Szórakozás

Így élt a halálházban a sorozatgyilkos Pándy

Meghalt a börtönben Pándy András sorozatgyilkos, akit 2002-ben ítélték életfogytiglani szabadságvesztésre hat családtagjának meggyilkolása miatt.

Mint arról már beszámoltunk, Pándy Andrást, a magyar származású volt lelkészt, akit 86 éves korában ért hétfő hajnalban a halál, 2002-ben ítélték életfogytiglani szabadságvesztésre hat családtagjának meggyilkolása miatt. Ágnes lányával – aki egyben a szeretője is volt – bűnszövetségben két volt feleségét, két saját fiát, valamint második felesége két lányát ölte meg. A holttesteket feldarabolták, és maradványaikat savval részben feloldották. Mindez a nyolcvanas évek végén történt, Pándy akkor már évtizedek óta Belgiumban élt.Faragó Ottó újságíró részletesen foglalkozik Pándy rémtetteivel, a Gyilkos magyar elmék című könyvében. A Pándy fivérek, valamennyien teológiát tanultak. Ám közülük csak a legidősebb fiú, Sándor fejezte be a tanulmányait. Pándy András nem sokkal a forradalom bukása után, ötvenhat novemberében hagyta el Magyarországot. Feleségével, ötvenhétben érkezett Brüsszelbe, mint protestáns lelkész. Ekkor senki sem firtatta a hivatalos papírok hiányát, ráadásul Pándy a század leghíresebb protestáns teológusának, Karl Barthnak az ajánlólevelével érkezett.

Jómódban élt a gyülekezet pénzéből

Az ál-lelkész kiterjedt lelkipásztori tevékenységet végezhetett és a könyvben megszólaló egykori gyülekezeti tag, így emlékezett vissza a rémre. “Remekül prédikáló, eleven eszű embernek ismertük meg. Látszólag nyájas volt, de ha valakivel a legkisebb ellentétbe került, hidegen és durván lépett fel ellene. Sokan tartottak tőle. Engem kezdettől fogva zavart a pénzéhessége. Ennek ellenére örömmel fogadtuk. Bíztunk benne” – magyarázta a férfi. Pándy pénzéhességére pedig nincsenek is szavak, nagyon sok embertől kicsalta a pénzét és a gyülekezet tagjait is adakozásra buzdította. A templomház Brüsszel Molnbeek negyedében volt, itt élt Pándy első feleségével és három gyermekével 1958-tól. Végül 20 évnyi harácsolás után, 1978-ban lemondott a lelkészi tisztségről és vallástanárnak állt. Pándy első felesége, Sőrés Ilona egyetlen egyszer jött haza Belgiumból, akkor is feljelentette a férjét kémkedés miatt, de miután visszament Brüsszelbe soha többé nem adott életjelet magáról. Pándy hivatalosan 1967-ben vált el az asszonytól. Nála maradt közös kislányuk Ágnes. A lány később azt vallotta, hogy vérfertőző kapcsolatban élt apjával, akit szeretett, de féltékeny is volt rá. Pándy ugyanis gondoskodott arról, hogy ?vetélytársnőkben? ne legyen hiány.

Az “európai nászutasok”

A hetvenes évek elejétől társkereső hirdetéseket adott fel a magyar lapokban, a jelige pedig hátborzongató módon “Európai nászút” volt. Sok hölgy jelentkezett, akik hónapokig voltak Pándynál. Egyikük G. Mária az ügy kirobbanása után nyilatkozott a Nederland Dagblatt riporterének, azt mondta neki, hogy 6 évig szerették egymást Pándyval. “Sokáig azt hittem történelemtanár, én nem vallok ellene, abban biztosak lehetnek. Ritkán beszélt két korábbi feleségéről. Panaszkodott, hogy gyerekestől elhagyták őt, pedig ő mindent megadott nekik” – magyarázta Mária, aki kifejtette, hogy Pándy háza tele volt maró vegyszerekkel, amit a férfi azzal magyarázott, hogy gyakori volt a felújítás.

Ágnes az irányított gyilkos

1992 nagyon fontos dátum az ügy szempontjából, Ágnes ebben az évben jelenti fel először vérfertőző apját. Ekkor már Sőrés Ilona, az édesanyja halott. Nincs az élők sorában Fintor Edit a második feleség sem, de nyoma vész Ágnes édestestvéreinek (Dániel, Zoltán) és mostohatestvéreinek (Tünde, Andrea) is. Az eltűnések, gyilkosságok 1986-ban kezdődnek el. Ágnes végül hosszú évek után megtörik és jelentkezik az államügyészségen. Gyomorforgató vallomást tesz, elárulja, hogy 1985 és 1989 között apja biztatására részt vett 5 családtagjának lemészárlásában. Édesanyját saját kezűleg ölte meg, az áldozatok közül kettőt pisztollyal lőttek le, a többieket súlyos tárggyal fejbe vágták. A holttesteket feldarabolták, és savban feloldották a testrészek egy részét. A többit a vágóhídra vitték műanyag zsákokban. Pándynak egyébként második feleségének lányával, Tímeával is kapcsolata volt. Ágnes állítólag őt is meg akarta ölni, de Tímea Magyarországra menekült Pándytól született gyermekével, Márkkal, aki most 31 éves lehet.

Fotó: luzernerzeitung.ch

Pándy és Dutroux

A bűncselekmény-sorozat felderítése közvetett módon egy másik hírhedt belga sorozatgyilkos, Marc Dutroux ügyének köszönhető: Dutroux esetében a nyomozó hatóság számos hibát követett el, és a bírálatok nyomán a rendőrség alaposabban utána nézett korábbi, tisztázatlan eltűnési eseteknek.

Mi történt Ágnessel?

Az 1997-ben letartóztatott, most 55 éves Pándy Ágnest 2002-ben 21 évi börtönbüntetésre ítélték. 2010-ben feltételesen kiengedték a brugge-i börtönből, és engedélyezik számára, hogy a környék egyik apácazárdájába költözzön be. Ágnes egyik korábbi rabtársa egyébként könyvet írt a beszélgetéseikből, ebből kiderül, hogy Pándy először 13 évesen parancsolta őt az ágyába. Ezt követően a szexuális visszaélések rendszeresek és következetesek voltak, életmódszerűvé váltak. Később Ágnes három évvel fiatalabb öccse és fiatalabbik mostohahúga is Pándy András szexuális hálójába került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik