Szórakozás

Flúgosok a levegőben

redbull röpnap (redbull, röpnap, flúgos futam, )
redbull röpnap (redbull, röpnap, flúgos futam, )

Ismét szárnyaló tehetség kerestetik. Agyament szerkentyűk repülnek vasárnap a Kopaszi gátnál.

Immár harmadszor rendezik meg Magyarországon a Red Bull Röpnapot, a megszállottak napját. A csapatok bármilyen szerkezettel indulhatnak, amiről azt feltételezik, repülni fog. A flúgos repülés rekordját 2010-ben állították fel az USA-ban, ahol a “Major Trouble And The Dirty Dixies” csapat járműve 63 méteres távot tett meg a levegőben.

A résztvevő csapatokat 3 kategória alapján értékelik: röptáv, kreativitás, showman-kvalitás. A zsűri főként a szerkezet ötletességét, a műsorszám eredetiségét, a repülés ívét és nagyságát figyeli majd. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt: született már repülő fürdőkád, óriás moszkitó, visító kismalac, de szárnyaló fagylaltkehely is.


2005-ben – Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Egy csapat legfeljebb 5 főből, egy pilótából és maximum 4 kísérőből állhat. Csak a saját kezűleg épített járművek kapnak felszállási engedélyt a 6 m magas rámpáról. Az egyetlen felhasználható energiaforrás az izomerő és a szél, de átalakított siklóernyők, paplanernyők nevezése nem lehetséges.

Az első Red Bull Röpnapot Bécsben, Ausztriában tartották 1991-ben. Világszerte eddig összesen 130 röpnapot rendeztek Írországtól kezdve egészen San Franciscóig. Magyarország 2002 és 2005 után idén harmadszorra ad otthont a rendezvénynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik