Szórakozás

Kivizsgáltatnák a szentesi halpusztulás okait

tomeges-halpusztulas(960x640)(1).jpg (halpusztulás, fekete-víz)
tomeges-halpusztulas(960x640)(1).jpg (halpusztulás, fekete-víz)

Vizsgálatot kezdeményeznek a használt termálvizek elhelyezésének problémájáról, miután halpusztulást észleltek a héten a Csongrád-megyei Kurca-főcsatorna szentesi szakaszán.

Mint korábban már megítuk, tömeges halpuszulás volt Szentesnél. A Kurcába ömlő termálvizek miatt ammónium-ion halmozódott fel a víztérben. A kevés eső miatt nem tudott feloldódni. Felborult a normális egyensúly. Ez vezetett a halak tömeges vesztéhez – magyaráztaKozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, hozzátéve, az érintet szakaszon harmadfokú vízminőség kárelhárítási fokozatot rendeltek el.

Szabó Marcel ombudsman-helyettes, a jövő nemzedékek szószólója a közleményben rámutatott, hogy a termálvíz felhasználása nem járhat az ökológiai megfontolások feladásával. A Kurca-főcsatorna szentesi szakaszán történt halpusztulás hírére kezdeményezi annak vizsgálatát, hogy milyen problémákkal jár a mérgező anyagokat is tartalmazó használt termálvíz bevezetése az élővizekbe.

Az ombudsmani hivatal és több szakmai szervezet korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy a fűtésre felhasznált, kihűlt termálvizeket nem a természetes vizekbe kellene folyatni, hanem visszasajtolással oda kellene visszajuttatni, ahonnan kitermelték.

Különösen szomorúnak tartják a Kurcán bekövetkezett halpusztulást, mert olyan helyen történt, amelynek rehabilitációját Szentes város szívügyének tekintette, és a vízi ökoszisztéma helyreállítását szolgáló program megvalósítását 2012-ben a “Magyar Tájdíj” pályázaton 2. helyezettként ismerték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik