Szórakozás

1000 állat köszöni az elmúlt egy évet

Egy év, 1000 mentett, rehabilitált, majd megfelelő gazdához jutott állat, közel 2000 vizsgázott állatvédőr és megannyi gyermekoktatási program a felelős állattartás jegyében.

Ez már mind az Állatvédőrség mögött van. Sajtótájékoztatóján az eltelt évről, az eddigi eredményekről, terveiről és további céljairól számolt be a szervezet. Az eseményen az elhivatott vezetők mellett Dr. Tahóczki Anita rendőr alezredes is részt vett.

Egy éve fordulhat a lakosság az Állatvédőrséghez, ha állatbántalmazást tapasztal, a szervezet pedig a hatóságokkal együttműködve lép fel az állatkínzások ellen. Emellett igyekszik fejleszteni az állattartás kultúráját is, hiszen aki felelősen bánik az állatokkal, az embertársai és a környezete felé is tisztellettel fordul.

A szervezet összetett munkáját Joó István szakmai vezető szemléltette: „Egy év nem hosszú idő, de a bántalmazott állatoknak minden perc kínszenvedés. Az elmúlt időszakban az állatmentések mellett küzdöttünk az orvvadászok ellen, segítettünk a kutyás hajléktalanokon, harcoltunk a kutyaexport visszaszorításáért” – nyilatkozta Joó István, aki szerint a felelős állattartásra való nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni, ezért önkénteseik rendszeres vendégei az óvodáknak, táboroknak.

Tornóczky Anita, a szervezet kommunikációs vezetője elmondta, hogy sok ember nemtörődömségből, mások viszont anyagi okok miatt nem látják el állatukat, és nem jut eszükbe, hogy állatvédők segítségét kérjék. Ezért amikor végre eljut hozzájuk az ügy, már jóval többe kerül a gyógyítás és rehabilitáció is. „Eddig önerőből és ad hoc jellegű támogatásokból nagyságrendileg 10 millió forintot áldoztunk védenceinkre. Nemrégiben azonban létrehoztunk egy Támogatói Klubot, melyen keresztül az állatbarátok eszközökkel, örökbefogadással vagy havonta akár két gombóc fagylalt árával járulnak hozzá a munkánkhoz” – mondta a szervezet kommunikációs vezetője.

Az eseményen jelen volt az ORFK részéről Dr. Tahóczki Anita rendőr alezredes is, aki az Állatvédőrség és a rendőrség közös munkáját méltatta: „Az állatvédőrökkel felkészítjük rendőreinket arra, hogyan járjanak el egy állatbántalmazási ügyben, és nagy segítség, hogy a lefoglalt állatokat az aktivistáik rehabilitálják is” – mondta el a rendőrség főreferense.

Az Állatvédőrség alapító szervezeteinél a feladatok elkülönülnek. Míg a Cerberos főleg társállatokkal, addig a Fehérkereszt Állatvédő Liga nem szokványos esetekkel foglalkozik, így például szürkefarkas, racka juh, szürkemarha, denevérek és ragadozó madarak mentésével, az Országos Állatvédőrség Alapítvány pedig mindkét területen menti a rászorulókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik