Élet-Stílus

Íme, a biztos fogyás titka!

edzes(210x140)(1).jpg (edzés, edz)
edzes(210x140)(1).jpg (edzés, edz)

„Naponta mozgok, de semmi fejlődés!” Rengetegen fordultak ezzel a problémával Simon Alexandrához a Fitness Junkie oldalon,aki most összefoglalja, hogy mi állhat a dolog hátterében.

A Fehérvár24 új cikksorozatában az életmódváltásról, alakformálásról beszélgetünk szakértőnkkel, Simon Alexandrával, aki most a következő kérdésre ad magyarázatot. “Odafigyelek az étkezésre, számolom a kalóriákat, mozgok, mégsem fogyok. Miért?”

1.Változtattál az étkezésen? Egészségesen táplálkozol?

A fogyás 70%-ban a konyhában dől el. Első lépés, amit már sokszor leírtam: Étkezz helyesen! Aztán, ha még mindig nem megy, akkor vizsgáld meg, hogy a bevitt kalória kevesebb-e, mint a felhasznált. Azt gondolom, ha napi ötször eszel és nem nagy adagokat, egészséges ételeket, hanyagolod a cukrot és a fehér lisztet, megfelelő fehérjebevitellel és kevesebb szénhidráttal, akkor ez nem befolyásolja a fogyásod! Természetesen nem mindegy, hogy honnan indulsz és hány kilótól szeretnél megszabadulni.

2.Tényleg mozogsz? Valóban van annak értéke, amit csinálsz?

Természetesen azt vallom, hogy minden mozgással töltött pillanat értékes, de azért van különbség edzés és edzés között is. Sokan írták, hogy csinálják Rubint Réka edzéseit, a kihívásaimat és számtalan alakformáló gyakorlatot. Szuper, de ez alapjában nem elég! Azt meg pláne nem szabad elfelejteni, hogy a szervezet egy idő után alkalmazkodik a terheléshez. Ha folyamatosan ugyanazt az edzést végzed, akkor semmi hatása nem lesz. Én a változatos terhelésben hiszek. Kell az aerob edzés, kell az anaerob edzés is. Nem véletlenül lett az intervallum edzés mindenki kedvence, hiszen egyesíti a kettőt és rövidebb idő alatt sokkal jobb eredményeket érsz el.

Fotó: Northfoto

Ha a kényelmi zónádban maradsz folyamatosan, akkor nem lesz változás. Sajnálom, küzdelem nélkül nincs győzelem! Szóval változatos terhelés vagy komplex edzés. Ha egy héten legalább háromszor nem kapkodsz levegő után, nem érzed azt, hogy már nem bírod, akkor maradtál a komfortzónádban. A súlyod meg ott ,ahol eddig volt.

Mindenki írja, hogy minden rendben, csak a hasáról, csípőtájékról, combból szeretne fogyni. Nincs helyi zsírégetés! Számtalan szuper gyakorlat van egy adott testrészre, de attól még nem megy le onnan a zsír. A teljes testet kell megmozgatnod, minél összetettebb módon.

3. A maximumot teszed bele minden edzésedbe?

Rengetegen írtátok, hogy otthon edzetek, vagy eljártok futni. Egyre kevesebb ember engedheti meg, hogy csoportos edzésekre vagy akár személyi edzőhöz járjon. Viszont azt is tudom, hogy amikor az ember egyedül mozog otthon, sokkal kíméletesebb önmagával. Senki nem látja, hogy feladod, senki nem hajt, és mindig ott van a „holnap majd keményebben edzek”.

Nagyon kevesen vannak, akik olyannyira motiváltak,hogy kihajtják magukból a maximumot.  Ha igazán fejlődést akarsz, akkor muszáj lesz találnod valakit, aki motivál, aki hajt, és aki nem hagyja, hogy feladd.

4. Miért nem jársz csoportos órákra, edzésekre, amiket edző vezet?

Ha igazán fejlődni akarsz, akkor járj csoportos órákra is az otthoni edzések mellett. Tudom, ez pénzbe kerül és egy kicsit kötöttebb időben. De hidd el, sokkal többet profitálhatsz belőle. Megspórolja a sok keserűséget, amit a sikertelenség okoz, szuper motiváló környezetet kapsz, kész edzésterveket, helyes technikát, és ha jó edződ van, akkor tuti kihajtja belőled a maximumot. Egy edzőnek általában nem egy fajta órája van, így lehetőség van arra, hogy változatosan tudj mozogni. Szóval találd meg azt az edzőt vagy óratípust, amely a leginkább közel áll hozzád, és azt egészítsd ki az otthoni edzéssel!

Manapság már hétfőtől vasárnapig vannak edzések, délelőttől estig! Egy személyi edző pedig hozzád igazodik, ha találsz valakit, aki segít és fontosnak tartja azt, hogy elkísérjen az úton, akkor mindent meglehet oldani.

További hasznos tanácsokat a Fitness Junkie oldalon olvashatsz, Szandra változatos edzéseiről pedig ide kattinva tájékozódhatsz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik