Nagyvilág

A japán erdő, ahová meghalni járnak az emberek

Akasztott embert vett videóra az egyik legnépszerűbb youtuber, Logan Paul az öngyilkosságokról hírhedté vált japán Aokigahara erdőben. A vlogger világszerte nagy felháborodást váltott ki a felvétellel, ezért el is távolította azt oldaláról, majd a napokban kétszer is elnézést kért mindenkitől a kellemetlenségekért. Azzal indokolt: csupán az öngyilkosságok megelőzésének fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet a riasztó képsorokkal.

Az Aokigahara erdőben nem meglepő, ha valaki holttestet talál a fák sűrűjében, ám a japánoknál kiverte a biztosítékot, hogy egy idegen ebből próbál pénzt csinálni a legnagyobb videómegosztó portálon.

Kicsoda Logan Paul?

Logan Paul a közösségi média egyik legismertebb férfi alakja. Vine- és YouTube-videóin túl színészként is feltűnt a képernyőkön. Logan számára az igazi áttörést a The Thinning című alkotásban kapott főszerepe jelenthette, amely 2016 október 12-én került az amerikai mozikba. A YouTube-on több mint 15 millió követője van.

„Az életed drága ajándék”

A rejtélyes erdő kétórányi autóútra található Tokiótól a Fudzsi hegy lábánál. A történészek szerint az történt, hogy 864-ben kitört a Fudzsi vulkán, majd a láván megtelepedett erdőt a fák tengerének nevezték el a helyiek, mert felülről a sűrű növényzet egy zöld tenger hatását kelti.

Régen a szegényebb családok az erdőkben hagyták magukra az időseket, mert ez volt a szokás. Nem ölhették meg magukat, mert a társadalom nem fogadta volna el. Az öngyilkosság modern jelenség, az Aokigaharában pedig már kis túlzással hétköznapinak számít.

Az erdő bejáratánál egy öngyilkosokat megállítani hivatott táblán a következő sorok állnak:

az életed drága ajándék, amelyet a szüleidtől kaptál. Gondolj rájuk, a testvéreidre és a gyermekeidre! Ne tartsd magadban, beszéld meg a problémáidat! Vedd fel a kapcsolatot a nemzeti segélyvonallal!

Az erdőben sok ösvényt lezártak, de mérete miatt gyakorlatilag lehetetlen felügyelni az egészet. Vannak, akik szalagot húznak maguk után a fák törzsein, hogyha meggondolják magukat, visszataláljanak a kijelölt útra. Ők bizonytalanok, amikor befelé mennek, még nem tudják, tényleg képesek-e végezni magukkal.

Fotó: Thinkstock

A legtöbb öngyilkos felakasztja magát az erdőben, ez a legegyszerűbb módja a halálnak. Mások gyógyszer- vagy kábítószer-túladagolással próbálkoznak, de ez sokkal komolyabb szenvedéssel jár, mivel körülbelül egy napba telik, mire a szervezet teljesen elgyengül.

Olykor előfordul az is, hogy több éves holttesteket találnak az avarban, de sok helyen a gyászoló hozzátartozók által kitett virágokat is látni egy-egy fa törzsénél.

Csak találgatnak, miért az öngyilkosok erdeje

Az Aokigahara a negatív hírnevét évtizedekkel ezelőtt szerezte. Seicho Matsumoto japán író már 1960-ban kiadott novellájában egy heroinfüggő történetét mesélte el, aki azért ment az erdőbe, hogy kioltsa az életét, míg a Sötét erdő című 2016-os amerikai horrorfilmben egy nő keresi a félelmetes helyen az ikertestvérét, aki rejtélyes körülmények között tűnt el.

A japán kormány hivatalos adatai szerint 2013 és 2015 között több mint száz olyan ember lett öngyilkos az erdő mélyén, aki nem a környéken élt, de a helyiek szerint a valóság ennél sokkal durvább. Erre utal az is, hogy gyakorlatilag bármikor belebotolhat az ember egy faágról lógó akasztott emberbe.

A szakértőket régóta érdekli, hogy miért választják olyan sokan ezt az erdőt haláluk helyszínéül. Túlélők legtöbbször arról számolnak be, hogy azt hitték, az Aokigaharában anélkül tudnak meghalni, hogy bárki észrevenné őket.

Egy másik teória szerint a filmek és a média is nagy szerepet játszik a jelenségben. Sokan azért utazhatnak el a messzi erdőbe, hogy az öngyilkosokkal egy földön nyugodjanak. Akik félnek az elszigeteltségtől, másokkal akarnak elhunyni.

Öngyilkosság Japánban

Az elmúlt években a japán kormány megpróbálta visszaszorítani az erdőben történt öngyilkosságok számát. Biztonsági kamerákat helyeztek ki a bejáratokhoz, megemelték a hidak magasságát, önkénteseket képeztek ki, akik az ösvényeket járva próbálják lebeszélni az öngyilkosságról az ezért érkezőket, megnövelték a rendőrségi jelenlétet. Nem sok eredménnyel.

A WHO statisztikái szerint 2015-ben a japánok követték el a 26. legtöbb öngyilkosságot a világon, 15.4 öngyilkosság jutott 100 ezer emberre. Csak összehasonlításként: az Egyesült Államokban ugyanez az arány 12.6, az Egyesült Királyságban 7.4, Olaszországban pedig 5.4.

Egy másik tanulmány szerint a fejlődő országokban 1985 és 2010 között folyamatosan csökkent az öngyilkosságok száma, kivéve Japánt és Dél-Koreát, ahol 20 és 280 százalék közötti emelkedés volt tapasztalható. Ennek pedig a legfőbb oka az lehetett, hogy az 1990-es évek végén súlyos gazdasági válság sújtotta az országot, ma is sokan túlhajszolják magukat, pénzügyi gondjaik akadnak vagy nincs munkájuk, és emiatt depresszióba esnek.

Az erdőről néhány éve a VICE című amerikai magazin készített egy bővebb riportot, ezt alább feliratozva megtekintheti.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik