Pályán kívül
Budapest, 2011. október 26.
Kiss László úszó szakedző, a Prima Primissima Díj jelöltje magyar sport kategóriában. A felvétel a Császár-Komjádi Béla Sportuszoda öltözőjében készült október 26-án.
MTI Fotó: Kollányi Péter

Kiss Lászlót a “Fradi elnökségének fegyelmi bizottsága az egyesületből kizárta”

24.hu
24.hu

2016. 04. 07. 07:35

Az Index remek gyűjtésének köszönhetően betekinthetünk, hogy 1961-ben, a korabeli napilapok miként kezelték Kiss László, a magyar úszó válogatott 75 éves mesteredzője és társai csoportosan elkövetett nemi erőszakos bűncselekményét.
Korábban a témában:

Korábban a 24.hu egy versenyzőtárs elbeszélése alapján beszámolt róla, hogy egy San Remo-i nemzetközi úszóverseny előtt a margitszigeti Sportuszodából vitte el a rendőrség a három úszót. Minden bizonnyal Kiss László egykori úszótársai tudtak az esetről, de a széles közvélemény csak most a privátkopo.hu cikkéből értesült minderről.

A Népsport közvetlenül a bűnügy másnapján még semmit sem írt, de a verseny utáni beszámolójában egy homályos, rövid MTI-hírt közölt július 11-én az ügyről:

„A Ferencvárosi Torna Club elnökségének fegyelmi bizottsága Várszegi Lajos, Kiss László és Lantos László úszóversenyzőket szocialista sportemberhez méltatlan, törvénybe ütköző súlyos cselekmények miatt az egyesületből kizárta.”

A sportnapilap pár nappal későbbi cikkében úgy fogalmaz

brutális cselekedetet követtek el az úszók,

majd a szerző publicisztikájában hozzátette a sportuszodai huligánkodás nem volt előzmény nélküli a klubnál. A megelőző télen egy úszó és két vízilabdázó is feltehetően nemi erőszakot követett el, de a sportvezetők segítségével eltussolták azt az ügyet.

A Népszabadság is írt a nemi erőszakról, de név nélkül csak annyit közölt, három úszót kell letartóztatni nemi erőszak miatt, míg a Magyar Nemzet az már három hónappal később az elsőfokú bírósági ítéletről is beszámolt, miszerint Lantos Lászlót négy évi, Várszegi Lajost négy évi és Kiss Lászlót öt évi börtönre ítélte a bíróság.

Eközben Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerda este azt mondta:

Ő Kiss Lászlótól azt hallotta, hogy az erőszak áldozata egy tekintélyes embernek volt a lánya, aki kapható volt, és végül úgy állította be, hogy megerőszakolták. Hozzátette: a szövetségi kapitány kikérte az Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének véleményét arról, hogy egyáltalán jogszerűen hozták-e nyilvánosságra az ítéletével kapcsolatos részleteket.

Kiss László a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadsági Hatósághoz fordult a róla megjelent információkkal kapcsolatban, hogy jogszerű volt-e az 55 évvel ezelőtti ügy bírósági iratainak közszemlére tétele. Még nem döntöttek arról, hogy milyen típusú vizsgálat indul, azonban a hatóság ilyen bejelentésnél nem mérlegelhet, köteles elindítani a vizsgálatot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.