Szórakozás

Ghánából New Yorkba: Edward Enninful lehet a divatvilág új ura

Anna Wintour a divatszakma legmeghatározóbb embere és a világ 28. legbefolyásosabb nője. Szakmájában akkora hatalma van, hogy márkák és kollekciók sorsáról szinte kizárólag egymaga dönt. Ő az, aki gyakorlatilag egyetlen tollvonással eldöntheti emberek sorsát, nem mellesleg pedig állítólag róla mintázták Meryl Streep egyik leghíresebb szerepét, az Ördög Pradát visel Miranda Priestly-jét. Úgy tűnik viszont, hogy Anna Wintour 30 év után kénytelen átadni az amerikai Vogue magazin főszerkesztői székét, utódjaként pedig Edward Enninfult emlegetik. De ki is ő valójában? Ennek jártunk utána.

Anna Wintour: modern diktátor vagy a tudatos nők anyja?
30 év után lehet, hogy eltávolítják posztjáról.

Edward Enninful neve sokak számára szinte teljesen ismeretlen, pedig a 46 éves divatmodul már legalább 30 éve a szakma egyik legmeghatározóbb alakja. Nyilván jogos a kérdés, hogy hogyan lehet valaki már tinédzseréveinek a legvégén egy szakma – ráadásul a divatszakma – meghatározó alakja, a válasz viszont egészen egyszerű: tehetségével. Enninful Ghánában született, de Londonban nevelkedett, itt szólította le 16 éves korában az utcán Simon Foxton divattervező, akinek végül karrierjét köszönheti.

Biztos, hogy lennie kellett benne valaminek. Nem szólítok le túl sok embert az utcán

– mesélte Foxton Enninfullal való találkozásáról.

Edward Eninful és Anna Wintour (Photo by David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for Vogue)

Bár kezdetben modellkedett, ez nem tartott túl sokáig. Először Foxton asszisztenseként dolgozott, majd 18 évesen megkapta az i-D magazin divatigazgatói posztját, amit több mint húsz éven keresztül meg is tartott magának. Ebben természetesen némi szerencse is közrejátszott, a magazin alapítója, Terry Jones ugyanis – aki amúgy a brit Vogue művészeti igazgatója volt évekig – nagyon szeretett a divatszakmában tapasztalatlan embereket alkalmazni, így alakítva őket a magazin sajátos arculatára.

Gyakorlatilag mindent magába szívott, amire szüksége volt ehhez a szakmához. Feltételezem, olyanok voltunk számára, mint egy művészeti főiskola

– mesélte Enninful kezdeti éveiről az i-D stylistja és ékszertervezője Judy Blame, aki végül annyira megkedvelte a 17 éves fiút, hogy beköltöztette saját lakásába. Nem ő volt azonban az egyetlen, aki ennyire kedvelte Enninfult, Naomi Campbell egyenesen bátyjaként emlegeti őt:

Szerettem a stílusát, szerettem a személyiségét, igazából szimplán csak szerettem. Még az i-D magazinnál is – ahol amúgy sosem volt túl nagy a költségvetés – , ha Edward hívott, a lányok repülőgépre pattantak és csinálták. Tudtuk, hogy nagyszerű sztori lesz belőle, a részesei akartunk lenni.

Vanessa Kingori, Edward Enninful és Naomi Campbell ( Darren Gerrish/Darren Gerrish)

A kezdeti időben többször előfordult, hogy szállodai szobák padlóján kellett aludnia egy-egy divatbemutató után, valamint Blame is megkapta többször azt a kérdést, hogy ki ez a fiú, akit mindenhova magával visz, hiszen a 90-es évek legvégén a divatszakmában még a modellek között is ritkák voltak az afroamerikaiak, nem beszélve egy magazin főmunkatársáról. Bár az i-D magazin mellett folyamatosan dolgozott az olasz, illetve az amerikai Vogue-nak, „alma materét” azonban csak akkor hagyta el, amikor 2017-ben konkrét állásajánlatot kapott a divatmagazinok koronázatlan uralkodójától, így az év áprilisától ő lett a brit Vogue főszerkesztője.

Enninful ezzel gyakorlatilag történelmet írt, hiszen színes bőrű meleg férfiként egy olyan magazin vezetői posztját nyerte el, amit száz éven keresztül csak fehér nők tudhattak magukénak.

A Vogue hierarchiájában azonban ez még nem a csúcs, azt, az amerikai Vogue főszerkeztői pozícióját még most Anna Wintour birtokolja. A pletykák szerint azonban – bár ezt még egy platformon sem erősítették meg – Enninful hamarosan átveszi Wintour pozícióját. Ez a divatszakma és a világ számára újabb falak ledöntését jelentheti majd, hiszen 30 éves Wintour-egyeduralom után új szemléletekkel találhatjuk szemben magunkat.

(Kiemelt kép: Jared Siskin/Getty Images)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik