Szórakozás

Három tuti boldogságforrás édesség helyett

boldogság (boldogság)
boldogság (boldogság)

Simon Alexandra fitnesz instruktor, a Fehérvár24 életmódszakértője most a "bánatzabáról" fejti ki véleményét.

A nők 90%-a bánatában eszik.  Miért? Amikor azt kutattam, hogy miért menekülnek a nők az evésbe, a többség arra hivatkozott, hogy azért kell nekik az édesség a nehezebb napokon, mert „kell egy kis boldogsághormon”. Aláírom, hogy a boldogságérzet az egyik legfontosabb az életünkben. Viszont van elég sok olyan dolog, amely bizonyítottan endorfint termel, javítja az életedet minden szinten, és még kalóriát is égetsz általa.

Boldogsághormont növelő, kalóriacsökkentő titkos módszerek

1. Szex- A testi érintkezés minden fajtája (simogatás, csók) nagy mennyiségű endorfint termel. Gondoljunk csak bele, hogy maga a szeretet érzése mennyi boldogságot okoz számunkra, az átélése pedig szinte egyenlő egy endorfinbombával. Ha azért eszel, mert éppen nem kapod meg ezt a szeretetet, akkor rossz úton jársz. Inkább adj szeretetet, ölelést, simogatást… abból mindenki csak profitál.

Fotó: Northfoto

2. Mozgás– A hosszú távú mozgások nagy mennyiségű endorfintermelésre képesek. Amikor már úgy érzed, hogy a holtponton vagy, hogy már nem bírod tovább, a fájdalom csökkentésére, illetve hogy el tud viselni a fáradtságot az agyad endorfint szabadít fel. Ez az edzés után is több óráig fent marad. Szóval nemcsak az okozza a szuper érzést a mozgás után, hogy végigcsináltad, hanem a nagy mennyiségű boldogsághormon.

3. Nevetés– A legjobb gyógyír a depresszió ellen és nagymértékben emeli az endorfinszintet. Ne a csoki legyen a társad a bajban, hanem a barátaid és a családod. Egy jóízű nevetés sokkal többet fog segíteni, mint egy tábla csoki. Egy jó vígjáték, egy baráti ölelés és biztos nem lesz szükséged boldogságzabára.

Ezeket olvastad már?

Nem arról van szó, hogy nem lehet megenni néha egy kis édességet, viszont ne ez vegye át a szerepét azoknak az alapvető emberi funkcióknak, amik az igazi boldogságot adják az életben.

Lelkifurdalás és bűntudat

Az, aki figyel az étkezésre, az nem érez lelkifurdalást, ha megeszik egy kocka csokit. Akik folyamatosan hadakoznak az élettel és bánatukban esznek, azoknál egy ördögi kör alakul ki ezzel kapcsolatban is.

Bűntudatuk lesz egy kis nassolás után, majd mivel megint csalódtak magukban, az így jött bánatban megint a kajához nyúlnak a „már úgyis mindegy”alapon. Itt kell megjegyeznem, hogy a csokiban lévő pozitív érzéseket kiváltó vegyületek olyan kismértékűek, hogy sok kilót kéne ahhoz elfogyasztani, hogy valóban befolyásolja a hangulatunkat.

Ezt kutatások bizonyítják, mint ahogy azt is, hogy a csokoládéhoz kötött pozitív érzések indítják be az endorfintermelést és nem maga az édesség.

Az étel nem arra van, hogy a lelki folyamatainkat helyettesítsék, és nem is arra, hogy megjutalmazzuk magunkat. A jutalom bármiért az életünkben az maga a szeretet, a siker, az elismerés és önmagunk szeretete. A jutalom legyen egy jó baráti beszélgetés, egy csodálatos együttlét, egy kiadós edzés és ne az édesség.

Simon Alexandra Fitness Junkie oldalán további érdekességeket, hasznos tanácsokat olvashatsz. Azok, akik otthon (is) szeretnének edzeni a Fitness Junkie oldalon megtalálják Szandra 30 napos kihívásait. Bevállalod?

Ha pedig úgy döntesz, hogy inkább csoportban szeretnél mozogni, akkor intenzív zsírégető edzésein, a kiscsoportos funkcionális tréningein és személyi edzésein megtaláljátok. Erről bővebben itt tájékozódhatsz.

Fotó: Shutterstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik