Szórakozás

Stohl: nem lesz semmiféle börtönshow!

A színész-műsorvezető a nyilvánosság kizárásával szeretné teljesíteni öt hónapos börtönbüntetését.

Mint arról korábban beszámoltunk, már a jövő hónapban börtönbe vonulna Stohl András. A színész azt mondta: azért szeretné minél előbb megkezdeni börtönbüntetését, hogy jövő tavasszal már újra játszhasson. A Nemzeti Színházban arról döntöttek, hogy a 2011/12-es évadban a kollégák átveszik a színész szerepeit.

A színház szerdai közlése szerint a 2011/2012-es évadban Az ember tragédiája című előadásban az Eszkimó szerepét Makranczi Zalán, a Berzsián és Dideki című előadásban Berzsián, a költő szerepét Földi Ádám, a Holdbeli csónakos című előadásban Vitéz László szerepét Fehér Tibor, a Tartuffe-ben Orgon szerepét Hevér Gábor, a Tizenkét dühös ember című előadásban a 7. esküdt szerepét Znamenák István, a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című előadásban Abram szerepét Nagy Zsolt, az Egyszer élünk… című előadásban a tiszteletes és a szovjet százados szerepét Alföldi Róbert, a Szent Johanna című előadásban Jean Dunois, az Orléans-i Fattyú szerepét Szabó Kimmel Tamás játssza.

Mint írják, az Úri muri című előadást egyelőre nem tűzi műsorra a színház.

Bármelyik börtönbe küldhetik Stohlt az országban – de a gyakorlat az, hogy az elítélt lakóhelyéhez közeli intézetet jelölnek ki.

„Az elítéltnek nyolc nappal előtte a felhívást át kell vennie. Ezért a postai átfutást és minden egyéb miatt körülbelül három héttel előtte szoktuk megküldeni a felhívást. Ilyenkor a megyei BV intézet, jelen esetben a mienk, a fővárosi BV intézet befogadja az elítélteket” – mondta az RTL Híradónak Bödéné Dr Baráth Mária a Pest megyei bíróság, BV csoportvezetői bírója.



Az ítélethirdetés és a börtönbe vonulás között általában egy hónap telik el. Igaz, az elítélt kérhet három hónapos halasztást, hogy ügyes-bajos dolgait el tudja intézni. Stohl András azonban nem él ezzel a lehetőséggel.

„Ahova behívót kap András, az abban szereplő időben és helyen meg fog jelenni és megkezdi büntetését” – mondta Ruttner György ügyvéd.

Öt hónappal a bevonulás után, tehát február végén-március elején helyezhetik feltételesen szabadlábra Stohlt. Ezután öt hónapig semmilyen bűncselekményt nem követhet el, mert akkor a maradék öt hónapot is le kell ülnie.

A színész a börtönben hetente egyszer fürödhet, havonta egyszer látogathatja a családja és elvben nem kaphat eltávozást a börtönből – számolt be a TV2 Tények című műsora. Ha szabadul, utána még hosszú ideig büntetett előéletű lesz, hacsak a bíróság nem mentesíti.

A büntetés-végrehajtás három fokozata közül a börtön a középső. Legtöbben, több ezer elítélt ebben tölti büntetését. Szigorúbb a fogháznál, enyhébb a fegyháznál. Zárkában vannak a rabok, de nem zárják az ajtókat, csak a körletet, onnan nem lehet kimenni. Napi egy órát sétálhatnak, de csak az udvaron.

Az RTL Híradó úgy tudja, Stohlt 6-8 fős cellában helyezik majd el, miután megkapta behívóját. Ugyanúgy egyenruhát hord majd, mint rabtársai, és alakzatban kell közlekednie vezényszavakra. A börtönben lehet dolgozni is, főleg fizikai munkára lehet jelentkezni. Ezért az elítélt pénzt is kap, amit a börtön boltjában költhet el.

A színész-műsorvezető ügyvédje még kedden, nemsokkal az ítélet kihirdetése után kijelentette: kizárt, hogy valóságshow-t forgassanak Stohl börtönbüntetéséről, a műsorvezető a nyilvánosság kizárásával üli le az öt hónapot.

“Ha minden igaz, akkor várhatóan öt hónapot kell neki börtönben töltenie, ebből természetesen semmiféle valóságshow és börtönshow nem lesz, ezt a nyilvánosság kizárásával teljesíteni fogja” – nyilatkozta Ruttner György.

A színész-műsorvezetőt kedden ítélték 10 hónapra, mert tavaly ittasan okozott balesetet. Legkorábban öt hónap után szabadulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik