Tudomány

Földikutyákban a hosszú élet titka

A ronda, meztelen rágcsálóféle, a csupasz turkáló - más néven földikutya - egész életét a föld alatt tölti, mégis harminc évig is elélhet. Vajon mi a titka?

A Liverpooli Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem tudósai online határozzák meg a csupasz turkálók genomját, hogy megtudják, miért ilyen hosszú életűek ezek a Kelet-Afrikában élő bizarr rágcsálók kis testméretükhöz képest.

Általában igaz az a szabály a természetben, minél nagyobb egy állat, annál tovább él. A csupasz turkáló azonban kivétel ez alól a szabály alól, kisebbek a patkányoknál, tehát négy esztendeig kellene élniük, ők mégis harminc évig is élhetnek, tovább, mint egy macska vagy egy kutya.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a rágcsálók szinte semmilyen fájdalmat nem éreznek a bőrükön keresztül, és hihetetlenül alacsony az anyagcseréjük is, ami lecsökkenti az oxigénszükségleteiket.A turkálók különösen ellenállók a betegségekkel, különösen a rákkal szemben. A mai napig nem tudnak arról, hogy valaha rákban pusztult volna el akár egy földikutya is, pedig Londonban évtizedek óta figyelik egy kisebb kolóniájukat.

A tudósok most DNS-szekvenálással keresik titkukat. Genetikai állományukat más rágcsálókkal vetik, akiknek sokkal rövidebb az élettartamuk. Hamarosan lehullhat a fátyol a meztelen turkálók hosszú életének titkáról, segítve a rákkutatást és az öregedés lassítására tett orvosi kísérleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik