Szórakozás

Végre kiderült, ki lophatta el a foci vb-trófeát 1966-ban

„Én voltam az első angol, aki magasba emelhette azt a kupát” – mondogatta olykor a 2005-ben, 79 éves korában, rákban meghalt Sidney Cugullere. A férfi csak a szűk család, és a közeli barátok hozta ezt szóba, hiszen beismerte vele a futball történetének egyik legszenzációsabb bűncselekményét.

A Mirror újságírója, Tom Pettifor azt állítja, hogy tíz hónapos nyomozómunka után sikerült megoldania egy 52 éves rejtélyt. Megtudta, hogy ki lopta el 1966-ban, egy londoni kiállítóhelyről a világbajnok fociválogatottnak járó trófeát.

A ma használt világbajnoki trófea 1974-ben készült, a csapatok előtte a Jules Rimet-kupáért küzdöttek. A serleg a győzelem görög istennőjét, Nikét ábrázolta, a nevét pedig a FIFA korábbi elnökéről, a világbajnokság ötletgazdájáról kapta. A vándortrófea négy évig lehetett a győztes csapatnál, ám amikor a brazilok 1970-ben a harmadik bajnoki címüket is megszerezték, örökre megtarthatták. A következő, 1974-es vb-n már a ma ismert trófea volt a fődíj.

Az 1966-os világbajnokságot a foci szülőhazájában, Angliában rendezték. A hazaiak akkor nyerték egyetlen világbajnoki címüket. A Jules Rimet-kupát Bobby Moore csapatkapitány vette át II. Erzsébet királynőtől, így hivatalosan ő volt az első angol, aki magasba emelhette. Nem hivatalosan azonban a bűnöző Sidney Cugulleret illette ez a dicsőség.

A trófea hónapokkal a világbajnokság kezdete előtt megérkezett Angliába. London egyik központi kiállítótermében tették közszemlére, a biztonságra azonban nem ügyeltek túlzottan az illetékesek, hiszen álmukban sem gondolták volna, hogy valakinek eszébe juthat ellopni a világ egyik legismertebb műtárgyát.

Sidneynek eszébe jutott. Egyetlen ajtózárat, és egy vitrinlakatot kellett csak feltörnie ahhoz, hogy hazasétálhasson a ballonkabátja alá rejtett serleggel. A tolvaj öccse, a szintén hétpróbás Reg is a tetthely közelében volt.

A pokolba is Sid, mégis mi a f*szt gondolsz, mit fogunk csinálni vele?

– fakadt ki a testvér, amikor Sidney megmutatta neki a kupát.

Pettifor mindezt Gary Cugulleretől, Reg fiától tudta meg, aki úgy döntött ideje, hogy leleplezze több mint fél évszázados rejtélyt. Gary azt mondja, a nagybátyja váltságdíjat akart a serlegért, de hamar rájött, hogy az ügy túl kockázatos, ezért egy családtagra bízta a műtárgyat.

A Scotland Yard történetének egyik legnagyobb keresőakciója nem tudott semmilyen eredményt felmutatni. A Jules Rimet-kupát egy héttel az eltűnése után, egy Pickles nevű kutya találta meg, újságpapírba csomagolva, egy külvárosi utcán, a sövény alatt. A tolvaj kilétére soha sem derült fény.

(Kiemelt képünkön: Bobby Moore átveszi a Jules Rimet-kupát II. Erzsébettől, fotó: Wikipédia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik