Szórakozás

Pénzhiány miatt nem dalolnak az Eurovízión

eurovízió-baku (eurovíziós dalverseny, baku 2012)
eurovízió-baku (eurovíziós dalverseny, baku 2012)

Anyagi okokból nem indul a versenyen Ciprus, Görögország, Lengyelország és Portugália sem – derül ki a Népszabadság cikkéből.

Lemondott az európai egység jelképeként is emlegetett Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételről Ciprus. „A jelenlegi gazdasági helyzetben Ciprus részvételét egyesek provokációnak minősítenék” – olvasható a Népszabadságban Makisz Szimeo, a ciprusi köztévé vezérigazgatójának magyarázata.

A szigetország mellett a görögök, a portugálok és a lengyelek sem indulnak 2013-ban.

Szimosz Kedikoglu görög kormányszóvivő a ciprusiakhoz hasonlóan indokolta a döntést: „Az állami televíziónak az idén nem kellene beneveznie az Eurovízióra, tekintettel a közvélemény jelenlegi hangulatára.

Nagy szégyen ez, rendkívül szomorú” – kommentálta a hírt a Guardiannak Nana Muszkuri. A görög énekesnő 1963-ban azért volt kénytelen luxemburgiként énekelni, mert Görögországban akkor még nem volt televízió. Szerinte az Eurovíziós Dalfesztivál a szívét és a lelkét vesztette el, és immár nem a zenéről és az énekesekről szól, hanem a show-ról és a pénzről.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a portugálok is a „pénzügyi nyomást” hozták fel ellenérvként. A dél-európai ország 1964 óta minden évben indult a versenyen. Nemcsak a részvétel költségei riasztották vissza őket a nevezéstől, hanem félnek a győzelemtől, mivel a nyertesnek kell megrendeznie a következő évben a dalfesztivált. Az esemény megszervezése pedig több millió euróba kerülhet.

A lengyelek nem említik, hogy anyagi okok miatt hagynák ki a versenyt, csak annyi áll az erről kiadott közleményben, hogy „Nagyon alapos megfontolás után hoztuk meg a nehéz döntést, hogy nem veszünk részt a malmői versenyen”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik