Szórakozás

Létezhet normális kapcsolat a férjjel a válás után?

A válás folyamata hosszadalmas és fájdalmas, kellő érzelmi érettség nélkül évtizedeken keresztül el lehet húzni a hatalmi játékokat. Olvasónk pont ilyen helyzetben van, levele is bizonyítja, hogy a szakítással nem szűnnek meg az alapvető problémák. Ha te is válófélben vagy, és nehezen éled meg, vagy ha már elváltál és jó kapcsolatot ápoltok az exeddel, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre!

37 éves elvált nő vagyok, a házasságunkból született egy fiunk, aki 8 éves volt, amikor elváltunk. A volt férjem az első évben körülbelül kétszer látta a gyerekünket, aztán összejött a barátnőjével, és máris a legjobb apa akart lenni. Igyekeztem tartani vele a jó viszonyt a fiunk miatt, de alig kommunikál velem, és ha teszi is, agresszió és a bántás jellemzi. Mintha bosszút akarna állni azért, amiért kiléptem a házasságunkból. Most átlépett egy határt, látni se bírom, és azt szeretném megtudni, hogy létezhet-e, hogy a válás után jó kapcsolatban maradjon két ember? Lehet még normális kapcsolatom a volt férjemmel?

Az olvasói levelet Ivett álnevű olvasónktól kaptuk, aki egyáltalán nincs egyedül a kérdéssel, a rengeteg válással együtt jár a problémakör. A címben olvasható kérdésre a válasz röviden az, hogy abban az esetben könnyebb a jó kapcsolatot fenntartani, ha a válás közös megegyezéssel történt és könnyen meg tudtak állapodni az anyagiakon, a gyerektartáson, a gyerek felügyeleten.

Létezhet jó viszony a volt férjjel, volt feleséggel?

A kérdés, hogy létezhet-e a jó kapcsolat a volt férjjel a másik oldalt nézve is igaz, a férjek is felteszik maguknak a kérdést, hogyan lehet tenni a jó kapcsolatért az exfeleséggel. A válással lelki és egyéb problémák is együtt járnak, amiket mindenkinek magának kell, hogy végigjárjon: az önálló problémamegoldás nagy teljesítmény, gyakorlatilag ez a titka annak, hogy a megélt kudarcból sikert, jobb minőségű életet varázsoljunk.

Jellemző, hogy a válás és a szakítás folyamatából hiányzik a kulturáltság, azaz sokan nem egymás érzéseit tisztelve, hanem a másikat eltaposva válnak. Ha a szakítás folyamata harmonikusan, egymáshoz kölcsönösen alkalmazkodva, egyetértéssel történik, ahogyan egykor a párkapcsolat építgetése történt, akkor kiküszöbölhetőek a későbbi játszmák. Olvasónk úgy tűnik, hatalmas játszmákban van benne, akarata ellenére.

A válási döntés alapvető követelménye, hogy ne sértse meg a partnert emberi méltóságában, ne veszélyeztesse egészségi állapotát, lelki egészségét, önmegvalósítását.

Ha a hatalmi harcokat kikapcsoljuk, ha továbbra is együtt vállalunk felelősséget a közös gyerekért, és képesek vagyunk megbeszélni a problémákat, akkor lehet normális kapcsolatot kialakítani az exférjjel vagy az exfeleséggel. Ehhez azonban érett személyiség szükséges, és ha már a házasság idején kiderült, hogy egyik vagy mindkét fél képtelen volt az együttműködésre, akkor nem valószínű, hogy valaha is menni fog.

A tényleges válás nem jelenti azt, hogy minden kapcsolat megszűnik két ember közt, még akkor is ritka, ha tudatosan törekszenek erre. Azokban a kapcsolatokban, ahol gyerek is született, lehetetlen nem kommunikálni egymással. Ez nem jelenti azt, hogy olvasónk feleslegesen törekszik a helyzet kedvezőbb megváltoztatására: ha a lényegre törekszik, és az érzelmeket kihagyja a kommunikációból, talán célt érhet, de nem biztos. A passzív-agresszív kommunikációjú emberekkel igen nehéz az együttműködés.

A jó házasságért tenni kell. Ennek elsajátítását senki nem tanulja, holott legalább annyi figyelmet érdemelne, mint a foglalkozásunk, szakmánk, munkánk. Tanulással minden fejleszthető, az is, hogy a válás utáni átrendeződött életünkben képesek legyünk harmonikusabb életet élni az exünkkel, ha már együtt nem ment. Ehhez két ember szükséges, és ha nem megy, akkor bizony a saját lelki egészségünk érdekében csak annyit tehetünk, hogy a hatalmi harcokban nem veszünk részt, és a közös gyereket is igyekszünk megkímélni ettől.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik