Szórakozás

Magyarország lehet az új Románia

Kaliforniában él, olyan világhírű újságoknak írt, mint The Hollywood Reporter, a Los Angeles Times, vagy éppen a CNN.com, és egy jól menő amerikai kiadó, az Ultra Records munkatársa – ő Charlie Amter, aki munkájából kifolyólag naprakész az európai, köztük a magyar pop-, és elektronikus zenében. A különböző országok slágereiről szóló kritikáit saját, Europopped nevű blogjában gyűjti, bejegyzéseit ezrek olvassák a Föld minden tájáról. Charlie a Hír24-nek adott exkluzív interjújában beszél hazánk előadóiról, a világsiker titkáról, valamint arról, miért is szereti annyira Magyarországot.

Először azt gondoltam, egy Amerikában élő, az európai zenei hangzásért lelkesedő fiatalemberre bukkantam az Europeped bloggerében. Ugyan bejegyzéseit elolvastam, bővebben is érdekelt, hogyan látja valaki kis hazánk sztárjait a tengeren túlról. Aztán az első levélváltásból kiderült, Charlie Amter sokkal befolyásosabb, mint arra számítottam. Végre egy nemzetközi szakember véleménye alapján közelebb kerülhetünk az évek óta szajkózott kérdés válaszához: miért nincs magyar világsztár?

Az életrajzában az áll, az újságírás mellett a Romániából származó, mára világszerte ismert Innát is gondozó Ultra Records A&R konzulense. Mit is jelent ez a feladatkör?

A munkámhoz tartozik, hogy figyelem az európai zene piacot, és az arra érdemes DJ-ket, illetve előadókat továbbítom a kiadó elnöknek. Ő pedig dönt arról, kivel lehet érdemes foglalkozni az Egyesült Államokban.

Los Angelesből, az álmok városából, és az ön pozíciójából nézve mi a véleménye a magyar popzenéről, illetve az előadóinkról?

Kifejezetten kedvelem azt az általános optimizmust, ami a magyar popzenéből árad. Ha rangsort kellene felállítanom, azon öt európai ország között szerepelnének, melyekkel zenei téren mindenképpen érdemes foglalkozni. Különösen érdekes megfigyelés számomra, hogy az elmúlt egy év során számtalan előadójuk megpróbálta kizárni, vagy megkerülni a nemzetközi divathullámokat. Dicséretes, hogy a legszínvonalasabb énekeseik nem követik, hanem alakítják a közönség ízlését. Európai szinten ugyanis hibának tartom, hogy az előadók engednek a világsztárok befolyásának. Britney Spears és Lady Gaga stílusa érezhető hatással van az énekesekre. Nem szabad a trendeket követni, de amint mondtam, Magyarországra szerencsére ez nem is annyira jellemző. A Unique együttes például számomra igazi “unikum”, hiszen képesek megújulni, számos érdekes popdalt készítettek már.

Meglepett a válasza, őszinte leszek, azt gondoltam lesújtóbb véleménnyel lesz a magyar popiparról. Mit gondol, ha minden ennyire szép, és jó, mi az oka annak, hogy a magyarok nem képesek nemzetközi sztárokat kitermelni? Romániából az elmúlt időben több énekesnő is meghódította a világot. Nekünk ez nem sikerült.

Nem gondolom, hogy ezt bukásként kellene elkönyvelni. Romániából egyszerűen a nagy számok törvénye alapján sikerült néhány előadónak kitörnie. És igen, a siker bizony sokszor a szerencsén múlik. Magyarország is könnyen kitermelhetne olyan neveket, mint például Alexandra Stan, akinek a Mr. Saxobeat című slágere Amerikát is meghódította. Sőt, hiszem, hogy rövidesen Magyarország ideje is elérkezik. A Stereo Palma például magyar (DJ páros – a szerk.), és sikeresek dance zenei körökben.

Az Europopped bejegyzéseiből valóban érezhető, hogy szimpatizál a magyar előadókkal, de mégis, kik a kedvencei? Kikben lát fantáziát?

Izgalmas jelenség számomra Kállay Saunders András, aki, ha jó kezekbe kerül, sikeres előadóvá nőheti ki magát. A lányok közül Adri – a Don’t Look Down című dala remek volt -, és Tolvai Renáta a két kedvencem. De nagyon kedvelem Király Lindát és Viktort, dalaikon érezhető az amerikai kötődés. Ami az elektronikus zenét illeti, a kedvenc producerem Symbien – amihez ő nyúl, az mind briliáns. Imádtam a munkáját a Brasch Bence dalban, csakúgy, mint a Lolának írt számában… Ámbár az a klip egy kicsit kiábrándított, amit Shodeinde Dorkával készített. A We Plants Are Happy Plants véleményem szerint alulértékelt produkció, a nemzetközi piacon is elismertebbnek kellene lennie. Ha rapzenéről kérdez, Young G-t emelném ki. De Rami, Keri, Hien, Kasza Tibor, Düki, Tóth Gabi, Rácz Gergő, és a Stereo 2.0 munkásságát is figyelemmel kísérem.

Young G, azaz VV Béci egy valóságshow kapcsán lett közismert. Ön szerint, ezek után lehet belőle komoly, elismert előadó?

Nem vagyok benne biztos, hogy valaha is komolyan fogják venni, de “A legnagyobb” című dala könnyen a budapesti klubok egyik kedvence lehetne. Talán egy kicsit közérthetőbbé kellene tenni.

Ha tanácsoknál tartunk, nemzetközi szakemberként mit javasol a magyar előadók számára? Milyen ma egy jó popsláger?

A zeneszerzők részéről mindképpen szükség van a dalokban egy-egy visszatérő elemre. Kvázi egy horogra, amibe a közönség beleakadhat. Ez lehet egy érdekes dallamvezetés, egy szintetizátoros effekt, vagy akár egy dobtéma. A lényeg, hogy nincs sláger érdekes, és fülbemászó visszatérő részlet nélkül, hiszen az emberek elsősorban azt jegyzik majd meg, azért akarják újra, és újra hallani. Erős, friss dalokra, és nem utolsósorban figyelemfelkeltő videoklipekre van szükség. A klipeknek nem kell hatalmas költségvetésből forogniuk, ha valakinek nincsenek milliói, 1000 dollárnál is (körülbelül 250 ezer forint – a szerk.) kevesebb összegből már remek kisfilmet készíthet. Az ötlet a lényeg. Fogjon meg a klip, legyen jól átgondolt, és már az első másodpercekben keltse fel a néző érdeklődését, hiszen a Twitter korában senki sem vár perceket arra, hogy egy videó beinduljon. A klip a legfontosabb kiegészítője az előadó munkásságának, szóval komolyan kell venni, és rákölteni annyi pénzt, amennyit csak lehet.

Jelenleg Fluor Tomi és SP Magyarország legsikeresebb popsztárjai. Ők például láthatóan költenek is a klipjeikre, a YouTube-on milliók nézik a videóikat, és a legnagyobb tévéműsorokban lépnek fel. Mit gondol, külföldön is megállnák a helyüket?

Korábban már SP-ről és Fluorról is írtam az Europoppeden. Fluor “Lájk” című kislemeze például szerintem kiemelkedő az idei magyar termésből. Ezért bátran állíthatom, hogy már most ismertebbek lennének, ha máshol élnének. Mondjuk Dániában. Ami a jövőjükre nézve fontos volna: készíthetnének angol nyelvű dalokat. Szép, dallamos a magyar nyelv, de az országukon kívül meglehetősen kevés helyen beszélik. Én ugyan értek egy-két szót, néha internetes fordítóprogrammal bele is olvasok a szövegekbe, de így inkább az előadóra, illetve a dalra koncentrálok. Az angol nyelvű dalokhoz hasonló döntésekkel SP és Fluor is előrébb juthatna.

Az Eurovíziós Dalfesztivált is figyelemmel kíséri? Ha igen, mit gondol, lehet Magyarországnak eredményes előadója? Hiszen Wolf Kati dalában erősen bízott az itthoni közönség, mégsem hozta meg számunkra a sikert.

Igen, követtem az Eurovíziót, írtam is róla a CNN.com-ra. Az újságírók többsége – engem is beleértve – odáig volt Katiért. Imádtuk a dalát, sokkal többre kellett volna vinnie. De az Eurovízió szavazásai már nem feltétlenül a dalokról szólnak. Egyébként találkoztam Katival, kifejezetten barátságos és kedves hölgy. Örülök, hogy nagy sikereket ért el Magyarországon, és meggyőződésem, megfelelő dallal a közeljövőben akár Európában is nevet szerezhet magának. Az amerikai sikerben azonban nem lennék ennyire biztos.

Kati dalának magyar nyelvű szövegét Geszti Péter írta. Ő a hazai X-Faktor egyik mentora, és a közelmúltban alapított új együttest Gringó Sztár néven. Mit gondol például a Szabadíts fel című videójukról?

Tetszetős kis dal, köszönöm, hogy megmutatta, nem ismertem ezt korábban! Egészen dögös a videója is, jók benne a vágások, és az effektek.

Munkájából kifolyólag egész Európát figyeli. Árulja el, kit tart a legreménytelenebb előadónak.

Hogy ki Európa legrosszabb előadója? Ez egy nehéz kérdés! Sok rossz van, de számomra a legrosszabb is Magyarországról származik. Az illetőt Johnny Goldnak hívják. Persze, tudom, hogy ő csak egy vicc… Vagy legalábbis remélem, mert tényleg nagyon rossz. Ha azonban az országok átlagát nézem, szerintem Fehéroroszországból származik a legtöbb olyan előadóra, akikre ráférne némi igazítás. Popzenéhez képest túl decensek a klipjeik. De ez Litvániára is igaz. Pedig ott sok remek énekes él, de valamiért nem csinálnak elég színvonalas videókat. Nem úgy szomszédjuk, Lettország, akiknél sok jó kisfilmet talál az ember.

Tehát a magyar klipek színvonalával általában nincsen gondja. Melyik a kedvence?

A kedvenc idei magyar videóimat Tolvai Renáta készítette, legalább kettő olyan láttam tőle, melyek nagyszerűen sikerültek. Tetszik emellett a The Carbonfools legutóbbi klipje, de az abszolút kedvencem Adritól az “Eltűnnék veled”. Már csak a magyar lányok iránti csodálatom miatt is.

Ó, már értem miért szereti annyira Magyarországot…

(nevet) Náksi vs. Brunner “Gyere velem” című videóját kedvelem a bikinis csajok miatt, és persze még jobban tetszik a Plastic Heaven munkája, a “Completely”. Abban voltaképpen mindenki meztelen!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik