Szórakozás

Sokkolta Amerikát a vérengző ámokfutó

Huszonnyolc embert lőtt le, köztük kisgyerekeket is a személyiségzavaros fiatal diák az iskolában, majd önmagával is végzett.

Megrázta az amerikaiakat az ország történek második legsúlyosabb iskolai tragédiája. Bátyja szerint személyiségzavarokkal küzdött a newtoni mészárlás feltételezett tettese.

“Szükség lesz arra, hogy összefogjunk, és érdemi lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a hasonló tragédiákat” – mondta Barack Obama a tegnapi iskolai vérengzés után. Az amerikai elnök már egy korábbi ámokfutás után a fegyverellenőrzési törvények felülvizsgálatát helyezte kilátásba. Most megjegyezte, hogy nem csupán politikai eszközökre gondol.

A Connecticut állambeli Newtown város Sandy Hook kerületének általános iskolájában pénteken történt ámokfutással kapcsolatban a következő tények váltak eddig ismertté:

Az áldozatok: Húsz, 5 és 10 év közötti gyerek, az iskola hat alkalmazottja (köztük Dawn Hochsprung igazgató), a gyilkos, Adam Lanza, anyja, Nancy Lanza, összesen 28-an, és megsebesült egy iskolai alkalmazott nő. Nancy Lanzát otthonában találták holtan.

Az ámokfutó, a 20 éves Adam Lanza kitűnő tanuló volt, osztálytársai zárkózottnak tartották. Egy rendőrségi tisztségviselő közölte: elképzelhető, hogy valamilyen személyiségzavarban szenvedett. Anyjával élt egy jómódúak lakta negyedben. A rendőrség a férfi esetleges indítékairól egyelőre nem közölt semmit.

A gyilkos azután ment az iskolához anyja autóján, hogy otthonukban megölte őt. Az iskolaépületbe azután lépett be, hogy annak kapuját elméletileg, a biztonsági előírások részeként délelőtt fél tízkor bezárták. Egyelőre nem ismert, hogy milyen körülmények között jutott be. Két osztályteremben lövöldözött, és szemtanúk szerint mindvégig nem szólt egy szót sem, majd magával is végzett. A lövések zaján kívül az iskolában tartózkodók számára az is sokkoló volt, hogy a hangosbemondóban rémülten kiabálva figyelmeztettek mindenkit a veszélyre.

A helyszínre érkező rendőrök arra kérték az életben maradt gyerekeket, hogy álljanak libasorba, tegyék az előttük lévő vállára a kezüket, csukják be a szemüket, és így vonuljanak ki az épületből. Közben érkeztek a szülők az iskolához, és mindenki kereste a saját gyerekét.

További részletek és fotók itt!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik