Szórakozás

Nemzetgyalázó szex miatt büntették a tanárokat

zászló (zászló)
zászló (zászló)

Kiderült, mi volt a szentesi gimnázium igazgatójának problémája a diákok egyik előadásával.

Alföldi Róbert is itt végzett

A gimnáziumban 1978 óta zajlik irodalmi-drámai képzés, innen indult többek között a Nemzeti Színház korábbi vezetője és még sok ismert művész.

Az irodalmi-drámai tagozatáról híres Horváth Mihály Gimnázium körüli botrányt a Délmagyar robbantotta ki, miután megírta, hogy fegyelmit kaptak tanárok egy olyan diákelőadásért, aminek története, hogy megalakul a Magyar Nemzeti Válogatott Színész Gárda és onnan hamarabb tagadják ki az idegen szívű és idegen nevű jelentkezőket, mint a tehetségteleneket.

Pontosabban

A gimnázium honlapján közétett írásban válaszolt az őket ért vádakra Tóth Tamás, igazgató. Magyarázata szerint félreértés, hogy a mai politikai, közéleti helyzet kifigurázása miatt vonta felelősségre a tanárokat.

“Valóban születtek az iskola drámatagozatán írásbeli figyelmeztetések – ami nem azonos a fegyelmivel –, azonban ennek az oka nem a színdarabok témája vagy mondanivalója, hanem az egyik színdarab (Önmagával vívja) egyik szegmense volt. Történetesen a magyarságot súlyosan sértő, annak nemzeti jelképét, a magyar nemzeti lobogót megbecstelenítő jelenetet adtak elő a diákok. Tételesen: a nemzeti lobogóval leterített asztalon közösült a szeretőjével (pontosabban imitálta a közösülést) Xy” – írja Tóth Tamás, hozzátéve, többször figyelmeztette a pedagógusokat, hogy a darab durva szexuális jelenteket tartalmaz, amit – mint fogalmaz – ez az igen jelentős személyiségbeli változások közepette járó korosztály nem képes megfelelően kezelni.

A HMG direktora megjegyzi, hogy a darabot a diákok szerezték, ugyanakkor abban foglaltakért a felügyelő tanárokat is felelősség terheli. Tóth egyúttal arról is ír, elutasít minden olyan burkolt vagy nyílt vádat, amely szerint vélemény-terrort tartana fent vagy korlátozná a művészi szabadságot.

Az igazgató írását teljes egészében itt olvashatják.

Mi gyalázza meg a nemzetet?

A világon a nemzeti jelképek “nem rendeltetésszerű használata” gyakran sérti sokak érzékenységét, tiltakozást provokál, amivel rendre az ellenkezőjét érik el a nemzetgyalázást kiáltók: a hírveréssel sokkal több emberhez jut el a provokatív üzenet, mint nélküle.

Nemrég egy ausztrál sorozat egyik epizódja csapta a ki a biztosítékot – a nézők azért tiltakoztak, mert a szatirikus sorozat egyik jelenetében a szereplők szeetkezés után az ausztrál zászlóval takaróztak be a kormányfői irodában.

2011-ben a KDNP-s Pálffy István száját hagyta el a nemzetgyalázás kifejezés a Magyar Ünnep című darab kapcsán, aztán kiderült, a KDNP-s képviselő nem is látta a darabot, benne a felháborodását kiváltó jelenetet, melyben magyar bakák önkielégítést végeznek a Nagy-Magyarország-térkép előtt.

Olaszországban is 1000 eurót kellett fizetnie egy sofőrnek, aki, miután megállították a rendőrök, szifalmazni kezdte őket, és Olaszországot. A nemzet presztizsét és becsületét sértő szavakat büntető törvényt még Mussolini hozta, és máig érvényben maradt – holott már több párt is megpróbálta kivonni a forgalomból, mondván, nem egyeztethető össze a modern szólásszabadsággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik