Szórakozás

Lassan azt sem tudom, milyen a testi együttlét

Hogyan lehet 45 évesen újrakezdeni? Ezzel kezdte levelét egyik olvasónk, akiről kiderül a levélben, hogy betegsége miatt kialakult élethelyzetben az anyagi és lelki gondjai is gátolják az ismerkedésben. Amennyiben hasonló tapasztalatod van, vagy szeretnéd megosztani, te hogyan találtad meg a társadat, hogy mennyire rögös út vezetett el hozzá, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre.

45 évesen hogyan lehet újrakezdeni? Hogyan tudom magam újra nőnek érezni? Kisvárosban élek, egy rokonomhoz költöztem ide betegség miatt, és anyagilag, fizikailag nem igazán vagyok stabil. Talán lelkileg sem, bár nagyon vágyom egy társra. Mivel kisvárosban vagyok, és pénzem sincs, így nem igazán tudok hol ismerkedni, gondolom, nagyobb városban könnyebben menne, de sportolni sem tudok eljárni, nincs erre lehetőségem jelenleg. Látom a párokat, ahogy ölelkeznek, kézen fogva sétálnak, és szomorú vagyok, hogy én ezt nem tudom senkivel sem megélni. A szomszédok itt öregek, a kozmetikussal vagy a dokival szoktam beszélgetni, akik a rendelőben odajönnek hozzám beszélgetni, mind idősek, nyomasztó az egész. Elkeseredett vagyok, úgy élem a mindennapokat, mint egy robot, pedig tele vagyok érzelmekkel. Lassan már azt se tudom, milyen a testi együttlét. Elmentem egy kineziológushoz, kicsit jobb lett utána, de nem oldódott meg a gondom. Gondolom, hogy csak akkor lenne stabil párkapcsolatom, ha én magam is stabil lennék. Eddig hozzám hasonlóan lelkileg ingatag férfiakkal találkoztam, úgy érzem, csak visszahúznak, és már stabil párkapcsolatra vágyom.

Az olvasói levelet Anita nevű olvasónk küldte, aki reménytelen helyzetéből nehezen tud szabadulni, a megoldás pedig ott van az utolsó sorok közt.

Mit lehet tenni?

A betegségek gyakran gátolnak abban, hogy kiteljesedjünk, mégsem áll meg az élet, a vágyaink, szükségleteink jóval erőteljesebben törhetnek fel, mint azelőtt. Elképzelhető, hogy olvasónkban a tartós, harmonikus párkapcsolatra való igényt a betegsége hozta elő, hiszen egy támogató társ jelenléte elősegítheti a gyógyulást. Hogy milyen módon kötődünk a szerelemben, jórészt attól is függ, hogy mit hozunk otthonról, a gyerekkorunkból. Amikor valaki 40 éves korára azzal szembesül, hogy sorozatosan rosszul választott, hogy csak fájdalmat és csalódást élt meg, érdemes szakember segítségét kérni. Amennyiben az adott faluban nincs ilyen, célszerű emailben megkeresni valakit, és egyeztetni arról, milyen gyakran kellene személyesen találkozni, és mennyire működhet a videócsetes terápiás forma. A pénz ilyen esetben nem lehet akadály, hiszen a cél az, hogy mihamarabb visszanyerje önbizalmát, hogy képes legyen jól partner választani és boldognak lenni.

Instabil lelki állapotban hasonló embereket vonzunk, hiszen a hasonlóság, a hasonló élettapasztalatok sokat számítanak a párválasztásban. Csakhogy a lelkileg ingatag emberek nehezen fogják tudni megtalálni a vágyott stabilitást és harmóniát. Ahhoz, hogy ez a vágy teljesüljön, előbb önmagával kellene szembenéznie, és segítséggel végigvenni, miért alakulhatott így az élete.

A betegségek és a lelki állapot közt vannak összefüggések, a túlhajszolt élet, a krónikus stressz nyomot hagy az emberen, gondoljunk csak bele a felsővezetőként dolgozó férfiak szív- és érrendeszeri betegségeibe, amit depresszió, alvászavar, pánik és szorongás előzött meg évekkel korábban. A kineziológus, a jósnő és egyéb alternatív módszer nem vezet el a tényleges megoldáshoz, legfeljebb reményt adhatnak, ami akkor is segítség, ha valaki nagyon mélyen van önmagával.

Olvasónk tehát jól látja, hogy elsősorban saját magával kellene jóban lennie, és a lelki problémákkal foglalkozni kell, mégpedig úgy, hogy akár önsegítő könyveket vesz igénybe. Akármi is az eredete a lelki bajoknak, nagy valószínűséggel a gyerekkorban érdemes kezdeni: milyen volt az anya-gyerek kapcsolat, milyen volt az apával a kapcsolat, volt-e alkoholista a családban, mennyire érezte magát érzelmileg biztonságban a családjában? A leválás kamaszkorban hogyan történt meg, most mennyire vannak jelen a szülők olvasónk életében, mennyire vannak egymásnak kiszolgáltatva? Ezekre érdemes megkeresni a válaszokat, és segítséget kérni, hiszen egyedül lehetetlen megbirkózni betegség mellett mindezzel.

Van olyan lehetőség is, hogy bizonyos betegségekhez, mint például a rák, a beteg igénybe veheti egy pszichológus segítségét. Ezt a TB fizeti, így az anyagi gondok mellett is kaphat lelki segítséget a betegségekhez. Érdemes utánanézni ennek, ahogyan a háziorvosi rendelőhöz tartozó szakorvosi rendelőknek is, több helyen is van klinikai szakpszichológus, akihez a háziorvos beutalóval elküldhet, ez is olyan lehetőség, amivel célszerű élni a komolyabb betegségek felbukkanásakor.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik