Szórakozás

Miért nem hagyta ott exe Damu Rolandot?

A szakember szerint a bántalmazott nők helyzetét megnehezíti, hogy a jogrendszer nem védi őket, sőt a közvélemény sem nagyon nőpárti, sok az előítélet és a sztereotípia.

Mint arról korábban beszámoltunk, ártatlannak tartja magát Damu Roland. Az erőszakos közösülés, két rendbeli személyi szabadság megsértése és súlyos testi sértés miatt első fokon hat év börtönre ítélt színész fellebbez a döntés ellen. Bár a bíróság tárgyi bizonyítékot nem talált az erőszakra, mégis bizonyítottnak látta a történteket.

Dr. Tuza Péter ügyvéd a Mokkában – általánosságban szólva – azt mondta: az erőszakos közösülés esetében nem kell több bizonyíték, mint bármilyen más ügyben. Hangsúlyozta: nem szükséges ahhoz külsérelmi nyomnak lennie, hogy meg lehessen állapítani, egy ilyen erőszakos cselekedetet.

“A magyar büntetőjogban, ha a nemi szervek egymáshoz érnek, már az is erőszakos közösülésnek számít, nem kell, hogy bármilyen külsérelmi jog legyen, nem kell, hogy DNS-minta legyen. Nagyon sok esetben sajnos az erőszak úgyis megvalósul, hogy ezek a bizonyítékok nem állhatnak rendelkezésre” – árulta el az ügyvéd.

A Mokkában Spronz Júlia, a Patent Egyesület munkatársa arról beszélt, a bántalmazott nők esetében sok minden van, ami visszatartja őket a kapcsolatból való kilépéstől. Mindig nagy szerelemnek indulnak az ilyen párkapcsolatok, soha nem lehet előre látni a veszélyeket. Az is nehezíti az ilyen nők helyzetét, hogy a jogrendszer sem védi őket, sőt a közvélemény sem nagyon nőpárti, sok az előítélet és a sztereotípia, gyakran keresik a nő felelősségét.

“Nagyon jellemző ezekre a kapcsolatokra, hogy nemcsak rossz van benne, nemcsak a brutális bántalmazás, hanem nagyon sok szeretetet is adnak. Pont ez az, ami nehezzé teszi a nők számára, hogy kijöjjenek belőle. Minden egyes ilyen bántalmazás után jön a megbánás, és a bántalmazó is elhiszi, hogy soha többet ilyen eset nem lesz” – nyilatkozta Spronz Júlia, majd hozzátette: a helyzetet az is nehezíti, hogy ezek a nők a bántalmazó valóságán keresztül látják a saját helyzetüket, és elhiszik, hogy nincs hova fordulniuk, és azon a férfin kívül senki nem lenne képes szeretni őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik