Szórakozás

Neil Patrick Harrist tényleg csak Barney Stinson miatt imádjuk?

Azzal, hogy az Így jártam anyátokkal világméretű kultuszt teremtett magának, párhuzamosan Neil Patrick Harris csillaga is egyre fényesebb lett az amerikai álomgyárban — és nem mellesleg azon kívül is. Mivel a 45 éves amerikai színész már a szitcom előtt is komoly ismertséggel rendelkezett, inkább csak Európában állja meg helyét az a kijelentés: NPH-t tényleg csak Barney Stinson miatt imádjuk. Ugyanakkor már 16 évesen Golden Globe-ra jelölték.

A hollywoodi beskatulyázás érdekes dolog, mert van, aki évtizedeket haknizik át egy szereppel, míg mások majd’ megőrülnek, hogy valahogy sikerüljön leszaggatni magukról egy-egy karakter bőrét. Ez mind a nagyjátékfilmeknél, mind a sorozatoknál igaz lehet, utóbbinál tán még gyakoribb is szokott lenni. Aztán van persze olyan színész, aki hiába határozta meg 20 évig egy nemzedék életérzését, egy évtizeddel később már újabb hangsúlyos szerepben tündökölt.

Például Ed O’Neill hiába van meg mindenki fejében a cipőboltos Al Bundyként, mert a legendás sorozatszínész tovább tudott lendülni ezen, és a Modern családban ugyan ismét apafigurát alakított, de egészen másfajta karaktert tett világhírűvé — egyúttal azt is bizonyította: az egyszerepes karrier lerombolható jelző.

Al Bundy vagy Jay Pritchett a Modern családból? – Fotó: Slaven Vlasic/Getty Images

Nem kezdjük fel felsorolni az összes olyan színészt, aki valamilyen sorozatból tett szert világhírnévre, mert szép hosszú listát lehetne összeállítani, de a címben említett kérdésre attól még nem találnánk választ. Viszont Neil Patrick Harris karrierje gyerekkorában indult el, a világhírű ismertséget azonban csak az Így jártam anyátokkal hozta meg neki, azon belül is Barney Stinson kissé keserédes sorssal megáldott figurája. Ez annyira becsípődött a tévénézőknél, hogy Amerikán kívül azóta sem sikerült kibújnia a karakterből. Ami nem feltétlenül baj, azonban Patrick Harris tehetségesebb színész és százszor érdekesebb személy annál, minthogy kizárólag ezen szerep kapcsán emlegessük. Ugyan szerepelt a Holtodiglan című, nagy sikert arató thrillerben, és feltűnt az Amerikai Horror Storyban is, mégis elvállalt borzalmas szerepeket, amik akár a megbocsáthatatlan kategóriát is erősíthetnék az emberekben (a rémes Hupikék törpikék remake például durván gagyira sikeredett).

De mitől szeretjük egyáltalán Barney Stinson karakterét?

Barney egy egoista nőfaló, aki látszólag érzelmi zsákutcaként éli meg minden olyan kapcsolatát, ami nem egyetlen éjszakáig tart. A karakter igazából az egész sorozatot elvinné a hátán, annak ellenére, hogy nem ő a történet központi szereplője. A figura az évadok előrehaladtával egyre inkább előtérbe került, és tette egyúttal világhírnevű színésszé Neil Patrick Harrist. Ha a realitások talaján akarunk maradni, lényegébennagyon kevés olyan tulajdonsága van Stinsonnak, ami miatt kedvelhető lenne a való életben. Elvégre: nárcisztikus, arrogáns, manipulatív, erőszakosan versengő és anyagias, azonban többször is igaz barátként jelenik meg a sorozatban. Utóbbi persze nem kellene, hogy elegendő legyen a többi tulajdonság elfedéséhez, azonban nem sok értelme van jellemrajzok mentén megítélni egy sorozatszereplő szerethetőségét a való életben — na meg egyébként sem hordoz magában sok racionalitást. Talán pontosan amiatt imádják a nézők, mert valahol minden emberben lakoznak ezek a tulajdonságok (jó esetben csak egy a sok közül), még ha jó mélyen el is rejtjük ezeket.

NPH és az Így jártam anyátokkal többi szereplője – Fotó: Jason Merritt/Getty Images

Barney jelleme mindenfajta normával szembemegy, de mégis képesek voltak a készítők olyan humorral felruházni (ami főként a szarkazmusra épül), amivel megalkották a valaha volt egyik legemlékezetesebb szitcom-figurát. Stinsonban leginkább az foghatta meg az embereket, hogy ilyen személlyel nem találkozhatunk a valóságban, ettől pedig érdekes, egyedi és nem utolsó sorban kíváncsiak vagyunk a sorsára, mindenki másénál jobban.

Nagyon szomorú, ha pusztán egy ijesztő karakter miatt kedveljük Patrick Harrist

Amellett, hogy kifejezetten jó karakterszínész, több olyan aspektusa van NPH életének, amitől nemcsak a színészi pálya vonatkozásában tekinthetünk rá követendő példaként. Összeszedtünk néhány olyan dolgot, amitől tényleg egy szerethető fazont fedezhetünk fel benne.

1, Eszméletlenül sokat jótékonykodik

Igen, NPH brutálisan sok jó dolog mögé beállt már az évek során. Gyakran oszt ételt a hajléktalanoknak és úgy általában mindazoknak, akik rászorulnak, emellett rengeteg más dologgal támogatja sanyarúbb sorsú embertársait. Emellett foglalkoztatja a gyerekek sorsa is: árvaházakat, szegénységben élő családokat is komoly összegekkel támogat.

2. Komolyan veszi a zöld életet

Patrick Harris a környezettel is jófejkedik egy csomót, támogat egy rakat zöld szerveződést, illetve maga is egy hibrid autóval közlekedik, egyszer azt mondta:

Egy Toyota Priust vezetek. Elneveztem Júdásnak. Júdás Prius.

3. Az egyik legnépszerűbb tagja globálisan az LMBTQ közösségnek

Neil Patrick Harris 2006-ban mondta el, hogy meleg, azóta már össze is házasodott férjével, David Burtkával. A pár két ikergyerekét neveli. A színészt egyébként azért is tartják a közösség emblematikus arcának, mert jó példával szolgál a másságot tekintve: büszke férjként és családapaként tengeti mindennapjait, és elkerülik a botrányok is. NPH egyfajta példakép emiatt, és a hagyományos értelemben vett családmodellek mellett büszkén hirdet egy másikat, ami azért is lényeges, mert népszerűsége hatalmas világszerte: mérhető adatokban ez úgy néz ki, hogy Facebookon közel 3 millióan, Instagramon pedig majd’ 8 millióan követik a színészt. Ebből ugyanakkor fontos dolgokat ne szűrjünk le, de mindenképp jelzésértékű az a kíváncsiság, érdeklődés, ami övezi az életét.

4. Zseniális, ahogy gyerekeivel mutatkozik a közösségi médiában

2010-ben születettek meg ikrei egy béranyától, Gideont és Scottot pedig gyakran láthatjuk is az Instagramon, de nem idegesítően, sokat mutatva a magánéletükből. NPH-nek és férjének ugyanis van egy fura hagyománya a gyerekek születése óta, minden évben magukra öltenek valami egészen durván kreatív Halloween-jelmezt:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Neil Patrick Harris (@nph) által megosztott bejegyzés, Okt 30., 2017, időpont: 9:08 (PDT időzóna szerint)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Neil Patrick Harris (@nph) által megosztott bejegyzés, Okt 31., 2015, időpont: 1:54 (PDT időzóna szerint)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Neil Patrick Harris (@nph) által megosztott bejegyzés, Okt 31., 2014, időpont: 2:33 (PDT időzóna szerint)

5. Emmy-díjas módon énekel és táncol

Több sorozatban vállalt már cameo-szerepet, a leghíresebb egyértelműen a Glee című szériához köthető, emiatt ugyanis Emmy-díjjal tüntették ki a színészt. A Dream On című epizódban — sok meglepetést kizárva — az Aerosmith legendás dalát adta elő egy duettben. Nyilván nem egy Steven Tyler-szintű éneklést láthattunk NPH-től, de több volt, mint jó. Emlékezetes momentuma volt még a Hugh Jackmannel közös Tony Awards-gálán előadott duettjük, ami nagyon broadwayesre sikeredett:

NPH vezetett már sok díjátadót, ezek közül nyilván kiemelkedik a 2010-es Oscar-gála, ahol egész nagy sikerrel celebrálta le a műsort, például egy zenés-táncos előadással nyitotta meg a showt. Az pedig nagyon feltűnő minden egyes ilyen alkalomnál, hogy

Patrick Harris mennyire magabiztos a műsorvezető szerepben, szinte egy pillanatra sem esik ki a feladatból.

6. Amikor összeolvad Barneyval: NPH is amatőr szinten bűvészkedik

Két éve Ellen DeGenersnél járt, ahol bemutatta új könyvét, ami egy bűvészetre épített regény. Az egész promó marha viccesre sikeredett, a színész két trükköt mutat be DeGeneresnek, és az egész jelenetet arra húzták fel, mennyire béna bűvész NPH. Előbb szétszórja a kártyapaklit, amit a varázsláshoz használ, itt ki kellett volna találnia, melyik kártyalapra gondolt Ellen. Majd ezután arra kéri DeGenerest, gondoljon egy tárgyra, amit nagyon szeretne karácsonyra, ő ugyanis hozott egy dobozt, amibe tutira az van benne. A műsorvezető egy jakuzzira gondol, ami nyilván nem fér a dobozba, abban pedig amúgy is Patrick Harris bűvészes könyve lapult meg.

Mindenki jót röhög ezen, ám amint elővette a könyvet, a belső borítóra már fel volt írva, hogy DeGeneres jakuzzit akart, illetve az a kártya is le volt rajzolva, amit előzőleg kiválasztott.

De akkor miért csak Barney Stinsonként ismerik Amerikán kívül?

Ezt az állítást nem lehet készpénznek venni, az azonban egészen biztos, hogy az emberek nagy része még mindig az Így jártam anyátokkalban megismert figurára asszociál, ha meghallja Neil Patrick Harris nevét. Ez valahol jó, valahol rossz, hiszen a sorozat óriási népszerűségnek örvend még mindig, de egyúttal beskatulyázza NPH-t egy karakterbe. Ezt a színészek jobbára nem is szeretik.

Annak több oka is van, miért nem hallunk többet a népszerű színészről például itthon:

  1. Számtalan olyan esemény történik az amerikai szórakoztatóiparban, aminek nincs komolyabb hírértéke, hiába vannak olykor olyan szereplők terítéken, mint például NPH. Az amerikai popkultúra egyébként sem hasonlítható semmi máshoz, így érthetően mindenről nem lehet információt elcsípni, ahhoz igen nyitott szemmel és füllel kell járnunk.
  2. Maga Patrick Harris sem csinált mostanság olyan teljesítményt az álomgyárban, amivel überelni — de minimum meg tudná közelíteni Barney figurájának népszerűségét.
  3. Ami a magyar emberekben becsípődik az amerikai szórakoztatóiparból, azt nagyon nehéz megváltoztatni, elég csak a Rém rendes család vagy a Jóbarátok töretlen népszerűségéről beszélni 20 év elteltével is, holott Ed O’Neillt jelölték már számos díjra azóta, tök más teljesítményekért.

Semmi baj nincs azzal, ha Neil Patrick Harris hosszú évtizedekig Barney Stinsonként lesz meg a köztudatban (ez az USA-ban azért nincs így), azt azonban talán maga a színész is beismerné: valami egészen nagy volumenű dolgot kell leraknia az asztalra, ha meg szeretne változtatni az emberekben bizonyos asszociációkat.

De akar egyáltalán? Hiszen szeretni így is, úgy is fogják.

Visszatér a kattant Barney Stinson: jön A balszerencse áradása 2. évada
És az első előzetesféléből az is kiderül, mikor érkezik a sorozat folytatása a Netflixre. Trailer.

Kiemelt kép: Dimitrios Kambouris/Getty Images for CNN

Ajánlott videó

Olvasói sztorik