Pályán kívül

Sóskúton járt Dr. Budai Gyula

budai-gyula(960x640)(1).jpg (budai gyula)
budai-gyula(960x640)(1).jpg (budai gyula)

A Sóskúti Lovas és Élménypark adott otthont annak a szakmai egyeztetésnek, melyen a Nemzeti Lovas Program keretében az általános iskolai lovaglás oktatás bevezetéséről, a lovastorna fontosságáról fejtették ki véleményüket a résztvevők.

A rendezvényen részt vett Dr.Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Prof. Dr. Hamar Pál, a Semmelweis Egyetem TSK általános dékán helyettese és Páska Ildikó, a Semmelweis Egyetem TSK egyetemi tanársegédje, Dr.Jármy Miklós a Magyar Lovas Szövetség elnökségi tagja, valamint számos környékbeli település polgármestere és oktatási intézményének vezetője.

A szakmai egyeztetést követően sajtótájékoztatón Dr Budai Gyula ismertette a kormány programját, melynek célja, hogy 2014 szeptemberétől már elkezdődjön az iskolai lovasoktatás a mindennapos testnevelés órák keretében.

A tervek szerint legalább 320 lovardában venné kezdetét a 3.-4.-5. osztályos általános iskolások lovaskultúra oktatása heti 2×45 perces időtartamban. A Semmelweis Egyetem TSK (TF) vezetőit tájékoztatta arról, miszerint a TF-en önállóLovas Tanszék létrejöttét támogatja, ezzel a szakedzők képzését és a továbbképzéseket, amivel be tudnak majd kapcsolódni az iskolai lovasoktatásba.

A tájékoztatón felszólaló Dr.Jármy Miklós felhívta a figyelmet a négy évente megrendezésre  kerülő és a nemzetközi lovasélet legnagyobb rendezvényének számító „ Lovas Olimpiára ”, a Lovas Világjátékokra, amely idén a franciaországi Normandiában kerül megrendezésre.

A világméretű megmérettetésen több mint 60 ország 1 000-nél is több versenyzője méri össze tudását a 8 lovas szakágban, melyet a félmillió helyszíni nézőn kívül több mint 500 millióan kísérnek majd figyelemmel világszerte a tv csatornákon és a világhálón. Az esemény azért is fontos, mert több lovas szakágban – díjugratás, fogathajtás, lovastorna stb – számíthatunk magyar sikerekre.

Páska Ildikó a rendezvény egyik fő szervezője kiemelte, az iskolai lovasoktatás nem „csak” lovaglás oktatást jelent, hanem annál sokkal többet – lovaskultúra oktatást. Fontos az élmény alapú oktatás, hogy a gyerekekkel megismertessük, megszerettessük a lovaskultúrát, ahol egy élőlénnyel kell kapcsolatot, bizalmat, harmóniát teremteni. A gyerekek egy része remélhetőleg megszereti a lovakat és a lovassportokat és a későbbiekben fogja eldönteni, hogy ha aktív sportolóként kívánja folytatni, melyik szakágat választja, a díjugratást, a távlovaglást, vagy mást.

Az azonban bizonyos, hogy valamennyi lovassport megalapozója a lovastorna lehet, hiszen ezt már korán, akár 4 évesen elkezdhetik a gyerekek és olyan alapokat biztosít (egyensúly, erőnlét, önbizalom), amelyek elengedhetetlenül fontosak valamennyi lovas sport esetében.

A program egyik elemeként a meghívottak megtekintettek egy rendhagyó tanórát, ahol a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola tanulói a TF végzős lovaskultúra oktatóinak felügyeletével mutatták be gyakorlataikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik