Tudomány

Földikutyákban a hosszú élet titka

24.hu
24.hu

2011. 07. 06. 11:18

A ronda, meztelen rágcsálóféle, a csupasz turkáló - más néven földikutya - egész életét a föld alatt tölti, mégis harminc évig is elélhet. Vajon mi a titka?

A Liverpooli Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem tudósai online határozzák meg a csupasz turkálók genomját, hogy megtudják, miért ilyen hosszú életűek ezek a Kelet-Afrikában élő bizarr rágcsálók kis testméretükhöz képest.

Általában igaz az a szabály a természetben, minél nagyobb egy állat, annál tovább él. A csupasz turkáló azonban kivétel ez alól a szabály alól, kisebbek a patkányoknál, tehát négy esztendeig kellene élniük, ők mégis harminc évig is élhetnek, tovább, mint egy macska vagy egy kutya.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a rágcsálók szinte semmilyen fájdalmat nem éreznek a bőrükön keresztül, és hihetetlenül alacsony az anyagcseréjük is, ami lecsökkenti az oxigénszükségleteiket.A turkálók különösen ellenállók a betegségekkel, különösen a rákkal szemben. A mai napig nem tudnak arról, hogy valaha rákban pusztult volna el akár egy földikutya is, pedig Londonban évtizedek óta figyelik egy kisebb kolóniájukat.

A tudósok most DNS-szekvenálással keresik titkukat. Genetikai állományukat más rágcsálókkal vetik, akiknek sokkal rövidebb az élettartamuk. Hamarosan lehullhat a fátyol a meztelen turkálók hosszú életének titkáról, segítve a rákkutatást és az öregedés lassítására tett orvosi kísérleteket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.