkeresettebb influenszerek közé tartozik. Ő így instázott:

  • tizenkétszer posztolt,
  • ebből öt tartalmazott reklámot,
  • de két esetben saját termékét mutatta meg követőinek, de ez ebben az esetben nem számít fizetett reklámnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

(@vfruzsi) által megosztott bejegyzés, Nov 28., 2019, időpont: 8:14 (PST időzóna szerint)

Kiss Alexa (33%)

A majdnem 80 ezer YouTube-feliratkozóval rendelkező Kiss Alexa igazából több témában is videózik, Instagramon pedig lassan átlépi a 66 ezer követőt is.

  • kilencszer posztolt két hét alatt,
  • ebből három tartalmazott reklámot,
  • háromszor feltüntette ezt.

Nála megjelent egy nyereményjáték, ahol ugyanakkor semmilyen együttműködésre utaló hashtag nem szerepelt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

A L E X A K I S S (@alexxandrakiss) által megosztott bejegyzés, Nov 28., 2019, időpont: 10:02 (PST időzóna szerint)

Toppler Dorina (46%)

A mostanság inkább utazóinfluenszer Toppler Dorina hetvenezer YouTube-feliratkozót számlál, Instagramon is majdnem ennyien, 69 ezren követik. Az elmúlt két hét alapján elég aktív volt:

  • tizenöt posztot rakott ki,
  • ebből hét tartalmazott reklámot,
  • és volt egy poszt, ahol egy fogkrém márka arcaként írt egy nyereményjátékról.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Toppler Dorina – Marbelouss (@toppdorina) által megosztott bejegyzés, Nov 20., 2019, időpont: 2:02 (PST időzóna szerint)

Iszak Eszter (14%)

Ha elfelejtettétek volna, Iszak Eszternek is van YouTube-csatornája, ahol tizenötezer feliratkozója van, azonban Instagramon mindenképp aktívabb, ott 200 ezren követik. Ebből az következne, több a reklám és a poszt is, de:

  • csak hétszer posztolt a két hét alatt,
  • ebből egy volt reklám,
  • ahol oda is került a megfelelő hashtag.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

iszakeszti (@iszakeszti) által megosztott bejegyzés, Nov 26., 2019, időpont: 10:10 (PST időzóna szerint)

Kárpáti Rebeka (63%)

A Jóban Rosszban egykori színésznője, Kárpáti Rebeka korábban a YouTube-on is aktívkodott, mostanság inkább a 170 ezer fős Instagram-tábora foglalja le. Nekik így posztolt az előző két hétben:

  • tizenkilencszer tett ki képet,
  • ebből tizenkettő reklámot tartalmazott,
  • és mindannyiszor fel is tüntette ezt Kárpáti.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ʀᴇʙᴇᴋᴀʀᴘᴀᴛɪ (@rebekarpati) által megosztott bejegyzés, Nov 23., 2019, időpont: 5:45 (PST időzóna szerint)

Kovács Dorottya (50%)

A Chloe From The Woods YouTube-csatorna videósa, Kovács Dorottya ott és az Instagramon is elég aktív, utóbbin 182 ezren követik. Így posztolt:

  • nyolc posztot tett ki a fiókra,
  • négy volt reklám,
  • mindannyiszor fel is tüntette azt a hashtagekben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

(@chloeknows) által megosztott bejegyzés, Dec 2., 2019, időpont: 10:12 (PST időzóna szerint)

Alexy Vivien (78%)

Alexy Vivient az Instagramon is jelen van már majdnem 100 ezer követővel, ahol főleg Insta-mamis posztokkal találkozunk:

  • kilenc posztot hozott össze két hét alatt,
  • ebből hét reklám volt,
  • mindannyiszor fel is tüntette ezt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

💃🏼✨ A L E X Y • V I V I E N✨💃🏼 (@alexyvivilifestyle) által megosztott bejegyzés, Nov 19., 2019, időpont: 9:45 (PST időzóna szerint)

Czene Kitti (71%)

Czene Kitti főként a YouTube-ra gyárt kínai webshopoktól megjelenítésért cserébe ajándékba kapott termékekből haul videót, de az Instagramon is elég nagy követőtáborral van jelen. Egészen pontosan 47,5 ezren követik, akiknek így posztolt:

  • hét posztot tett ki valamilyen szöveggel,
  • amiből öt reklám volt,
  • a címkékkel itt sem volt gond.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

C z e n e K i t t i (@czenekitti) által megosztott bejegyzés, Nov 28., 2019, időpont: 9:20 (PST időzóna szerint)

Zimány Linda (10%)

Az egyik legtöbb követővel rendelkező magyar influenszer Zimány Linda, aki közel 280 ezres tábort mondhat magáénak az Instagramon, ennek megfelelően szép számmal dob ki posztokat az oldalára:

  • két hét alatt húsz posztja volt,
  • ezekből mindössze kettő volt reklám,
  • amit fel is tüntetett a hashtagekben.

Képet nem rakunk róla, mert engedélykötelesek a fotói.

Dukai Regina (25%)

A modell-influenszer Dukai Reginának nemrég meggyűlt a baja a GVH-val, ugyanis nem posztolta megfelelően a fizetett hirdetéseit. Neki is nagy követőtábora van az Instán, már majdnem 365 ezer ember. Így posztolt:

  • tizenkétszer tett ki bejegyzést,
  • ezekből négy volt szponzorált tartalom,
  • ezt fel is tüntette a hashtagek között.

Nessaj (44%)

Férfi influenszerekből is válogattunk, Nessajnál kezdtük a megfigyelést, aki videojáték-központú csatornát vezet a YouTube-on, és az Instagramon is 185 ezer ember követi. 14 napos posztolása így oszlott meg utóbbi platformon:

  • kilencszer osztott meg bejegyzést,
  • ezekből négy volt fizetett hirdetés,
  • melyeket feltüntetett a hashtagek között.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nessaj (@nessajkek) által megosztott bejegyzés, Nov 21., 2019, időpont: 3:14 (PST időzóna szerint)

Nagy Benedek (50%)

Nagy Benedeket inkább BENIIPOWA néven ismerik a netes kultúra fogyasztói, aki főként YouTube-on aktív, de azért Instagramra is sokat posztol. Ilyen megoszlásban posztolgatott 344 ezer követőjének:

  • négyszer tett ki valamit,
  • ebből kétszer fizetett hirdetést,
  • amiket megfelelő módon jelölt is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Benedek Nagy / BENIIPOWA (@benedeknagy) által megosztott bejegyzés, Nov 24., 2019, időpont: 12:09 (PST időzóna szerint)

Henry Kettner (33%)

A YouTube-ozó Henry Kettner az Instagramra is sokat posztol, miután van 175 ezer követője. Az elmúlt tizennégy napban így csinálta:

  • kilencszer osztott meg valamit az Instáján,
  • ebből három fizetett hirdetés volt,
  • amelyek fel voltak tüntetve.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

H E N R Y K E T T N E R (@henrykettner) által megosztott bejegyzés, Nov 30., 2019, időpont: 12:02 (PST időzóna szerint)

Kiemelt kép: Instagram.com/chloeknows/benedeknagy/rebekarpati

Ajánlott videó

Olvasói sztorik