Szórakozás

Harci kutyák miatt bajban a menhely

Külön kennel kell a viadalokon elvadult ebeknek az amúgy is helyhiánnyal küzdő békéscsabai állatotthonban. Félő, hogy el kell őket altatni.

Az elmúlt időszakban több mint egy tucat staffordshire terrier került a Csabai Állatvédők menhelyére. A feltehetően viadalokon elvadított állatok veszélyesek a fajtársaikra, ezért külön ketrecekben kell őket tartani, ám a kutyatelep így is helyhiánnyal küzd.

A kutyákat a Csabai Állatvédők oldalán tekinthetik meg. (Forrás: Csabaiállatvédők.hu)

Az áldatlan állapotról Raffay Anikó, az állatvédő egyesület egyik munkatársa számolt be a Csaba Rádiónak. Az önkéntes elmondta, szeretnék örökbe adni a kutyákat, de a fizikai erejük és az előéletük miatt nem adhatók oda csak hozzáértő, a fajtát ismerő kutyatartónak.

Raffay Anikó elárulta, ha nem sikerül gazdát találni az amúgy teljesen egészséges, fajtiszta, emberekre veszélytelen amstaffoknak, végső esetben az elaltatásukon is el kell gondolkodniuk. Egyúttal arra figyelmeztet, hogy senki ne vállaljon ilyen típust felelőtlenül, csak azért mert szép.

A Hír24 is megírta korábban, hogy ezek a kutyusok aggresszivitásukat életük végéig megőrzik, de csak a fajtársaikkal szemben. Az emberrel szemben kezesbárányok, örökbefogadni is lehet őket ivartalanítás és bechippezés után.

Videó a gazdit kereső csabai kutyákról (Forrás: Youtube.com/Anikó Raffay)

Kutyaviadalok és áldozataik

Az esetről a Beol.hu is beszámolt. A hírportál a megyei rendőr-főkapitányságot is felkereste, ott azonban csak egy majdnem öt évvel ezelőtti állatviadalról adtak tájékoztatást. Akkor egy dobozi kocsma előtt parkoló autóban találtak egy friss sebhelyekkel teli, vérző kutyát, melyet nem sokkal korábban engedtek össze egy másik harci ebbel.

A közelmúltban a Heves megyei Verpeléten ütöttek rajta egy állatviadal résztvevőin a Terrorelhárító Központ fegyveresei. Ott csaknem negyven kutyát foglaltak le.

Másfél évvel ezelőtt pedig egy ózdi bandát fogtak el a rendőrök. Az akkori eset kapcsán a Hír24-nek nyilatkozó egyik állatvédő azt mondta, ezek az állatok a többi kutyával szemben életük végéig agresszívak maradnak, az emberre azonban semmilyen veszélyt nem jelentenek.

 

Kitiltott harci kutyák

Dániában elképesztően szigorú szabályok vonatkoznak a kutyatartókra. A törvényhozók például tizenhárom fajtát – köztük a fent említett staffordshire terriert is – egészen egyszerűen kitiltottak az országból. Nemrég odáig fajult a dolog, hogy elaltattak egy ártatlan keverék kutyát, mert a hatóságok potenciális veszélyforrást láttak benne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik