Nagyvilág

Személyiségzavaros volt az iskolai lövöldöző

Iskolai ámokfutás (ámokfutás, usa, iskola, )
Iskolai ámokfutás (ámokfutás, usa, iskola, )

Nem volt bűntársa a newtowni mészárlás feltételezett tettesének, az ámokfutó nem volt büntetett előéletű, bátyja szerint személyiségzavarokkal küzdött; egyik osztálytársa pedig zárkózottnak és rendkívül okosnak írta le a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva.

A connecticuti iskolai vérengzésről még mindig kevés hivatalos információ látott napvilágot, az amerikai média általában saját értesüléseire hagyatkozva próbálja összeállítani a képet a kegyetlen bűntényről.

Értesülések szerint egy húszéves, Adam Lanza nevű férfi oltotta ki 27 ember, köztűk 20 kisgyerek életét a newtowni általános iskolában pénteken. Paul Vance connecticuti rendőrfőnök nem árulta el az ámokfutó nevét, de annyit elmondott, hogy nem volt bűntársa. Más részletekről nem tájékoztatta az újságírókat, s hangsúlyozta, hogy a rendőrségi vizsgálat hosszadalmas lesz.

A meggyilkolt gyerekek és tanárok holtteste még mindig – fél nappal a vérengzés után – a bűntény helyszínén van. A szülők sem láthatták gyerekeik holttestét, csak később azonosíthatják őket.

A CNN úgy értesült, hogy Adam Lanza nem büntetett előéletű. Az első információk arról szóltak, hogy 24 éves bátyja, Ryan Lanza vitte véghez az iskolai vérengzést. A tévedést egyes sajtójelentések azzal hozzák kapcsolatba, hogy a tettesnél állítólag bátyja személyi okmányai voltak. Ryan Lanza a Facebookon értesítette a nyilvánosságot arról, hogy nem ő a tettes.


Kégaléria a helyszínről, kattinson a képre!Fotó: MTI / EPA

Rendőrségi források szerint Ryan Lanza állítólag azt mondta a bűnüldöző szerveknek, hogy öccse személyiségzavarokkal küszködött, “kissé autisztikus volt”, és édesanyjával élt együtt (híradások szerint az anyát holtan találták saját lakásán, feltehetően Adam fia ölte meg őt is).

A CNN megszólaltatta Adam Lanza egykori általános iskolai osztálytársát, aki egyben szomszédja is volt a feltételezett tettesnek Newtownban. A nő szerint Adam Lanza zárkózott és általában magányos volt, de nem erőszakos. Különcnek, rendkívül okosnak, “zseninek” írta le volt osztálytársát, akivel azonban évek óta nem találkozott.

Barack Obama amerikai elnök részvétét fejezte ki Connecticut kormányzójának, és minden segítséget megígért az állami és helyi hatóságoknak. A lövöldözés után tartott televíziós beszédében Obama kijelentette: túlságosan sok ilyen tragédia történt a közelmúltban. “Szükség lesz arra, hogy összefogjunk, és érdemi lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a hasonló tragédiákat” – fogalmazott. Az elnök négynapos gyászt jelentett be az országban, és elrendelte, hogy erre az időszakra az amerikai középületeken eresszék félárbocra a zászlókat négy napra.

Az Egyesült Államokban az eddigi legsúlyosabb iskolai ámokfutás 2007-ben volt egy virginiai műszaki egyetemen, akkor 32 személy halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik