Szórakozás

A magyar katonák hazaérkeztek Afganisztánból

A honvédeket családtagjaik várták a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egyes terminálján.

Magyarország hazavárta önöket. Elvégezték feladataikat, és nyomot hagytak ott, ahol szolgáltak− mondta Orbán Viktor miniszterelnök március 28-án, Budapesten a Baghlanban szolgált kontingens utolsó váltásának ünnepségén. Hende Csaba beszédében megemlékezett a szolgálatteljesítés közben hősi halált halt hét magyar bajtársukról is, akik arra vállalkoztak,hogy Afganisztánban segítik az afgán lakosságot, akik a legnagyobb áldozatot hozták, életüket adták a küldetés teljesítése közben. “Ők most nem lehetnek itt közöttünk, nem örülhetnek most velünk. Emléküket tisztelettel és kegyelettel kell őriznünk!”

A Honvéd Vezérkar főnök arra kérte a megjelenteket, hogy egyperces néma főhajtással emlékezzenek meg elesett bajtársaikról. Majd katonaszerencsét és sok boldogságot kívánt a katonáknak és családjuknak.

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának szolgálatteljesítés közben elhunyt katonái

Kovács Gyula posztumusz hadnagy, Afganisztán 2008. június 10.

Nemes Krisztián posztumusz őrnagy, Afganisztán 2008. július 12.

Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy és Kolozsvári György posztumusz hadnagy, Afganisztán 2010. augusztus 23. (Kolozsvári György Budapesten, 2010. szeptember 7-én hunyt el).

Róth Orsolya posztumusz hadnagy és Dálnoki András posztumusz hadnagy, Afganisztán 2011. május 17.

Dr. Borbély Csaba orvos százados, Afganisztán 2011. június 10.

A NATO ENSZ BT mandátum alapján indult műveletben jelenleg 50 ország körülbelül 100 ezer katonája szolgál Afganisztánban a NATO Nemzetközi Biztonsági és Együttműködő Erők kötelékében. 2006 októbere és 2013 márciusa között több mint 2500 magyar katona szolgált a PRT kontingensében. Volt olyan, aki 3-4 alkalommal is itt teljesített szolgálatot. A Tartományi Újjáépítési Csoport utolsó váltása 2013 márciusában befejezte feladatait Baghlan tartományban. A magyar vezetésű PRT sikeresen végrehajtotta a feladatát. Hozzájárultak Baghlan tartomány fejlesztéséhez és a lakosság életkörülményeinek javításához. A 6 és fél éves tevékenység elismerést váltott ki mind szövetségesek, mind az afgán nép és a hatóságok körében. A PRT volt az első alkalom Magyarország történelme során, hogy a világ másik táján összkormányzati fejlesztési tevékenységet láttak el katonáink.

  • A magyar PRT működésének 6 és fél éve alatt az oktatás körülményeinek javításához jelentősen hozzájárult Baghlan tartományban.
  • Az oktatásfejlesztésre összesen 150 millió forintot fordítottunk.
  • A PRT oktatási programjai kb. 40-50 ezer tanköteles gyereket érintettek, akik közül 20 ezren leánygyermekek. Az oktatási projektekkel javították a nemek közötti esélyegyenlőséget Baghlan tartományban.
  • A PRT-ban a magyar katonák mellett az évek során – amerikai, albán, horvát és montenegróiak is dolgoztak. 2010 óta egy szakasznyi montenegrói katona szolgált a PRT-ban magyar alárendeltségben.
  • A PRT kilenc kórházat (fekvőbeteg), tizenöt járóbeteg és ambuláns ellátást segítő intézményeket hozott létre 106 millió forint értékben. Ezen kívül hozzájárult a létesítmények biztonságos működtetéséhez, szakmai fejlesztéséhez szükséges berendezések, felszerelések beszerzéséhez is kb. 10 millió forint értékben.
  • A PRT útépítési, útfelújítási programjaiban 54 km út építése és felújítása valósult meg
  • Az alapvető higiéniás feltételek javítása érdekében a PRT 45 db az ivóvíz ellátására szolgáló kút fúrását és 16 km vízvezeték megépítését finanszírozta, amely a tartomány 62 faluja (30-40 ezer ember) számára vált elérhetővé a mindennapi tiszta ivóvíz.

 

A Tartományi újjáépítési csoport után hamarosan újabb magyar kontingens, az egyik helikopteres mentorcsoport katonái is befejezik feladatukat Afganisztánban.Az afganisztáni NATO-műveletekben a Magyar Honvédség két helikopteres mentorcsoporttal is szerepet vállalt. Mindkét csoport állományát a 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái adják, 4 hónapos váltásokkal. A Magyar Honvédség Mi-35-ös Légi Kiképzés-támogató Csoportja 2010 áprilisa óta szolgál a kabuli nemzetközi repülőtéren. Ennek a kontingensnek a mandátuma 2013 májusáig szól, ekkor a csoport kilencedik váltása befejezi feladatát és a katonák végleg hazajönnek Afganisztánból.

A másik magyar helikopteres kiképzőcsoport, a Mi-17-es Légi Tanácsadó Csoport 2011 augusztusa óta tevékenykedik a Herát tartományban található Shindand légi bázison. Ez a csoport tovább folytatja munkáját Afganisztánban, a kontingens mandátuma 2013. december végéig szól.

Az ISAF (a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő) 2014 végén befejezi küldetését, és kivonja harci erőit a közép-ázsiai országból. Az ISAF fokozatosan, tartományról tartományra haladva adja át az afgán kormányerőknek a biztonság fenntartásáért viselt fő felelősséget. Azt viszont Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára is többször kiemelte, hogy a nemzetközi haderő 2014-es kivonulása után sem hagyják magára Afganisztánt. Új nemzetközi misszió kezdődik, amelyben már a kiképzésre, tanácsadásra és támogatás nyújtására összpontosítanak majd-írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik