Szórakozás

A világ legrondább állatai

Halak, kétéltűek és emlősök, melyekkel kegyetlenül elbánt a természet. Legalábbis ami a külsőt illeti.

A világ legijesztőbb, legrondább, legmeghökkentőbb külsejű állatait összegyűjtő tízes-tizenötös listákról szemezgettünk, hogy összeállítsuk a mi kis saját, top ötös válogatásunkat.

Íme néhány állat, amelyeknek valóban bizarr külsőt szánt a természet.

Csupasz turkáló

Földikutyák ismerik a hosszú élet titkát. (Forrás: Wikimedia)

Ezt az Afrika keleti partjainál élő emlőst csupasz földikutyának is nevezik, holott egy kicsit sem hasonlít egy édes, gyermeteg gügyögést kiváltó kölyökkutyusra. A turkálóról inkább egy elhibázott genetikai kísérlet történetét feldolgozó alacsony költségvetésű sci-fi-horror jut az eszünkbe. Különösen annak tudatában, hogy ez az állat immunis a rákkal szemben, sőt, egyes tudósok szerint a segítségükkel évekkel, sőt évtizedekkel lesz meghosszabbítható az emberi élet.

Blobfish

Hivatalosan ő a világ legcsúnyább állata (Forrás: strangedimensions.com)

A magyarul pacahalként emlegetett – a kihalás szélén álló – állattal nemrég már foglalkoztunk. Néhány hónappal ezelőtt az emberi szem számára valóban visszataszító lényt választotta Ugly Animal Preservation Societyi a világ legrondább állatának. A versenyt nem ok nélkül hirdették meg. Így akarták felhívni a figyelmet arra, hogy a pandák és a hópárducok mellett más, kevésbé esztétikus fajok is veszélyben vannak a világon.

Csillagorrú vakond

Mit számít a szépség egy föld alatt élő állatnak? (Forrás: Wikimedia)

A kép alapján nem kérdés, honnan kapta ez az állat a nevét. Az Észak-Amerikában élő vakond orrán apró tapogató szervecskék nőttek, amitől szegény pára egy szörnyű petárdabaleset áldozatának tűnik.

Kameruni horror béka

Csak néhány éve fedezték fel ezt az állatot (Forrás: Wikimedia)

Első ránézésre ez a farkatlan kétéltű nem sokban különbözik béka társaitól. Ha azonban megtámadják igen különös dolgokra képes. Eltöri a saját csontjait, hogy azokat aztán a bőrén átszúrva éleskarmokként a támadója ellen fordítsa. Félelmetes.

Lila béka

Nem csak cuki állatokat fenyeget a kihalás (Forrás: Wikimedia)

A pacahalhoz hasonlóan a lila béka is rajta van a Természetvédelmi Világszövetség kihalással fenyegetett fajokat összegző vörös listáján. Az Indiában élő, színes, nyálkás állat a kutatók szerint közel 130 millió éves lakója a bolygónak ennek ellenére, csak alig egy évtizede fedezték fel.

Bizarr állatokról további érdekes írásokat a Tízdolog.hu-n és Háziállat.hu oldalon talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik