Szórakozás

Jolie és Gaga a legbefolyásosabb nők között

Ismét Angela Merkel német kancellár a világ legbefolyásosabb asszonya. Angelina Jolie 29., Lady Gaga a 11. helyen végzett a Forbes magazin idei ranglistáján.

Öt éven belül már negyedik alkalommal vezeti Merkel a világ száz legbefolyásosabb asszonyát rangsoroló listát, amelyen politikusok, üzletasszonyok, a média, valamint a szórakoztatóipar, a sport és a divat kimagasló egyéniségei szerepelnek. Tavaly Michelle Obama, az amerikai elnök felesége letaszította trónjáról a német kancellárt, de idén már csak a 8. helyre került.

A Forbes azzal indokolta döntését, hogy Merkel vitathatatlanul vezető szerepet tölt be az Európai Unióban, kulcsszerepet játszik az eurózóna nagyobb integrációjának kialakítását célzó erőfeszítésekben, és időnként abba a senki által nem irigyelt helyzetbe kerül, hogy “meg kell mentenie szomszédait”.

Hillary Clintonnak sem volt könnyű az elmúlt egy éve, tekintettel az arab világban zajló drámai eseményekre és átalakulásokra, valamint a WikiLeaks portál által kiszivárogtatott titkos dokumentumok százezreire.

A világ száz legbefolyásosabb asszonyának életkora 25 és 85 év között mozog, az átlagéletkoruk 54 év, s összesen 30 ezer milliárd dollárt tartanak ellenőrzésük alatt. Erejük a vagyonukból, hatalmukból, hallgatottságukból, illetve nézettségükből fakad. Huszonketten nincsenek férjnél, huszonkilencen elnök-vezérigazgatók, nyolcan pedig államfők.

Meglepetést okozott, hogy az első tíz helyezett között nem szerepelnek olyan népszerű arcok, mint például Oprah Winfrey, az amerikaiak talkshow-királynője. Ő a tavalyi harmadik helyéről a szerény 14. helyre csúszott vissza. A színésznők közül Angelina Jolie a 29. helyen áll, míg az énekesnő Beyonce Knowles a 18. helyen futott be. A showbusiness világából a legjobb helyezést az excentrikus énekesnő Lady Gaga érte el, ő a 11. a ranglistán.

Az első tíz helyezett:

1. Angela Merkel német kancellár

2. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter

3. Dilma Rousseff brazil államfő

4. Indra K. Nooyi, a PepsiCo vezérigazgatója

5. Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezetésért felelős igazgatója

6. Melinda Gates, a Bill and Melinda Gates alapítvány társalapítója

7. Sonia Gandhi, a Kongresszus párt elnöke

8. Michelle Obama, az Egyesült Államok first ladyje

9. Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója

10. Irene Rosenfeld, a Kraft Foods vezérigazgatója

Ajánlott videó

Olvasói sztorik