Szórakozás

Rettegés volt az élete a kutyusnak

plastic
plastic

2014. 01. 30. 16:53

„Rögös útja volt, mindentől rettegett. Először még a kenelből sem tudtuk kicsalogatni. Azóta rengeteget fejlődött, most már csak egy rendes gazdi kéne ennek a szeretetre éhes kutyusnak!"

Lotar 2012 tavaszán érkezett a fehérvári állatotthonban, mint talált kutya. Azonosítója nem volt, senki nem kereste. Azóta hatalmas utat tett meg. Leküzdötte beteges rettegését a tárgyaktól és sokkal nyíltabbá vált. Történetét Krepsz Gyöngyi, a menhely vezetője meséli el:

Lotar példája jól mutatja az állatmentő munka visszásságát: ha egy állattal nincs semmi baj – meg van mind a négy lába, nem hiányzik a szeme, nem súlyos beteg és a viselkedése is rendben van – bizony kevésbé van a figyelem középpontjában.

A technika: láthatatlanná válás

Lotar ráadásul rendkívül tehetségesen simul bele a környezetébe, gazdakereső technikája kívánni valót hagy maga után: ő, ugyanis ha idegent lát, akkor szép csendesen elvonul a kennel legbelső zugába. Ezen kívül betegesen retteg minden tárgytól, legyen az fésű, seprű vagy a póráz. Bekerülése után egy évvel tudtuk először elérni, hogy kijöjjön a kenelből, de rengeteg munka volt benne.

Andi – az egyik önkéntes – naponta kijött hozzá, néha megpróbálta kihozni a helyéről, de olykor csak egy-két méterre jutottak. A kitartás és a sok simogatás azonban meghozta gyümölcsét, a 3 hét múlva Lotar megtette első sétáját a pórázon, és még a menhelyen található házba is sikerült becsalni.

A tárgyaktól való rettegése itt is megnyilvánult: a szék, a ketrec, a kisautó, minden zavarta. Nem futott el, de a maga csendes módján próbált mindentől elhúzódni.

Egy idő után megtalálta a hangját és boldogan csaholt

Andi nem adta fel és tovább folytatta vele a munkát, sőt karácsonyra hazavitte Lotart, ideiglenesen. Otthon is lassan bontakozott ki a valódi énje, de már az elejétől szobatiszta volt, az autóban is nyugodtan utazott, a lakásban Andit követve jól érezte magát. Az udvarra kiengedve egy idő után megtalálta a hangját és jelzett, elevenebb volt sokkal, mint a menhelyen, és a többi ebbel is remekül kijött.

Soha senkit még csak meg sem morgott

Óriási eredmény, hogy már közterületen is lehet vele nyugodtan sétálni, de ha bármitől megijed, bekapja a pórázt és harapdálja. Annak ellenére, hogy minden tárgytól retteg, soha, senki felé nem mutatott agressziót, senkit nem morgott meg, ha bármivel nyúlt is felé. Az ő reakciója a felszívódás, a láthatatlanná válás.

Lotar egy tündéri, nyugodt, végtelenül jó indulatú kutya, naponta többször jelentkezik simogatásra, de ezt is a maga szolid módján teszi, szépen becsúsztatja a fejét az ember keze alá, és a legfontosabb, hogy nagyon szeretne már egy állandó otthont és egy odaadó gazdit!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.