Belföld

Fogadjon örökbe harci kutyát!

kutyaviadal (kutyaviadal, harci kutya, )
kutyaviadal (kutyaviadal, harci kutya, )

Az emberre nem, egymásra viszont halálosan veszélyesek. A hétfőn lekapcsolt viadalokat szervező banda tagjai már szabadlábon, a kutyák sebei viszont soha nem gyógyulnak be.

Kutyaviadal szervezőit fogták el hétfőn a Terrorelhárítási Központ kommandósai Ózdon. A hasonló viadalokon résztvevő kutyák vagy a harctéren végzik vérbe fagyva, vagy gazdájuk dobja ki őket az utcára, ha már nem hoz több pénzt, vagy nincsen rá szüksége.

A hétfőn elfogott társaság tagjai a megalapozott gyanú szerint az állatviadalon ezer euró értékben fogadtak a kutyáikra. Még külön bíró is jelen volt az állatok pusztulásával, vagy maradandó egészségkárosodásával járó, vérre menő viadalon.

A kutyákat legalább egy éven át készítették fel a küzdelemre.  A Noé Állatotthon sajtószóvivője, Schneider Kinga a Hír24-nek elmondta, hozzájuk is gyakran érkeznek be olyan állatok, amelyeket gazdáik egy-egy rosszabbul sikerült viadal után raknak ki az utcára, vagy csak egyszerűen azért, mert kiöregedtek. Sokszor előfordul ugyanakkor, hogy az állatokat a rendőrség szállítja a menhelyre egy aktuális rajtaütést követően. Bizonyos idő elteltével azonban megjelennek a kutyák volt gazdái és nagydarab barátaik, akik olykor pénzt ajánlanak, olykor fenyegetnek. „Szerencsére jó viszonyt ápolunk a kerületi rendőrkapitánysággal, akik ilyenkor gyorsan kijönnek a helyszínre” – mondta Schneider Kinga.

Az állatokon található sérülésekről egyből látszik, hogy ex-harci kutyáról van szó. A sebek sokszor elfertőződnek és nem nő ki a helyükön újra a szőr. Sokszor a kutyák fején található a legtöbb sebesülés, mert a viadal közben az állatok a fejükkel fúrják magukat egyre előrébb, hogy a másik eb torkát eltalálhassák. Ezeket az állatokat külön kell tartani a többiektől, mert aggresszivitásukat életük végéig megőrzik. Viszont bárki hazaviheti őket, mert az emberrel szemben kezesbárányok, örökbefogadni is lehet őket ivartalanítás és bechippezés után.


Fotó: AFP

A kutyaviadalok még mindig nagy népszerűségnek örvendenek az alvilágban és a büntetési tételek sem rettentik el a szervezőket. Az ózdi csapatot hiába sikerült rajtakapni az elkövetés közben, a szervezők ismét szabadok. A 4 gyanúsítottat, akiket kilenc társukkal együtt a helyszínen kaptak el a TEK segítségével május 13-án, a 72 órás őrizetbe vétel lejárta után ki is engedték. Az indoklás szerint a tiltott állatviadal, az állatkínzás és a tiltott szerencsejáték nem von maga után olyan hosszú börtönbüntetést, ami indokolná az őrizetet

Az állatmenhely sajtósa szerint nem csak a külön a viadalra használt kutyákat szokták behozni, hanem az ő edzésükre használt gyengébb egyedeket is. Pórázon előhoz egy csipás szemű kutyát, aki a bokszzsák szerepét töltötte be a viadalokon résztvevő kutyák számára. Rajta gyakoroltak az igazi harcosok. Ő már elmúlt tízéves, a gazdája egyszerűen otthagyta az utcán, mert elásni nem volt kedve. Testét mély harapásnyomok borítják, nehezen bír járni. A kutyákkal szemben most is nagyon ellenséges, egy valakiben bízik a mai napig vakon. Az emberben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik