Nagyvilág

Berlin nekiment az Eurovíziós Dalfesztivál rendezőjének

A májusi Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét rendező Azerbajdzsán kormányzata számos nemzetközi civil szervezet szerint rendszerszerűen sérti meg az emberi jogokat és a demokratikus alapelveket.

Az Eurovíziós Dalfesztivál rendezési jogának megadása Azerbajdzsán számára nem eredményezett javulást az emberi jogok érvényesülésében, a közép-ázsiai országban továbbra is kínoznak bebörtönzött foglyokat – áll a német külügyminisztérium egy állásfoglalásában, amelyről csütörtökön számolt be a német sajtó.

A külügyminisztérium az ellenzéki Zöldek parlamenti frakciójából érkezett, az azerbajdzsáni emberi jogi helyzetre és a német kormány ezzel kapcsolatos viszonyára vonatkozó írásbeli kérdésre válaszolva egyebek között kifejtette, hogy az elérhető, megbízhatónak tekinthető adatok szerint tavaly az azeri börtönökben és rendőrségi fogdákban legkevesebb 136 esetben kínoztak meg fogva tartottakat a hatalom képviselői, és legkevesebb 9 olyan haláleset történt, amely összefüggésbe hozható kínzással.

A májusi Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét rendező Azerbajdzsán kormányzata számos nemzetközi civil szervezet szerint rendszerszerűen sérti meg az emberi jogokat és a demokratikus alapelveket. A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet sajtószabadság-ranglistáján például a kaukázusi állam a 152. helyen áll, lemaradva olyan országok mögött is, mint Irak vagy Afganisztán.

Bírálták az azerbajdzsáni emberi jogi helyzetet olyan tekintélyes nemzetközi emberi jogi szervezetek is, mint az Amnesty International vagy a Human Rights Watch, helyi emberi jogi csoportok pedig külön dalversenyt akarnak rendezni a május 26-i idején, hogy felhívják a figyelmet a politikai üldöztetésekre hazájukban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik