Szórakozás

Erzsébet királynő corgijai is kivették részüket a botrányokból

A napokban halt meg a brit királyi család utolsó corgija, Willow, aki 14. generációs leszármazottja volt Susannak, Erzsébet királynő els, saját corgijának. Az elmúlt 85 évben a királynőnek több mint 30 corgija volt, és ha nem is szándékosan, de kitenyésztett egy új kutyafajt is. Harry herceghez hasonlóan a brit királyi család tagjaiként természetesen a királynő kutyái sem maradhattak ki a botrányokból.

A corgik legalább olyan szerves részei a brit monarchiának, mint a koronázási ékszerek, épp ezért volt már szomorú az is, amikor Erzsébet királynő nem sokkal az anyakirálynő halála után úgy döntött, befejezi a corgik tenyésztését, mert nem szeretné, ha előbb halna meg, mint kutyái. Kívánsága teljesült, egyik kutyája sem élte őt túl, Willow, az utolsó corgi is itthagyta őt, miután rákos daganata miatt el kellett altatni. De még így is Erzsébet az, aki a világon leghosszabb ideig foglalkozott a Pembroke Welsh corgik tenyésztésével.

A legelső királyi corgit Erzsébet királynő apja, VI. György király szerezte be még 1933-ban, Dookie pedig hamarosan kapott egy barátot is maga mellé, Jane-t. 1938-ban született két kölykük, Crackers és Carol. Jane-t sajnos 1944-ben elütötte egy autó, nem sokkal később Erzsébet megkapta 18. születésnapjára Susant, aki végül a királyi corgik ősanyja lett. Susan hivatalos törzskönyvi neve egyébként Hickathrift Pippa volt, vagyis nem Katalin hercegné húga volt az első Pippa a brit királyi családban. Susan és Erzsébet annyira elválaszthatatlanok voltak, hogy a királynő állítólag még nászútjára is magával csempészte a kutyát.

Galéria
Fotó: Getty Images

Susannak 1949-ben született két kölyke, akik pont olyan nevet kaptak, mintha Kim Kardashian keresztelte volna el őket: Sugar és Honey. Erzsébet megtartotta magának Sugart, Honey-t pedig megkapta az anyakirálynő. Sugarnak szintén született két kiskutyája: Whisky-t és Sherry-t Károly herceg és Anna hercegnő kapták meg karácsonyi ajándékként. Erzsébet corgimániája a család többi tagját viszont nem érte utol: húga, Margit hercegnő inkább egy Sealyham terriert, Pippint, egy Cavalier King Charles spánielt, Rowley-t, illetve egy Pipkin nevű tacskót vett magához. Pipkinnek köszönhető végül egy új kutyafajta, a dorgi, vagyis a tacskó-corgi keverék, Pipkinnek ugyanis megtetszett a királynő egyik corgija. Az ő leszármazottaik, Vulcan és Candy a mai napig, az utolsó royal corgi után is ott élnek a palotában.

A brit királyi család közel sem mentes a botrányoktól, ezekből pedig nyilván a corgik sem maradhattak ki.

1954-ben a királynő egyik kutyája megharapta az egyik gárdistát. A harapdálások egy idő után annyira eldurvultak, hogy 1968-ban már a parlament szólította fel a királynőt, hogy skóciai kastélyánál helyezzenek ki Vigyázz, a kutya harap! táblákat. De Erzsébetet sem kímélték corgijai, 1991-ben őt is megharapta az egyik, amikor próbálta szétválasztani két, egymással acsarkodó kutyáját, nem sokkal később pedig az anyakirálynő sofőrjét harapta meg az egyik.

A legcsúnyább botrány viszont 1999-ben történt,

miután az egyik kutyától egy vizsgálat miatt vért kellett venni, és vérében alkoholt találtak. Kiderült, hogy a királynő egyik inasa rendszeresen gint és whiskey-t öntött a kutyák vizébe. Azt nem tudni, hogy ezzel pontosan mi volt a terve, de rajta kívül a közeli családtagok sem mindig szerették, hogy tele van kutyákkal a palota.

2012-ben Vilmos herceg egy tévéinterjúban arról beszélt, hogy nagyanyja kutyái állandóan ugatnak, és elképzelni sem tudja, hogy képes ezt elviselni. Hasonló véleményen volt Harry herceg is, aki egy tavalyi interjúban mondta azt a BBC-nek, hogy elmúlt 33 évét azzal töltötte, hogy folyamatosan megugatták őt a kutyák. Nem úgy, mint menyasszonyát, a leendő hercegnét, Meghan Markle-t ugyanis imádják Erzsébet kutyái.

Willow, az utolsó royal corgi egyébként nem halálával került be először az újságokba. 2012-ben szerepelt a londoni olimpia megnyitójára készült kisfilmben, méghozzá gazdája és James Bond, pontosabban Daniel Craig oldalán.

Sőt, Willow-t már Annie Leibovitz is fotózta a Vanity Fair címlapjára, amikor a királynő 90 éves lett. A képen látható még az utolsó előtti királyi corgi, Holly is, illetve a kettő már említett dorgi, Vulcan és Candy.

A királynőnek, illetve leginkább a családjáról szóló sorozatoknak és filmeknek köszönhetően lettek a corgik újra trendik. Egy tenyésztő a Telegraphnak nemrég azt nyilatkozta, az egyértelműen a The Crown című sorozat hatása, hogy a fiatalok már nem csak nyugdíjasok mellett tudnak elképzelni egy corgit, ugyanis a sorozatban a fiatal királynő mellett is láthatják a rókaszerű, rövid lábú, és formás fenekű kutyákat.

via GIPHY

Ajánlott videó

Olvasói sztorik