Szórakozás

Tömeges halpusztulás Szentesen

A Kurcába vezetett termálvíz és az eső hiánya okozhatja a bajt.

Tömegesen pusztulnak a halak a Kurcában – derült ki a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorából. Szentes közelében eddig majdnem harminc mázsa haltetemet emeltek ki a folyóból.

A Kurcába ömlő termálvizek miatt ammónium-ion halmozódott fel a víztérben. A kevés eső miatt nem tudott feloldódni. Felborult a normális egyensúly. Ez vezetett a halak tömeges vesztéhez – magyarázta Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, hozzátéve, az érintet szakaszon harmadfokú vízminőség kárelhárítási fokozatot rendeltek el. Ez alatt az idő alatt halászni és horgászni, illetve a folyóban talált halakat megenni szigorúan tilos.

Az igazgató ugyanakkor elmondta, már megkezdődött a víz tisztítása. A szennyezett területeket a Felső-Kurcáról hozott vízzel töltik fel. A kárelhárítási munka körülbelül egy hétig tart.

Tömeges halpusztulás már korábban is volt a folyó ezen szakaszán. A Szentesi Mozaik alábbi, 2011-es felvételén jól látszik, hogy mázsaszám halásszák ki a döglött állatokat a vízből. Velük a tisztított szennyvíz végzett.

Forrás: Youtube.com/Ferenc Vidovics

Ajánlott videó

Olvasói sztorik