Nagyvilág

Merkelre is utazott a norvég rém

Az internetre feltöltött 1500 oldalas eszmefuttatásában a német kancellárt is lehetséges célpontkét említette megAnders Behring Breivik.

A Hamburger Morgenpost című lap szerint Merkel kancellár mellett a német szociáldemokraták (SPD), a Baloldal párt és a Zöldek politikusait is fölsorolja az iromány szerzője, Anders Behring Breivik. A német belbiztonsági szolgálatnál közölték, hogy vizsgálják az ügyet. Egyidejűleg belső vita indult az országban a belbiztonsági intézkedésekről.

Az angolszász sajtó közben világgá kürtölte, hogy a gyilkos – akit a rendőrség szélsőjobboldali körökkel kapcsolatot tartó keresztény fundamentalistaként írt le – plagizált; a manifesztum egyes részeit egy Amerikában életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt merénylőtől, az Unabomberként elhíresült Ted Kaczynskitől kölcsönözte. Kaczynski 1978-tól 17 év alatt 16 házilag készített levélbombát küldött kiszemelt áldozatainak az Egyesült Államokban. A robbanásokban három ember meghalt, 23-an megsebesültek. A férfi 1995 áprilisában – egy évvel azelőtt, hogy elfogták – közzétett egy 35 ezer szavas manifesztumot, amelyben forradalomra hívott föl a modern társadalmak szerinte veszélyes “ipari-technológiai rendszere” ellen.

Breivik bizonyos részeket gyakorlatilag szó szerint átvett Kaczynski manifesztumából, de nem jelölte meg forrásként a magányos amerikai levélbombás merénylőt, ellentétben másokkal – filozófusokkal, politikusokkal – akiktől szintén idéz, de akiknél pontosan megadja az idézet forrását.

Péntek délután előbb autóba rejtett, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe Oslóban, a kormány székházánál, majd innen nem messze, Utöya szigeten Breivik lőfegyverekkel vérengzést rendezett a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének nyári táborában. A két helyszínen összesen 93-an vesztették életüket; négy embert eltűntként tartanak nyilván.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik