Tudomány

Semmi extra, csak egy krokodilmúmia, amelyben 50 bébikrokodilt találtak

24.hu
24.hu

2016. 11. 29. 06:30

Egy új, nagy felbontású képalkotó elemzés végre felfedte egy hatalmas egyiptomi krokodilmúmia ókori titkát. A hüllő vászonba tekert teste mellett ugyanis több tucat, egyesével mumifikált bébikrokodilt is találtak.
Korábban a témában:

Egy korábbi, 1996-os vizsgálat már kimutatta, hogy a hatalmas, 3 méter hosszú múmia valójában nem egy, hanem két fiatalabb hüllőt tartalmaz. Egyiptom ókori lakói két példányt illesztettek össze, majd bugyoláltak be, hogy együtt egyetlen óriási krokodilnak tűnjenek.

A kutatás azonban nem tárt fel mindent – legalábbis ez derült ki egy újabb, 2015-ben meginduló vizsgálatból. A nagyobb hüllők mellett ugyanis még több apró élőlényt, összesen 50-et sikerült felfedezni. A bébikrokodilokat valósággal elrejtették a múmia vászoncsíkjai alá.

A hüllőmaradványok a Holland Nemzeti Régészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének részét képezik. Az új 3D-s röntgenvizsgálatot az intézmény kutatói egy vizualizációra szakosodott svéd vállalattal, az Interspectrallal együtt végezték. A közös munkának köszönhetően jött létre a múmia interaktív modellje, melynek segítségével a látogatók virtuálisan hámozhatják le a krokodilokról az egyes rétegeket – felfedezve a vászoncsíkok mélyén található testeket.

Szobek Kép: Wikipedia
Szobek Kép: Wikipedia

A kutatás során érzékelt 50 bébikrokodilt az egyiptomiak abba a fenyőfából készített rögzítőbe rejtették, amely a két nagyobb maradványt fogta egybe. A szakértők szerint a testeket egyszerre mumifikálták és ajánlották fel az egyiptomi víz és a kiáradt Nílus istenének, a gyakran krokodilfejjel ábrázolt Szobeknek. A hatalmas krokodilformájú múmiában a hüllőmaradványok közti hézagokat növényi anyagokkal, szövetcsomókkal és kötélkötegekkel tömték ki.

A múzeumban található érzékeny tárgyak vizsgálatára a kutatók és a restaurátorok számtalan módszert használnak – például lézeres szkennelést, fotogrammetriát, lézer alapú távérzékelést és komputertomográfiát (azaz CT-t) is. Ezek közül azonban egyedül a CT ad lehetőséget az elemzett objektum külső- és belső struktúrájának 3D-s képalkotására. Jelen esetben a CT olyan részleteket tárt fel az értékes tárgy mélyén, melyet a múzeum dolgozói korábban nem láthattak.

A CT technológiája rengeteget fejlődött a múmia első vizsgálata óta. Bár a modern technológiával sokkal részletgazdagabb elemzést lehet végezni, az eredmények értelmezése így is komoly tudást igényel – állapította meg Claes Ericson, az Interspectral társalapítója. Ericson szerint a vállalat egyik szakembere már a múmia adatsoraival dolgozott, amikor ráközelített egy szokatlan részletre – egészen véletlenül fedezve fel egy apró krokodil csontvázát.

Ericson úgy gondolja, a sikerhez a jó eszköz, a jó szoftver, a jó szempár és a szerencse mind egyszerre kellett.

A múzeum munkatársai elismerték, hogy a vizsgálat megkezdése előtt nem számítottak újabb felfedezésre. A fő cél az volt, hogy egy új eszközt hozzanak létre a látogatók számára – így az elemzés jóval felülmúlta a korábbi elvárásokat.

Az interaktív krokodilmúmiát november közepe óta lehet megtekinteni a felújított egyiptomi galériával együtt.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.