Nagyvilág

Sokkolta Amerikát az ámokfutó

Megrázta az amerikaiakat az ország történek második legsúlyosabb iskolai tragédiája. Bátyja szerint személyiségzavarokkal küzdött a newtoni mészárlás feltételezett tettese.

“Szükség lesz arra, hogy összefogjunk, és érdemi lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a hasonló tragédiákat” – mondta Barack Obama a tegnapi iskolai vérengzés után. Az amerikai elnök már egy korábbi ámokfutás után a fegyverellenőrzési törvények felülvizsgálatát helyezte kilátásba. Most megjegyezte, hogy nem csupán politikai eszközökre gondol.

A Connecticut állambeli Newtown város Sandy Hook kerületének általános iskolájába pénteken történt ámokfutással kapcsolatban a következő tények váltak eddig ismertté:

Az áldozatok
Húsz, 5 és 10 év közötti gyerek, az iskola hat alkalmazottja (köztük Dawn Hochsprung igazgató), a gyilkos, Adam Lanza, anyja, Nancy Lanza, összesen 28-an, és megsebesült egy iskolai alkalmazott nő. Nancy Lancát otthonában találták holtan.

A gyilkossággal gyanúsított férfi:
A 20 éves Adam Lanza kitűnő tanuló volt, osztálytársai zárkózottnak tartották. Egy rendőrségi tisztségviselő közölte: elképzelhető, hogy valamilyen személyiségzavarban szenvedett. Anyjával élt egy jómódúak lakta negyedben. A rendőrség a férfi esetleges indítékairól egyelőre nem közölt semmit.


A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: AFP

A helyszín
A gyilkos azután ment az iskolához anyja autóján, hogy otthonukban megölte őt. Az iskolaépületbe azután lépett be, hogy annak kapuját elméletileg, a biztonsági előírások részeként délelőtt fél tízkor bezárták. Egyelőre nem ismert, hogy milyen körülmények között jutott be. Két osztályteremben lövöldözött, és szemtanúk szerint mindvégig nem szólt egy szót sem, majd magával is végzett. A lövések zaján kívül az iskolában tartózkodók számára az is sokkoló volt, hogy a hangosbemondóban rémülten kiabálva figyelmeztettek mindenkit a veszélyre.
A helyszínre érkező rendőrök arra kérték az életben maradt gyerekeket, hogy álljanak libasorba, tegyék az előttük lévő vállára a kezüket, csukják be a szemüket, és így vonuljanak ki az épületből. Közben érkeztek a szülők az iskolához, és mindenki kereste a saját gyerekét.

A gyilkos fegyverei
Az iskolában két pisztolyt, egy Glock és egy Sig Sauer márkájút találtak, Lanza autója csomagtartójában pedig egy 0,223-as kaliberű puskát. Meg nem nevezett helyen találtak ezenkívül egy Henry típusú ismétlő, egy Enfield típusú és egy huzagolatlan csövű puskát. Adam Lanza anyjának négy fegyver volt a tulajdonában hivatalosan, apjának pedig kettő.

A feltételezett tettes családja
Nancy Lanzát nagyon kedvelték a környezetében, gondoskodó szülőnek ismerték. Gyakran hívott a házhoz ismerősöket, hogy kockajátékokkal szórakozzanak. Szerette az ünnepi készülődést, gazdagon feldíszítette a házat. Négy évvel ezelőtt elvált fia apjától, Peter Lanzától, aki azóta Stamfordban él. Adam Lanza 24 éves, Ryan nevű bátyja New Jerseyben lakik, a New York-i Manhattanben dolgozik, a rendőrség kihallgatta, de nem gyanúsított.

A város
A 300 éves, 27 ezer lakosú, idilli Newtown egy alvóváros, ahol sok cégvezető él, és Manhattanbe jár dolgozni.
A newtowni ámokfutás halálos áldozatainak számánál csak egy tömeges gyilkosságnak volt több (33) áldozata az Egyesült Államokban, annak, amely 2007-ben történt a virginiai műszaki egyetemen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik