Élet-Stílus

Ezért is történik annyi autóbaleset

vezetés kávé (kávé, vezetés, )
vezetés kávé (kávé, vezetés, )

A vezetési idő tíz százalékában nem figyel az útra az átlagos sofőr.

A sofőrök vezetés közben nem csak az utat figyelik, hanem közben esznek, telefonálnak vagy a rádiót hangolják éppen. A Virginiai Egyetem és az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatói videokamerákat és szenzorokat (amik például a fékezést, a kormányhasználatota vizsgálják) raktak az autókba, és ezek segítségével vizsgálták a vezetők viselkedését.

A vizsgálat első felében 16-18 éves kezdő vezetők vettek részt, a jogosítvány megszerzése utáni másfél évben. A többi résztvevő legalább húszéves vezetési tapasztalattal rendelkezett.

A kutatási eredmények alapján az autóvezetők a vezetési idő mintegy tíz százalékában nem az útra figyeltek, hanem egyéb dolgok terelték el a figyelmüket, például a tükrök igazgatása, az evés vagy az út másik oldalán történt baleset. A gyakorlott vezetőknél ezek a pillanatok – a kockázatot megduplázó telefon kivételével – nem fokozták a balesetveszélyt, ám a kezdőknél igen megnövelték – írja a házipatika.com.

A felmérés alapján háromszorosára növelte a balesetveszélyt, ha evett vezetés közben a frissen vizsgázott sofőr, négyszeresére, ha SMS-t írt és nyolcszorosára, ha menet közben keresgélt valamit az autóban vagy a táskájában. A telefonbeszélgetés sem a tapasztaltabbak, sem a kezdők esetében nem fokozta a veszélyt.

“Veszélyes minden, ami elvonja az útról a figyelmet, ám a kezdő fiataloknál nagyobb a kockázat, mert náluk még nem alakult ki a vezetéshez szükséges egészséges, biztonságos ítélőképesség” – mondta Bruce Simons-Morton, a kutatás vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik