Szórakozás

Múmia lett a hatvan éve fába szorult vadászkutyából

Az áldozata után a fák gyökerei közé mászó kutya teljesen természetes módon konzerválódott, ma pedig már egy kiállítás látogatóit ijesztgeti.

A nyolcvanas évek hajnalán a The Georgia Kraft Corp. emberei épp egy tölgyerdőt ritkítottak, mikor a feldarabolt fák egyikének teherautóra emelésekor egy vicsorgó, barna-fehér vadászkutyát pillantottak meg a törzs belsejében. A favágók sajnos jócskán elkéstek a megmentéssel, hiszen a mumifikálódott kutya már közel két évtizeddel korábban a fában ragadt.

Fotó: imgur

A kutya nyilvánvalóan egy, a gyökerek közti résbe rohanó állatot üldözött, majd a belül már korhadó fatörzsben is követni próbálta. Nyolc és fél méteres magasságig jutott, majd beszorult az egyre szűkebbé váló résbe, áldozata viszont jó eséllyel a fa egyik magasabb odván keresztül megmenekült.

A furcsa múmia az őt körülvevő fával együtt a fakitermelés történetét, illetve az erdőket bemutató Southern Forest World múzeumba került, melynek ma is legfontosabb attrakciója: a sajátságos halálneme miatt Stuckie nevet kapott állat egy üveglapon át ma is jól látható, állapota pedig semmit sem romlott az azóta eltelt közel negyven év alatt.

De hogyan maradhatott meg ilyen épen?

– tehetjük fel a kérdést.

A választ a tölgyekben jelen lévő savak, a tanninok (csersav) adják meg, hiszen ezek legfőbb ismertetőjegye, hogy kicsapják a fehérjéket, és megőrzik a szöveteket. A nyúzött bőrök kikészítéséhez és tartósításához használt anyag a lebontást végző mikrobák távol tartása mellett alacsony nedvességtartalmú környezetet is eredményezett, a kutya elhelyezkedése miatt pedig az esetleg felbukkanó dögevőknek sem volt esélye – derül ki a témában a Newsweeknek nyilatkozó biológus magyarázatából.

A Newsweek nyomán, kiemelt kép: Nicholas A. Tonelli

Ajánlott videó

Olvasói sztorik