Szórakozás

Tömeges halpusztulás Szentesen

Frankó Máté
Frankó Máté

2014. 01. 23. 12:28

A Kurcába vezetett termálvíz és az eső hiánya okozhatja a bajt.

Tömegesen pusztulnak a halak a Kurcában – derült ki a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorából. Szentes közelében eddig majdnem harminc mázsa haltetemet emeltek ki a folyóból.

A Kurcába ömlő termálvizek miatt ammónium-ion halmozódott fel a víztérben. A kevés eső miatt nem tudott feloldódni. Felborult a normális egyensúly. Ez vezetett a halak tömeges vesztéhez – magyarázta Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, hozzátéve, az érintet szakaszon harmadfokú vízminőség kárelhárítási fokozatot rendeltek el. Ez alatt az idő alatt halászni és horgászni, illetve a folyóban talált halakat megenni szigorúan tilos.

Az igazgató ugyanakkor elmondta, már megkezdődött a víz tisztítása. A szennyezett területeket a Felső-Kurcáról hozott vízzel töltik fel. A kárelhárítási munka körülbelül egy hétig tart.

Tömeges halpusztulás már korábban is volt a folyó ezen szakaszán. A Szentesi Mozaik alábbi, 2011-es felvételén jól látszik, hogy mázsaszám halásszák ki a döglött állatokat a vízből. Velük a tisztított szennyvíz végzett.

Forrás: Youtube.com/Ferenc Vidovics

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.