Élet-Stílus
szem (szem, )

Tényleg létezik a hatodik érzék

Jójárt Dániel
Jójárt Dániel

2014. 01. 20. 13:20

Az ausztrál Melbourne-i Egyetem szakértőinek friss kutatása bebizonyította, hogy a hatodik érzék létezik.

Egy tanulmány szerint az emberek képesek észrevenni a változásokat akkor is, ha nem látják pontosan, hogy mi is változott. Például ha egy nő elmegy fodrászhoz, azt a férfiak észreveszik, csak nem tudatosul bennük a változás. A kutatást vezető dr. Piers Howe, a melbourne-i Pszichológiatudományi Iskola szakértője azt mondta, hogy ebben a témában ez az első ilyen megfigyelés. Az adatok azt mutatják, hogy a változás akkor is észlelhető, ha nem társul hozzá érzékszervekkel azonosítható tapasztalat.

A közvélekedés szerint a változások akkor is megfigyelhetőek direkt tudati úton, ha olyan érzékekre kellene támaszkodnunk, mint a látás, a hallás, az ízlés, a szaglás vagy a tapintás. Erre a képességre gyakran hatodik érzékként, más kifejezéssel érzékszerveken túli érzékelésként is szokás hivatkozni – olvasható dr. Howe magyarázata a házipatika.com-on.

A kísérlet során színes fényképpárokat mutattak a résztvevőknek, amelyek ugyanazt a nőt ábrázolták, de pár esetben eltérő külsővel volt látható a hölgy a két fotón, például más hajjal. Mindkét képet 1,5 másodpercig tették láthatóvá, 1 másodpercnyi szünettel. Az utolsó fotó után megkérdezték a résztvevőket, hogy észleltek-e változást, és ha igen, akkor válasszák ki egy kilenc elemből álló listáról, milyen jellegűt. Az eredmények szerint az alanyok direkt módon érzékelték a változást, még akkor is, ha nem tudták pontosan megmondani, hogy mi változott. Ez mindenképpen érzékszerveken túlmutató folyamatra utal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.