Szórakozás

Borsórazzia Mezőfalván

Koppán Viktor

2012. 05. 31. 11:44

Közösen járőröztek a földeken

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság, a Mezőfalvai Polgárőrség, valamint a Mezőfalvai Zrt. munkatársai tegnap délután borsórazziát tartottak a részvénytársaság területén. A tapasztalat ugyanis az, hogy a borsóérés idején, a tavasz végi – nyár eleji időszakban megszaporodnak a borsólopások. Így a rendőrség évek óta szervez ebben az időszakban razziákat. Az akciók célja egyrészt a lopások megelőzése, másrészt a tolvajok elfogása. Mondta el a Fehérvár24-.nek Németh-Kész Mónika a megyei rendőrség szóvivője.

A tegnapi razziában résztvevő rendőrök, polgárőrök, valamint a cég munkatársainak eligazítására 13.00 órakor került sor a Mezőfalvai Zrt. nagysismándi telephelyének egyik épületében. A résztvevők beosztását, valamint az ellenőrizendő terület felosztását követően a csoportok a cég terepjáróival indultak ki a borsóültetvényekre. A földek közelében tartózkodókat, közlekedőket igazoltatták, autóikat átvizsgálták. A rendőrök tegnap tolvajokat nem fogtak, ami akár sikernek is elkönyvelhető. A fokozott ellenőrzéseket azonban továbbfolytatják, ami a tapasztalat alapján egyértelműen visszatartó erővel bír.

A visszatérő akcióknak a lopások megelőzése mellett azért is van jelentősége, mert az eredetileg vetőborsónak szánt terményeket olyan permetszerrel kezeli a Zrt., amik az emberi szervezetre károsak lehetnek. Mint azt a tegnapi akció során Keresztes Zsolt, a Mezőfalvai Zrt. termelési vezérigazgatója elmondta, több rovarirtó és gombaölő szert is használnak a borsó termesztése során, melyek mindegyikének más negatív hatása lehet az emberre, hogyha a permetezést követő szükséges időt nem várják ki annak fogyasztása előtt. Van olyan szer, ami egy terhes nő esetében például a magzatra lehet káros hatással.

A tapasztalat azonban az, hogy a tolvajok ezen veszélyekkel nem foglalkoznak. A Zrt. területéről is illetéktelenek nemrég olyan helyről kaszáltak le nagy mennyiségben borsót, aminek közelében még tábla is figyelmeztet arra, hogy a területet vegyszerrel kezelték.

A rendőrség felhívja a  lakosság figyelmét arra, hogy olyan árustól, olyan helyről ne vásároljanak borsót, illetve más terményt sem, ahol a termény származási helye nem leellenőrzött!

Azokkal a személyekkel szemben, akiket a hatóság a terménylopáson tetten ér, annak függvényében, hogy az eltulajdonított mennyiség mekkora, vagy szabálysértési, vagy büntetőeljárást kezdeményez, ami utóbbi esetében akár több évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.