Szórakozás

A fotós, aki szinte több időt tölt a királynővel, mint családtagjai

Több mint negyven éve gyakorlatilag Erzsébet királynő közvetlen közelében él és egy kamerával a kezében figyeli családja minden lépését. Anwar Hussein neve szinte az összes olyan kép alatt szerepel, amit a brit királyi családról készítettek, ugyanis ő az udvar hivatalos fényképésze. Ő volt az első olyan fotós, aki nem akart beállított, művi képeket csinálni a királyi családról — finoman szólva is sikerült neki.

Az 50-es években nőttem fel Tanzániában, a legközelebb akkor kerültem a királynőhöz, amikor egy postai bélyegen láttam az arcképét. Évtizedekkel később már több ezer fotót készítettem róla, amik közül ő maga válogatott képeket a hivatalos karácsonyi üdvözlőlapjára. Néhány róla készült fotómat aztán bélyegekre is nyomták.

A fentieket két évvel ezelőtt egy, a Telegraph-nak adott interjújában mondta Anwar Hussein, aki évtizedek óta a brit királyi család hivatalos fotósa. Ahhoz pedig, hogy megkapja ezt a címet és munkát, nem csak tehetség, de szerencse is kellett.

Apja brit köztisztviselő volt, így nem véletlen, hogy a gyerekkorában már hobbifotós Hussein a húszas éveiben úgy döntött, az Egyesült Királyságba utazik, hogy ott legyen belőle profi fotós. Első munkáját akkor kapta, amikor 1968. március 17-én a londoni amerikai nagykövetség előtt tüntetést tartottak a vietnami háború ellen. Bár szinte az összes létező újság fotósa ott volt, Husseinnek sikerült olyan képeket készítenie, amivel elment a Fleet Streeten létező összes újsághoz, akik másnap az ő fotójával hozták le címlapon a tüntetésről szóló hírt.

Ezzel kezdődött Anwar Hussein karrierje.

Anwar Hussein (@anwarhusseinphotography) által megosztott bejegyzés, Ápr 20., 2018, időpont: 2:54 (PDT időzóna szerint)

Nem sokkal ezután már olyanokról készített képeket, mint Rod Stewart, Elton John, John Lennon és Yoko Ono, a Who, Bob Marley, a Bee Gees és a Sex Pistols. Dolgozott a Bond-filmek forgatásán, a meggyilkolt Sharon Tate utolsó filmjének is ő volt a hivatalos fotósa, sőt: ő készítette az utolsó fotókat a Who dobosáról, Keith Moonról, ahogy kilépett egy bárból, nem sokkal azelőtt, hogy túladagolta magát.

Nyakkendő nélkül

A hetvenes évek közepén találkozott a brit királyi család hivatalos fotósaival. Husseinnek akkoriban hosszú haja volt, és közel sem öltözött úgy, mint a család hivatalos fotósai, akik öltönyben és nyakkendőben dolgoztak. Ők mondták neki, hogy ilyen külsővel soha nem kerülhet a királyi család közelébe, Hussein pedig be akarta bizonyítani, hogy nincs igazuk. Feltűnt neki, hogy a királynőről és a család tagjairól csak nagyon beállított fotók készülnek, ezért úgy döntött, távolabbról és akkor fotózza le őket, amikor nem pózolnak, vagyis hétköznapi és természetes embereknek tűnnek a képeken. Utóbbit értékelték a palota sajtósai, így meghívták Husseint a királyi család hivatalos eseményeire és turnéira, ahol már közel tudott kerülni a családhoz. Az egyik ilyen eseményen a királynővel alkalma hosszabban is beszélgetni, ezt követően Anwar Hussein lett a királyi család hivatalos fotósa, aki a mai napig ott van minden, a családot érintő eseményen.

A brit királyi család elmúlt 100 évének esküvői ruhái
Diána hercegné ruhájánál híresebb talán már soha nem lesz, kivéve ha Meghan Markle május 19-én valami igazán nagyszabású dolgot húz magára.

Már azelőtt kiadott három könyvnyi fotót Erzsébet királynőről és családjáról, hogy Diána hercegné hozzáment volna Károlyhoz, amivel már nem csak az Egyesült Királyság, de az egész világ fanatikus rajongója lett a brit királyi családnak. Diána volt talán az egyik legtöbbet fotózott ember, Anwar Hussein pedig megszámlálhatatlanul sok képet készített róla már akkor is, amikor 18 évesen óvónőként dolgozott. Hussein készítette az eljegyzési fotóit, a hivatalos esküvői képeket, amikor Diána hozzáment Károly herceghez, és ő készítette az 1997-es temetésről is azokat a fotókat, amik valószínűleg a hercegnéről készült legtöbbet publikált fotók.

Természetesen ő fotózta Vilmos herceg és Katalin hercegné 2011-es esküvőjét is, mindhárom gyerekük, így legutóbb Lajos herceg első fotóit is ő készítette, és nyilván ott lesz Harry herceg és Meghan Markle május 19-i esküvőjén is.

Az alábbi óriásgalériában Anwar Hussein fotói láthatóak, amit az elmúlt 40 évben készített a brit királyi családról.

Galéria
Fotó: Anwar Hussein/Getty Images

Kiemelt kép: Anwar Hussein/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik