Szórakozás

Amerikai mozisztár járja be Budapestet

A lángosnál és a Tokaji bornál már csak a piacokon sétálgatást és a finom magyar nőket várja jobban Robert Davi, aki komplett városnéző programot tervez Budapesten.

Robert Davi a filmvilág egyik legismertebb keményfiúja, több mint 130 filmszerepben és egy tucat tévésorozatban szerepelt már. Olyan világhírű kollégákkal dolgozott együtt, mint Steven Spielberg, Clint Eastwood, Bruce Willis, Benicio Del Toro és Marlon Brando, hogy csak néhányat említsünk. Legutóbb 2014-ben, a Feláldozhatók 3-ban szerepelt. A Hír24-nek közelgő budapesti koncertje apropóján adott interjút.

Járt már korábban Magyarországon?

Igen, 1995-ben Budapesten forgattunk egy Dogfighter nevű filmet. Nagyon izgatott voltam, hogy két hónapot ott tölthettem.

Mit gondol Budapestről?

Mivel már jártam ott, elég sokat tudok a városról. Kulturális központ. Romantikus. Liszt. Bartók. Olyan csodálatos helyek, mint a Lánchíd, a Duna és a Szent István tér. Meg a golyóstoll, az első autó, az atombomba, meg a holográfia. A másik dolog ami azonnal eszembe jut, a finom és szép nők.

Április végén újra ellátogat hozzánk, ezúttal koncertet ad majd Sinatra-dalokkal. Lesz ideje egy kis városnézésre is?

Szeretnék visszamenni a Hősök terére, a Dohány utcai zsinagógába, a vásárcsarnokba, az Ecseri úti bolhapiacra, a Mátyás templomba, a Művészetek Palotájába és a Parlamentbe. Sok dolgot tervezek, de az időm korlátozott lesz.

A magyar ételek és italok mennyire hagytak mély nyomot önben?

Sok ételt kipróbáltam, amikor ott voltam két hónapig. Alig várom, hogy hozzájussak a lángoshoz, meg egy kis Tokajihoz!

Hogyan fér meg a zene mellett a filmezés?

Az éneklést a forgatások köré ütemezem, olyan filmeket keresve, amelyek nem igényelnek több hónapos munkákat, és nem állnak a zene útjába.

Melyiket szereti jobban?

Bár mindkettőt élvezem, az éneklés a szerelmem. Az vagyok én.

A legtöbb néző általában rosszfiú szerepben látja. Ez tudatos?

Nos, nem nevezném tudatosnak. Ez egy termék, mert eredetileg így nézek ki. Ha megnézzük Humphrey Bogartot, Lee Marvint és sok más hírességet akinek erős egyedi megjelenése volt, mind rosszfiúként kezdték, majd volt egy átmenetük jó srácba. Attól, hogy engem kemény fickóként ismernek, a szívem igazán romantikus. A zenével szeretném ezt kifejezni, hogy a közönség is lássa.

Otthon is olyan félelmetes?

Azt hiszem elmondhatom, hogy nem vagyok félelmetes ember, tényleg nagyon érzelmes és érzékeny vagyok. A külsőm mást mutat, de nem harapok. Kivéve, ha meg kell védenem valakit.

Miért szereti annyira a Sinatra-dalokat?

A Sinatra-dalok közül, amiket olyan sokan énekelnek a világon, egyet sem ő írt. Ezek fantasztikus dalok az amerikai zenetörténelemből, csodálatos zeneszerzőktől, amelyek az egész világon rezonálnak. A magas minőségű költészettel segítenek, hogy a világ beleszeressen Amerikába. A dalok kiállták az idő próbáját, igazán időtlenek, több generációt ölelnek fel, és továbbra is relevánsak.

És magát Sinatrát?

Sinatra volt az első énekes, aki használta a bel canto technikát a populáris zenében. Képes volt kommunikálni a dalok érzelmi intimitását. Őszinte és hiteles volt.

Van hasonlóság Sinatra és ön között?

Azt hiszem, jobb ha ezt azoktól kérdezi, akik majd eljönnek a koncertre, de azért megválaszolom a kérdést. Érdekes módon több közös tulajdonságunk is van. Kezdjük a neveltetéssel és a földdel, ahonnan származunk. Mindketten olasz amerikaiak, és ugyanúgy szicíliaiak vagyunk. Mindkettőnk anyja és apja erős, határozott, de csendes volt. Mindketten szerettük a komolyzenét és az éneklés szépségét. Mindketten tanulmányoztuk a bel cantót, amely egy módszer az éneklésre. Továbbá közös szerelmünk a játék, mert megértettük, hogy a lírai dalokat személyre szabva kell előadni, nem elég a jó hang. Azt is tudni kell, hogy Sinatrára erősen hatott Bing Crosby, és a kezdeti ihletés után Sinatra véleményem szerint minden idők legnagyobb előadóművésze lett. Sinatrának volt egy éle, ami miatt kemény fickónak tekinthető. Én ugyanúgy kemény fickó vagyok. Nem sok énekes kombinálja ezt a költészettel és a dalokkal, ez egy érdekes és erőteljes kettősség.

Mit várhat öntől a budapesti közönség?

Azok számára, akik az élő Sinatrát szeretnék látni, lehetőségük lesz a legközelebbi élményt elérni a koncerten anélkül, hogy lemásolnám vagy megpróbálnám megszemélyesíteni őt. Teljes szívemből fogom énekelni az időtlen slágereket. Mélységesen és bensőségesen szeretném megmozgatni a közönséget, hogy úgy érezzék, egy olyan előadót látnak, aki a saját hangját is meg szeretné tapasztalni újra és újra. Úgy gondolom, hogy az élmény tovább fog húzódni, mint hogy elénekeltem az utolsó dalt.


Fotó: Danubius Music

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik