Szórakozás

Fásyék bukták a szerzői jogokat

Az Artisjus végre pontot tett a "Nézését meg a járását" című dal vizsgálatára, szerintük ez egy népdal átdolgozás.

A Kis Grófo által előadott nóta a Youtube-on közel 10 milliós nézettséggel büszkélkedhet, nem csoda, hogy az eredetileg bejelentett szerzők, Fásy Ádám és Kothencz Lajos már tartják a markukat néhány hete. Bejelentésük óta azonban nagy a vita, hogy valóban ők szerezték-e a dalt. Rakonczai Viktor egy 1995-ös magyar filmet emlegetett, amiben már szerepelt a mű, de mások jelezték, hogy több Bartók Béla által gyűjtött népdalra hajaz. Az Artisjus megvizsgálta az esetet, aminek értelmében most elveszik a jogokat Fásyéktól, sőt a jogdíjakat is vissza kell utalniuk.

“Fásynak és Kothencznek már elküldtük a bizottság álláspontját, miszerint két népdalátdolgozást is tartalmaz a levédetett művük, ezért töltsék ki újra a regisztrációs lapot, hiszen egyikük sem lehet eredeti szerző. Ha valaki népdalt saját neve alatt szerzőként jelent be, akkor minden ezzel kapcsolatban általa megkapott jogdíjösszeg jogalap nélküli gazdagodás, tehát visszakövetelhető. A zenei átdolgozás azonban megengedett, ami után legfeljebb 25 százalékos jogdíj járhat, amit jelen esetben az átdolgozóknak felez­niük kell” – magyarázta a Blikknek dr. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus szakembere.

Kothenczék ezzel szemben ragaszkodnak saját szerzeményükhöz, így bíróságra viszik az ügyet. Fásy pedig elmondta, nem a pénz miatt teszik, hiszen azt továbbra is jótékony célra ajánlaná fel.

“Valóban kaptam levelet az Artisjustól, új műbejelentő lappal, de nem töltöttem ki, hiszen most is állítom, hogy ez az én szerzeményem, amit 2013. január 3-án védettem le. Hasonlít a népdalokra, ahogy a szlovák himnuszra is, de más a hangnem és a stílus. Egyébként három év alatt összesen 22 ezer forint jogdíjat kaptam” – összegezte véleményét Kothencz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik