Tudomány

Egy ronda állat segítene a rákosokon

A világ egyik leggusztustalanabb állata, a csupasz turkáló szerencsés génjei miatt soha nem kap rákot, jól kezeli a stresszt, és sokkal tovább él, mint ahogy kellene neki.

A csupasz turkáló – más néven földikutya – egész életét a talajban tölti. Teljesen meztelen, a kelet-afrikai sivatagban csapatokba verődve él.

Hiába kis méretű, és ezért viszonylag korán meg kellene halnia, ő „nem tesz így”. Elvileg a természetben minél nagyobb egy állat, annál tovább él, de a csupasz turkáló kivétel e szabály alól. Átlagosan harminc esztendeig életképes, tovább, mint egy kutya vagy egy macska.

Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a rágcsálók szinte semmilyen fájdalmat nem éreznek a bőrükön keresztül, és hihetetlenül alacsony az anyagcseréjük is, ami lecsökkenti az oxigénszükségleteiket.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy e különös lények genetikai térképét kutatják a hosszú élet titkáért a liverpooli és egy londoni egyetemen. A britekhez most amerikai és német kutatók is csatlakoztak. A csupasz turkálók génállományát a hagyományos patkányokéval vetették össze. Kiderült, a turkálók bizonyos génjei aktívabbak, mint más rágcsálókban, ez azt jelenti, hogy ezek a gének lehetnek felelősek a csupasz turkálók egészségügyi előnyeiért.

Génjeik nemcsak, hogy megóvják őket a ráktól, de az eredmények szerint a stresszhelyzetek optimális kezelésben is segítségükre vannak.

Azonos gének az emberben a sejtkárosodás folyamatával, azaz az öregedéssel állnak összefüggésben. Az is előfordulhat, hogy a jövőben e csúf állatok génvariánsainak segítségével hosszabbíthatják meg az emberi életet, és fejleszthetnek ki hatékony rákgyógyszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik