Szórakozás

Vegyük fel a harcot az izomvesztés ellen!

oreg(3)(960x640)(1).jpg (öreg, )
oreg(3)(960x640)(1).jpg (öreg, )

Simon Alexandra szakértőnk most arról mesél, hogy mit tehetünk az izomvesztés ellen.

Vigyáznunk kell a szüleinkre és a nagyszüleinkre, mert az öregedéssel számos leépülési folyamat indul meg. Mozgással és helyes táplálkozással viszont rengeteget segíthetünk ezeken és komoly sérülésektől, betegségektől óvhatjuk meg szeretteinket. Az emberi test öregedése először a bőrön látszik meg és az ízületeken érezhető. Az viszont gyakran észrevétlen marad, hogy idős korban az izomzat tömege is csökken, és ennek a folyamatnak veszélyes következményei lehetnek.

Lelassul az anyagcsere

Az izomvesztés (szarkopénia) általában 40 éves kor körül jelentkezik (egyes kutatások szerint már jóval korábban is tapasztalható) és 80 éves korunkra akár izomzatunk 30-50%-át is elveszíthetjük. Mindez nem érzékelhető, mert napjainkban a legtöbb hétköznapi tevékenység elvégzéséhez kevés izomerő szükséges. Az izomvesztést leginkább csak egy súlyos következményekkel járó elesésnél diagnosztizálják. Az izomvesztés egyik következménye az anyagcsere lassulása, amely túlsúlyhoz vezethet, ha nem csökkentjük a bevitt kalóriát. Nagyszüleink valószínű erre nem igazán fognak figyelni, így nekünk kell erre felhívnunk a figyelmüket, hiszen tudjuk, hogy a kóros elhízásnak jelentős egészségügyi vonzatai lehetnek.

Mire buzdítsuk idősebb szeretteinket?

Az izomvesztés az oka sokszor az időskori sérüléseknek, eséseknek. Az egyensúlyzavarért és a nehézkes járásért sokszor ez az elhanyagolt probléma a felelős. Az eséseknek pedig halálos következményei is lehetnek, illetve idős korban sokkal lassabban regenerálódik a szervezet, és a hosszas ágyhoz kötöttség és lábadozás egyéb betegségeket okozhat (trombózis, tüdőgyulladás). Azonban ezt meg lehet előzni helyes táplálkozással és mozgással.

1. Rendszeres orvosi vizsgálat

2. Mozgás

Heti ötször legalább félórás fizikai tevékenységet végezzenek! Erre a célra kiválóan megfelel a mindennapi házi- és kerti munka, a gyakori lépcsőn járás, a nordic walking, de akár egy kiadós séta is erősíti az izmokat. Emellett gimnasztikai és erősítő gyakorlatokat is végezhetnek az idősebbek.

3. Több fehérje

Itt egyaránt súlyt kell fektetni a fehérje mennyiségére és minőségére is. Klinikai kutatások igazolják, hogy a magas fehérjebevitel csökkenti az izomtömegvesztést. A szükséglet minél nagyobb részét magas biológiai értékű fehérjékből célszerű fedezni.

4. Vitaminok

Tanulmányok bizonyították, hogy az elégséges D-vitamin bevitele akár 50%-kal is csökkentheti az idősebb emberek elesésének arányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik