Forma-1

Verstappen: Mennek vedelni a haverokkal, de ezek az emberek minek a szurkolói? Mit akarunk elérni?

Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Las Vegas-i Nagydíjat, amit rendhagyó időpontban, szombaton este (magyar idő szerint vasárnap reggel) rendeztek.

Meglehetősen kalandosra sikerült a hétvége, egy csatornafedél miatt 21 percig tartott az első szabadedzés, a második gyakorlásról pedig kitiltották a nézőket. A pályávezetés miatt már előre bírált helyszínen aztán Alexander Albon összetörte az autóját, majd a futam első körében is több kocsi ütközött.

Nem csoda, hogy a pilótáktól kapott hideget-meleget az új helyszín, a csatornafedél miatt, tehát önhibáján kívül büntetett Carlos Sainz például a futam körüli felhajtást okolta a balesetekért. „Az eleve mocskos pályára felküldtek kocsikat, amikből kifolyt az olaj a pályára. Ez elfogadhatatlan! Az első kanyarban valószínűleg ezért tört össze annyi autó” – dohogott a spanyol.

Verstappen már jóval a verseny előtt is többször kifejtette, hogy utálja a helyszínt. Egészen sok helyen megjelent az a kétperces összefoglalása, ahol minden részletre kiterjedően elmondta, hogy mi a problémája.

Értem, hogy kell a show is, de hiányoznak belőle az érzelmek. Amikor kisfiú voltam, az érzelmek ragadtak magukkal, attól szerettem meg a sportágat és nem a műsor miatt. Versenyzőként ez nem számít. Ha Spában, Monzában autózol, tele van érzelemmel, szenvedéllyel, ahol a szurkolók is felspannolják az embert. Kell a nézőknek is valami, amit csinálhatnak a hétvégék során, ezt értem, de fontos lenne, hogy megértsék, miről szól ez a sportág, mert a legtöbbjük csak bulizni jön, piálni, meg belehallgatni a DJ előadásába. Ha erre vágyok, azt bárhol megkapom a világon.

Elmehetek Ibizára jól bebaszni a haverokkal és jól érezni magam, de ezek az emberek minek a szurkolói? Talán egy zenészt megnéznek, aztán mennek vedelni a haverokkal egy őrült estéhez. Na, ezeknek az embereknek gőzük sincs arról, mit csinálunk, milyen kockázatot vállalunk a szórakoztatásukra. Ha nem teszel erőfeszítést, hogy megismertesd a sportágat, akkor mit is próbálunk itt elérni? El kéne magyarázni, mit akarnak elérni a csapatok, miért dolgoznak, hogyan jutnak egy-egy döntésre. Ezek a fontos dolgok, nem a random műsorok világszerte

– fejtette ki Verstappen.

A futam előtt Lance Stroll is bírálta a helyszínválasztást, mivel nem hollywoodi sztároknak tartja a pilótákat, de a teljesség kedvéért említsük meg, hogy Lewis Hamilton leintés után lelkendezett, hogy milyen izgalmas verseny kerekedett ki a nagydíjból. Az újságok is inkább Hamiltonnal értettek egyet, a spanyol Marca napilap például így írta le a futamot:

„Egy őrült, látványos és szórakoztató futamon Verstappen az idei legnehezebb győzelmét aratta.”

A francia L’Equipe szerint „Miami és Austin után, az idei harmadik amerikai futamon Las Vegas fantasztikus előadással szórakoztatta a közönséget”, míg a svájci Tages-Anzeiger azt írta „Las Vegas szórakoztatást várt el az F1-től, és meg is kapta azt”.

Kapcsolódó
Kiengedték a kórházból a Las Vegasban nagyot bukó Forma-1-es versenyzőt
Lando Norris a futam negyedik körében csapta a falnak a McLarent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik