Szórakozás
tomeges-halpusztulas(960x640)(1).jpg (halpusztulás, fekete-víz)

Kivizsgáltatnák a szentesi halpusztulás okait

Jójárt Dániel

2014. 01. 25. 14:35

Vizsgálatot kezdeményeznek a használt termálvizek elhelyezésének problémájáról, miután halpusztulást észleltek a héten a Csongrád-megyei Kurca-főcsatorna szentesi szakaszán.

Korábban a témában:

Mint korábban már megítuk, tömeges halpuszulás volt Szentesnél. A Kurcába ömlő termálvizek miatt ammónium-ion halmozódott fel a víztérben. A kevés eső miatt nem tudott feloldódni. Felborult a normális egyensúly. Ez vezetett a halak tömeges vesztéhez – magyaráztaKozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, hozzátéve, az érintet szakaszon harmadfokú vízminőség kárelhárítási fokozatot rendeltek el.

Szabó Marcel ombudsman-helyettes, a jövő nemzedékek szószólója a közleményben rámutatott, hogy a termálvíz felhasználása nem járhat az ökológiai megfontolások feladásával. A Kurca-főcsatorna szentesi szakaszán történt halpusztulás hírére kezdeményezi annak vizsgálatát, hogy milyen problémákkal jár a mérgező anyagokat is tartalmazó használt termálvíz bevezetése az élővizekbe.

Az ombudsmani hivatal és több szakmai szervezet korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy a fűtésre felhasznált, kihűlt termálvizeket nem a természetes vizekbe kellene folyatni, hanem visszasajtolással oda kellene visszajuttatni, ahonnan kitermelték.

Különösen szomorúnak tartják a Kurcán bekövetkezett halpusztulást, mert olyan helyen történt, amelynek rehabilitációját Szentes város szívügyének tekintette, és a vízi ökoszisztéma helyreállítását szolgáló program megvalósítását 2012-ben a “Magyar Tájdíj” pályázaton 2. helyezettként ismerték el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

NEW YORK, NY - JULY 7: Milo Yiannopoulos arrives to speak outside of the offices of Simon & Schuster publishing company, July 7, 2017 in New York City. Yiannopoulos is promoting a new book and filing a $10 million legal complaint against Simon & Schuster following the publisher's decision to cancel his book deal. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.